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NTIS 바로가기식품과학과 산업 = Food science and industry, v.54 no.2, 2021년, pp.73 - 81
서연범 (한국식품안전관리인증원) , 박정일 (한국식품안전관리인증원) , 고지훈 (식품의약품안전처 식품안전정책국) , 이제명 (식품의약품안전처 식품안전정책국) , 황수진 (식품의약품안전처 식품안전정책국)
Korea Agency of HACCP Accreditation and Services(KAHAS) has been focused on strengthen food safety management and competitiveness of the food industry. As a solution, the institution has launched the smart HACCP project, which is highly praised to be an innovation in food safety management system. K...
Kim EY, Park MS. A Study on the Limits of Manufacturing Innovation and Policy Direction of SMEs in the 4th Industrial Revolution : Focusing on the Limitations and Examples of Pohang SME's Smart Factory Introduction. J. Sci. Technol. stud. 18: 269-306 (2018)
Kim SJ. Food safety management in the 4th industrial revolution, smart HACCP!. Safe Food Vol12(2):3-8 (2017)
Lee JH, Shin JH. A Study on Cloud-based Asset Administration Shell Integration for Smart Factory. Proc. ITFE Summer Conf. 142-143 (2020)
Shin YJ. The Fourth Industrial Revolution and Smart Food Packaging. The Mon. packag. world. 299: 48-55 (2018)
교육부, 농림축산식품부, 보건복지부, 해양수산부, 식품의약품안전처, 17개 시.도. 제3차 어린이 식생활 안전관리종합계획 (2016)
국립축산과학원. 축산 스마트팜 해외사례와 데이터 분석 (2019)
농림축산식품부. 식품산업도 이젠 스마트팩토리 시대! 식품산업 스마트팩토리 활성화 세미나 개최 (2018)
식품의약품안전처. 2020년 식중독 발생 최저치 기록, 이유는? (2021) https://www.mfds.go.kr/brd/m_99/view.do?seq45030&srchFr&srchTo&srchWord&srchTp&itm_seq_10&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page1
식품의약품안전처. 식품 및 축산물 안전관리인증기준 고시. (2020) https://www.mfds.go.kr/brd/m_99/view.do?seq45030&srchFr&srchTo&srchWord&srchTp&itm_seq_10&itm_seq_20&multi_itm_seq0&company_cd&company_nm&page1
중소기업벤처부. 중소기업 스마트 제조혁신 전략(2018)
중소기업벤처부. 업종별 특화(식품업종) 스마트공장 구축 지원사업 공고(2021)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 2019 업종별 특화(식품업종) 스마트 HACCP 성과지표 분석 (2020a)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 2020 업종별 특화(식품업종) 스마트공장 구축지원사업 수행계획서 (2020b)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 스마트 HACCP 도입 효과성 모델 개발 사업 (2020c)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 스마트 HACCP 표준모듈 개발을 위한 시장조사 결과보고서 (2020d)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 제외국 HACCP 제도조사 보고서(2020e)
한국식품안전관리인증원(KAHAS). 스마트 HACCP 등록준비 가이드(2020f)
한국식품안전관리인증원 HACCP 관련 통계. Available from: https://www.haccp.or.kr/site/haccp/sub.do?key2626. Accessed April. 20, 2021
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