보고서 정보
주관연구기관 |
전남대학교 Chonnam National University |
연구책임자 |
이용규
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발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 1991-09 |
주관부처 |
과학기술부 |
사업 관리 기관 |
전남대학교 Chonnam National University |
등록번호 |
TRKO200200014449 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
LTLT.HTST.UHT.Rennet.HMF.Sulfhydryl기.유효성 lysine.ascorbic acid.disulfide기.외인성 단백질 효율.단백질 생물가.Titratable acidity.SNF.LTLT.HTST.UHT.HMF.Available lysine.disulfide group.apparent protein digestibility.
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초록
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각종 열처리한 우유(LTLT, HTST, UHT)의 이화학 성질변화와 이들을 흰쥐에 급여하였을때 성장에 미치는 영향을 연구하였던바 다음과 같은 결과를 얻었다. pH, 적정산도, 충고형분, 무지고형분등은 열처리온도의 상승에 따라 처리유간에 거의 변화가 없었으며 유당함량은 감소경향을 보였다. 전 칼슘함량은 처리유간에 큰 변화가 없었으나 이온화 칼슘은 열처리온도가 상승함에 따라 감소되었다. rennet에 의한 응고시간은 열처리온가 상승함에 따라 점차 증가되었으며, casein함량은 증가, 유청단백질 함량은 감소하였다. 또한 HMF
각종 열처리한 우유(LTLT, HTST, UHT)의 이화학 성질변화와 이들을 흰쥐에 급여하였을때 성장에 미치는 영향을 연구하였던바 다음과 같은 결과를 얻었다. pH, 적정산도, 충고형분, 무지고형분등은 열처리온도의 상승에 따라 처리유간에 거의 변화가 없었으며 유당함량은 감소경향을 보였다. 전 칼슘함량은 처리유간에 큰 변화가 없었으나 이온화 칼슘은 열처리온도가 상승함에 따라 감소되었다. rennet에 의한 응고시간은 열처리온가 상승함에 따라 점차 증가되었으며, casein함량은 증가, 유청단백질 함량은 감소하였다. 또한 HMF 함량과 Sulfhydryl기는 증가, 유효성 lysine, ascorbic acid, disulfied기는 감소하였다. 증체량, 식이효율, 혈청, 총단백질 농도, 혈청 칼슘농도, 단백질 효율, 질소평형, 외인성 단백질효율, 좌측대퇴골 칼슘함량, 절치의 무게 및 절치의 칼슘함량은 처리유간에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 단백질 생물가는 초고온유 섭취군이 생유섭취군에 비하여 유의적으로 높았으며, 외인성 칼슘소화율과 칼슘평형은 초고온유 섭취군이 생유, 저온유 및 고온유 섭취군들에 비하여 유의적으로 높은 경향을 보였고, 좌측대퇴골의 무게는 초고온유, 고온유, 저온유섭취군들이 생유섭취군들에 비하여 유의적으로 높은 경향을 보였다.
Abstract
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This study was carried out to investigate the effects of various heat treatment on the physico-chemical properties of cow's milk and its effect on the growth rate of rat. There were no significant differences in pH, titratable activity, total solids and solids-not-fat(SNF) between 3 kinds of milks(L
This study was carried out to investigate the effects of various heat treatment on the physico-chemical properties of cow's milk and its effect on the growth rate of rat. There were no significant differences in pH, titratable activity, total solids and solids-not-fat(SNF) between 3 kinds of milks(LTLT, HIST and UHT milks), but the contents of lactose was decreased as the rise of heating temperature. The contents of total calcium was not changed. whereas the contents of ionized calcium decreased as the rise of heating temperature.The coagulation time of milk by rennet and the contents of casein were increased while the contents of whey protein was dec.eased as the rise of heating temperature. The contents of HMF and sulfhydryl group were increased whereas the contents of available Iysine,ascorbic acid,disulfide group were decreased as the rise of heating temperature. There were no stgnificant differences in weight gain, feed efficiency ratio, serum total protein and calcium level, protein efficiency ration, nitrogen balance, apparent protein digestibility, calcium content of the left femur and weight and calcium content of the 2 incisors among experimental groups. However, the biological value of rats supplemented UHT milk was higher significantly that of rats supplemented raw milk. The apparent calcium digestibility and calcium balance of rats supplemented UHT milk were higher significantly than those of rats supplemented raw, LTLT and HTST milks, respectively eccept one case. And the weight of the left femur of rats supplemented heat-processed milks except one case was higher significantly than that of rats supplemented raw milk. These results represent that heat-processing does not impair the quality of protein and calcium in milk.
목차 Contents
- I. 서론...14
- II. 실험재료 및 방법...16
- III. 결과 및 고찰...32
- IV. 결론...80
- V. 인용문헌...83
- VI. 논문 발표 실적 또는 계획...95
- VII. 학위 배출 실적]List of figures and tables...96
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