포도 주요품종 저온저장 시 포장 내 습도 조성이 과실품질에 미치는 영향을 알아보았고 이를 근거로 습도조건에 따른 중량 감소율을 예측할 수 있는 식을 제시하였다. 본 연구에 사용된 포도는 2005년 8월부터 9월 중순까지 경기도 안성에서 재배 및 수확된 포도 ‘거봉(Kyoho)’, ‘캠벨얼리(Campbell Early)’, ‘MBA(Muscat Bailey A)’이다. 흰색 플라스틱 스티로폼 접시(25 × 20㎝)에 품종별로 두 송이(한송이 당 약 400∼450g)씩 담은 후 0.03㎜ 저밀도 폴리에틸렌 필름으로 포장하여 -1∼0℃에 50일간 저장하였다. 이때 포장 내부에 다양한 습도를 조성하기 위하여 지름 5㎜ 크기의 구멍을 필름에 10, 20, 30개씩 만들었다. 이 밖에 포장을 하지 않은 무 처리구, 필름에 구멍을 만들지 않고 완전 봉한 처리구, 필름을 접시위에 살짝 덮어놓은 처리구 등을 함께 만들어 비교하였다. 처리방법에 따라 포장 내부에 100%, 90∼98%, 80∼90%, 70∼80%, 63∼70% 그리고 48∼65% 수준의 다양한 습도가 조성되었다. 습도가 높을수록 ‘거봉’, ‘캠벨얼리’ 그리고 ‘MBA’ 순서로 중량 감소율이 낮았다. 포도 ‘MBA’는 저장 동안 습도변화에 중량 감소율이 크게 영향을 받았으며 부패 과실의 발생도 높아 저장성이 가장 낮았다. 포도 ‘거봉’은 포장 후 저장 시 -1∼0℃, 70∼98% 습도조건에서 3% 미만의 중량 감소율을 보이며 약 50일 이상 저장이 가능하였다. 저장 동안의 저습조건은 모든 포도 품종에서 에틸렌 발생량과 과실의 pH를 증가시킨 반면 과피안토시아닌 함량은 감소시켰다. 또한, 조사된 중량감소율 자료로 저온저장동안 포도 품종별 및 습도별 중량감소율을 예측할 수 있는 식을 제시하여 활용하도록 하였다.
포도 주요품종 저온저장 시 포장 내 습도 조성이 과실품질에 미치는 영향을 알아보았고 이를 근거로 습도조건에 따른 중량 감소율을 예측할 수 있는 식을 제시하였다. 본 연구에 사용된 포도는 2005년 8월부터 9월 중순까지 경기도 안성에서 재배 및 수확된 포도 ‘거봉(Kyoho)’, ‘캠벨얼리(Campbell Early)’, ‘MBA(Muscat Bailey A)’이다. 흰색 플라스틱 스티로폼 접시(25 × 20㎝)에 품종별로 두 송이(한송이 당 약 400∼450g)씩 담은 후 0.03㎜ 저밀도 폴리에틸렌 필름으로 포장하여 -1∼0℃에 50일간 저장하였다. 이때 포장 내부에 다양한 습도를 조성하기 위하여 지름 5㎜ 크기의 구멍을 필름에 10, 20, 30개씩 만들었다. 이 밖에 포장을 하지 않은 무 처리구, 필름에 구멍을 만들지 않고 완전 봉한 처리구, 필름을 접시위에 살짝 덮어놓은 처리구 등을 함께 만들어 비교하였다. 처리방법에 따라 포장 내부에 100%, 90∼98%, 80∼90%, 70∼80%, 63∼70% 그리고 48∼65% 수준의 다양한 습도가 조성되었다. 습도가 높을수록 ‘거봉’, ‘캠벨얼리’ 그리고 ‘MBA’ 순서로 중량 감소율이 낮았다. 포도 ‘MBA’는 저장 동안 습도변화에 중량 감소율이 크게 영향을 받았으며 부패 과실의 발생도 높아 저장성이 가장 낮았다. 포도 ‘거봉’은 포장 후 저장 시 -1∼0℃, 70∼98% 습도조건에서 3% 미만의 중량 감소율을 보이며 약 50일 이상 저장이 가능하였다. 저장 동안의 저습조건은 모든 포도 품종에서 에틸렌 발생량과 과실의 pH를 증가시킨 반면 과피 안토시아닌 함량은 감소시켰다. 또한, 조사된 중량감소율 자료로 저온저장동안 포도 품종별 및 습도별 중량감소율을 예측할 수 있는 식을 제시하여 활용하도록 하였다.
The influence of relative humidity (RH) under various packaging treatments on weight loss and quality of ‘Kyoho’, ‘Campbell Early’, and ‘Muscat Bailey A (MBA)’ grape fruits was investigated. Fruits were stored at -1∼0℃ under various RH conditions for 50 days. Low-density polyethylene (LDPE) film (0....
The influence of relative humidity (RH) under various packaging treatments on weight loss and quality of ‘Kyoho’, ‘Campbell Early’, and ‘Muscat Bailey A (MBA)’ grape fruits was investigated. Fruits were stored at -1∼0℃ under various RH conditions for 50 days. Low-density polyethylene (LDPE) film (0.03 ㎜) with and without pores (5 ㎜ diameter) was used to generate various RH conditions under packaging treatments. Two clusters (400-450 g fresh weight per cluster) were put into a white plastic tray (25 20 ㎝) and covered with LDPE film and then sealed. Control fruits were stored without packaging treatment. RH resulted from various packaging treatments were obtained as following; sealed bag without pores (RH 100%), 10 pores (RH 90-98%), 20 pores (RH 80-90%), 30 pores (RH 70-80%), open-coverage without sealing (RH 63-70%), and as control non-packaging (RH 48-65%). RH conditions greatly affect the weight loss in all grape fruits during cold storage. Cultivars with good storability, such as ‘Kyoho’ and ‘Campbell Early’, were less sensitive to lower RH conditions than ‘MBA’ and showed lower weight loss. However, storage under RH 100%, sealed bag without pores, gave poor quality owing to decay induced by pathogens. Fruits stored at low RH (48-65%) had higher ethylene production, pH, and soluble solid contents but lower anthocyanin content than those at high RH (100%). Based on weight loss data observed through the study, we also could suggest a functional formular to predict weight loss (%) according to storage duration of grape fruits under various RH conditions resulted from packaging treatments of cold storage chamber.
The influence of relative humidity (RH) under various packaging treatments on weight loss and quality of ‘Kyoho’, ‘Campbell Early’, and ‘Muscat Bailey A (MBA)’ grape fruits was investigated. Fruits were stored at -1∼0℃ under various RH conditions for 50 days. Low-density polyethylene (LDPE) film (0.03 ㎜) with and without pores (5 ㎜ diameter) was used to generate various RH conditions under packaging treatments. Two clusters (400-450 g fresh weight per cluster) were put into a white plastic tray (25 20 ㎝) and covered with LDPE film and then sealed. Control fruits were stored without packaging treatment. RH resulted from various packaging treatments were obtained as following; sealed bag without pores (RH 100%), 10 pores (RH 90-98%), 20 pores (RH 80-90%), 30 pores (RH 70-80%), open-coverage without sealing (RH 63-70%), and as control non-packaging (RH 48-65%). RH conditions greatly affect the weight loss in all grape fruits during cold storage. Cultivars with good storability, such as ‘Kyoho’ and ‘Campbell Early’, were less sensitive to lower RH conditions than ‘MBA’ and showed lower weight loss. However, storage under RH 100%, sealed bag without pores, gave poor quality owing to decay induced by pathogens. Fruits stored at low RH (48-65%) had higher ethylene production, pH, and soluble solid contents but lower anthocyanin content than those at high RH (100%). Based on weight loss data observed through the study, we also could suggest a functional formular to predict weight loss (%) according to storage duration of grape fruits under various RH conditions resulted from packaging treatments of cold storage chamber.
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