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NTIS 바로가기한국균학회지 = The Korean journal of mycology, v.48 no.3, 2020년, pp.229 - 235
이상은 (서울여자대학교 생명환경공학) , 한주현 (서울여자대학교 생명환경공학) , 김명겸 (서울여자대학교 생명환경공학)
The goal of this study was to isolate and identify the wild yeast strains in intestine of Othius punctulatus collected in Cheongju-si, Chungcheongbuk-do, Korea and characterize their unrecored yeast strains. We isolated 16 wild yeast strains from 5 intestine samples from Othius punctulatus. The 16 w...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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효모란 무엇인가? | 효모는 진균류 중 영양 세포가 단세포이고 주로 출아에 의해 증식하는 고등 미생물로서 미생물 분류학상 유포자 효모에 속하는 자낭균류, 담자균류, 사출포자 효모와 불완전 균류에 속하는 무포자 효모로 분류된다. | |
효모는 미생물 분류학상 어떻게 분류되는가? | 효모는 진균류 중 영양 세포가 단세포이고 주로 출아에 의해 증식하는 고등 미생물로서 미생물 분류학상 유포자 효모에 속하는 자낭균류, 담자균류, 사출포자 효모와 불완전 균류에 속하는 무포자 효모로 분류된다. | |
최근 효모는 어떻게 활용되고 있는가? | 과거부터 현재까지 효모는 누룩과 같은 발효제나 된장, 메주 등 전통발효식품 제조에 이용되어 왔으며, 주로 전통발효 식품으로부터 효모를 분리하고 있다[1]. 최근에는 의약품 공업, 사료의 단백질원 등으로 다양한 산업에 활용되고 있다. 이와 같이 산업적 가치가 큰 효모를 다양하게 발굴하여 확보하고자, 여러 연구진들이 곤충의 장, 갈대밭, 인삼 재배 토양, 야생화 및 막걸리, 메주, 된장과 같은 전통발효 식품으로부터 다양한 종의 야생 효모들을 분리, 동정하여 보고하였다[1-12]. |
Min JH, Hyun SH, Kang MG, Lee HB, Kim CM, Kim HK, Lee JS. Isolation and identification of yeasts from wild flowers of Daejeon city and Chungcheongnam-do in Korea. Kor J Mycol 2012;40:141-4.
Kim JY, Jang JH, Park JH, Jung HY, Park JS, Cho SJ, Lee HB, Limtong S, Subramani G, Sung GH, Kim MK. Cellulose degrading basidiomycetes yeast isolated from the gut of grasshopper in Korea. Kor J Microbiol 2018;54:362-8.
Kim JY, Jung HY, Park JS, Cho SJ, Lee HB, Sung GH, Subramani G, Kim MK. Isolation and characterization of cellulolytic yeast belonging to Moesziomyces sp. from the gut of Grasshopper. Kor J Microbiol 2019;55:234-41.
Han SM, Lee SY, Lee HB, Lee JS. Isolation of wild yeasts from soils of reed fields in Seocheon-gun county, Chungcheongnam-do, South Korea, and characterization of unrecorded yeasts. Kor J Mycol 2017;45:234-40.
Kim JY, Han SM, Lee JS. Isolation and tyrosinase inhibitory activity of wild yeasts obtained from soil in the fields of medicinal plants, ginseng and Korean Angelica. Kor J Mycol 2018;46:315-23.
Hyun SH, Han SM, Kim HK, Lee JS. Yeasts diversity of wild flowers in mountains of Korea and their physiological functionalities. Kor J Mycol 2015;43:137-41.
Mo HW, Jeong JS, Choi SW, Choi KH. Preparation of wine using wild yeast from dried Omija and optimal nutritional requirements for alcoholic fermentation. J Korean Soc Food Sci Nutr 2012;41:254-60.
Park IC, Kim JS, Jung JA, Yoo JH. Characterization of phosphate solubilizing yeasts from Korean traditional fermented foods. Kor J Mycol 2013;41:218-24.
Kim HK, Kim JY, Han SM, Kim C, Lee JS. Microbiological characteristics and physiological functionalities of unrecorded wild yeast strains in the soils of Hajodae and Gyungpodae beaches in Korea. Kor J Mycol 2019;47:249-58.
Han SM, Lee JS. Isolation and identification of wild yeasts from soils of an herb park in Seoul metropolitan city and characteristics of unrecorded yeasts. Kor J Mycol 2016;44:108-12.
Hyun SH, Lee JG, Park WJ, Kim HK, Lee JS. Isolation and diversity of yeasts from fruits and flowers of orchard in Sinam-myeon of Yesan-gun, Chungcheongnam-do, Korea. Kor J Mycol 2014;42:21-7.
Arias CR, Burns JK, Friedrich LM, Goodrich RM, Parish ME. Yeast species associated with orange juice: Evaluation of different identification methods. Appl Environ Microbiol 2002;68:1955-61.
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오픈액세스 학술지에 출판된 논문
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