최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기디지털융복합연구 = Journal of digital convergence, v.18 no.10, 2020년, pp.527 - 535
강경심 (공주대학교 외식상품학과) , 이세정 (공주대학교 외식상품학과)
The purpose of research is to examine mothers with elementary school children in Chungcheong and the convergence effect of recognition of food labeling standards on purchasing behavior. A two-step cluster analysis was performed for group classification according to the purchase behavior of processed...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
아동이 바람직한 성장 패턴을 유지하기 위해 강조되는 것은 무엇인가? | 아동이 바람직한 성장 패턴을 유지하기 위해서는 무엇보다 강조되는 것이 식생활이며, 한번 형성된 식습관은 지속적이고 변화시키기가 어려운 특성이 있어 식생활에 대한 중요성이 증대되고 있는 실정으로, 가정에서 주로 식생활을 책임지고 있는 어머니의 식품에 대한 정보 및 구매는 식단 구성에 영향을 주고 자녀의 식생활로 그대로 이어지기 때문에 어머니의 합리적인 식품선택이 매우 필요하다[1]. | |
어머니의 합리적인 식품선택이 중요한 이유는 무엇인가? | 아동이 바람직한 성장 패턴을 유지하기 위해서는 무엇보다 강조되는 것이 식생활이며, 한번 형성된 식습관은 지속적이고 변화시키기가 어려운 특성이 있어 식생활에 대한 중요성이 증대되고 있는 실정으로, 가정에서 주로 식생활을 책임지고 있는 어머니의 식품에 대한 정보 및 구매는 식단 구성에 영향을 주고 자녀의 식생활로 그대로 이어지기 때문에 어머니의 합리적인 식품선택이 매우 필요하다[1]. | |
건전한 식품 생산을 유도하기 위한 수단이 될 수 있는 제도적 장치는 무엇인가? | 식품표시기준은 식품의 안전성을 확보하는 제도적 장치로서, 소비자에게는 관련 정보를 제공함으로써 안전하고 질적으로 우수한 식품을 합리적으로 선택하게 하는 소비자 보호 수단이 된다. 또한 영양소를 포함하여 건강에 직접, 간접적으로 영향을 미치는 요소들에 대한 정보를 제공하므로 효과적인 영양교육의 도구가 되며, 건전한 식품 생산을 유도하기 위한 수단이 될 수 있다[10]. |
K. S. Kang. (2017). A study on the application of dietary life education programs for activation of the rural convergence industry. Journal of Digital Convergence, 15(1), 461-469. DOI : 10.14400/JDC.2017.15.1.461
J. H. Seo & Y. K. Kyeong. (2016). Mothers' consuming behavior of processed foods influences their children's dietary life in kyungpook province. Journal of Korean Home Economics Education Association, 28(4), 111-122. DOI : 10.19031/jkheea.2016.12.28.4.111
K. A. Lee. (2019). Analysis of home and school environment factors affecting diet and eating habits of elementary school students. Journal of Korean Practical Arts Education, 25(2), 71-94. DOI : 10.29113/skpaer.2019.25.2.004
K. S. Kyung. (2012). The Effects of mother's employment and nutritional knowledge on dietary attitudes of elementary school. Master's dissertation. Kyunghee University, Seoul.
E. H. Kim. (2019). A study on effects of mother's purchase behavior, dietary behavior and feeding practice on infant's processed food intake and dietary behavior. Master's dissertation. Hanyang University, Seoul.
J. Y. Park & S. S. Lee. (2010). The effects of the dietary attitude of mothers on their children's health-related factors. Journal of Korean Practical Arts Education, 16(2),. 217-236. DOI : 10.17055/jpaer.2010.16.2.217
MFDS. (2019). Enforcement Rules of the Act on the Marking and Advertising of Food. MFDS. https://www.mfds.go.kr/
Y. A. Lee. Determinants of consumers' awareness, satisfaction and trust of food labeling. Consumer Policy and Education Review, 15(4), 97-122. DOI : 10.15790/cope.2019.15.4.097
J. W. Lee & D. S. Kim. (2003). Recognition of processed foods may affect the use of food labeling in middle school students, Journal of Korean Dietetic Association, 9(3), 185-196.
A. W. Ha & K. W. Kim. (2019). The food and nutrient intakes from daily processed food in Korean adults: based on the 6th Korea national health and nutrition examination survey data (2013-2015). Journal of Nutrition and Health, 52(5), 422-434. DOI : 10.4163/jnh.2019.52.5.422
K. O. Lee. (2019). The Awareness and utilization of nutrition labels among housewives in Gyeonggi-do. Master's dissertation. Gachon University, Gyeonggi.
E. A. Cho & S. K. Lee & G. J. Heo. (2010). Snack consumption behaviors and nutrition knowledge among elementary school students in Siheung-si. Korean J Community Nutrition, 15(20), 169-179.
S. A. KIm. (2014). A study on the preference of processed foods and awareness on food nutrition labeling of elementary school students in some areas of Jeju. Master's dissertation. Cheju National University, Cheju.
H. J. Kim. (2014). A study on relationship among nutrition knowledge, nutrition attitude, and processed-food purchasing behavior in mothers of having young children. Master's dissertation. Chungang University, Seoul.
G. H. Kim. (2013). A study on the perceptions and utilization of food and nutrition labeling by the parents of elementary students. Master's dissertation. Seoul Education National University, Seoul.
MOHW. (2018). Korea Health Statistics 2018: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES VII-3). Sejoung : MOHW.
D. B. Park & Y. S. Yoo & M. S. Lee. (2007). Determinans of consumer preference by type of accommodation: Two step cluster analysis. Journal of Korean Academy of Marketing Science, 17(30). 1-19.
M. S. Park & B. I. Ann. (2014). Impacts of food consumption lifestyle on the expenditure for the processed food: Using cluster analysis and matching method. Journal of Rural Economy, 37(3). 25-58.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.