보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품개발연구원 Korea Food Research Institute |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2000-12 |
주관부처 |
국무조정실 The Office for Government Policy Coordination |
등록번호 |
TRKO200200051928 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
2000년 가공식품 KS.전통식품규격.
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초록
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I. 제목 2000년 가공식품 KS 및 전통식품표준규격 제 개정 연구 II. 연구개발의 목적 및 필요성 객관적이며 합리적인 KS 규격 및 표시인증 심사기준 제 개정(안), 그 리고 전통식품표준규격제정(안)을 작성하고, 규격기준의 고시를 통하여 식품산업의 활성화 및 소비자보호 뿐 아니라 국산 농수산물의 부가가치 제고 및 전통식품의 국내외 보급이 필요 III. 연구개발의 내용 및 범위 KS 규격 제정안 작성(10안) 시험방법규격 5안(조지방시험방법, 조섬유시험방법, 조단백시험방법, 회분시험방법, 수분시험방법), 표시방법규격 5안(식
I. 제목 2000년 가공식품 KS 및 전통식품표준규격 제 개정 연구 II. 연구개발의 목적 및 필요성 객관적이며 합리적인 KS 규격 및 표시인증 심사기준 제 개정(안), 그 리고 전통식품표준규격제정(안)을 작성하고, 규격기준의 고시를 통하여 식품산업의 활성화 및 소비자보호 뿐 아니라 국산 농수산물의 부가가치 제고 및 전통식품의 국내외 보급이 필요 III. 연구개발의 내용 및 범위 KS 규격 제정안 작성(10안) 시험방법규격 5안(조지방시험방법, 조섬유시험방법, 조단백시험방법, 회분시험방법, 수분시험방법), 표시방법규격 5안(식품의 표시방법, 가공 식품일반표시기준, 식품첨가물표시방법, 통 병조림표시방법, 규격표시 도표) KS 규격 개정안 작성(25안) H2002 마가린, H2009 전분, H2107 참기름, H2115 볶은커피, H2122 양송이통조림, H2124 복숭아통조림, H2125 죽순통조림, H 2127 밤통 조림, H2129 밤통조림의 시험방법, H2154 채소류통조림시험방법, H2162 옥수수기름, H2171 야자유, H2301 주정시험방법, H2302 주정, H3004 시유시험방법, H3005 시유, H3006 가공유, H3101 햄소시지시험 방법, H3102 햄, H3106 쇠고기가미통조림, H4001 냉동만두, H7106 베 이킹소다, H7107 식용알긴산나트륨시험방법, H7108 식용알긴산나트륨, H7110 식용탄산나트륨 KS 표시인증 심사기준 제정안 작성(2안) H2107 참기름, H3112 쇠고기포장육 KS 표시인증 심사기준 개정안 작성(5안) H2002 마가린, H2009 전분, H2162 옥수수기름, H4001 냉동만두, H7101 식용소금 전통식품표준규격 제정안 작성(3안) 마늘쫑장아찌, 솔잎가공품, 단무지 IV. 연구개발 결과 2000년 KS 식품부회 및 전통식품관리분과위원회에서 심의 후 통과됨 (규격 제정 15품목, 개정 30품목) V. 연구개발결과의 활용계획 대외 경쟁력 제고를 위한 제조업체의 사내규격 및 표준 제정의 근 간 자료로 활용 합리적인 표시방법을 개발하여 불량 및 부정식품의 방지에 기여 품질 등급화 유도로 제품의 품질향상 및 소비자 선택의 편익성 도 모 KS 표시제품의 제품검사실시로 품질보증체제 유지 및 소비자 신뢰 도 제고 ㅇ 농축산가공식품 및 농축산전통식품의 생산성 및 안전성 향상을 위 한 업체의 사내표준화 설정 자료로 이용 ㅇ 우수 전통식품의 발굴 및 보급으로 전통식품산업의 활성화 유도 ㅇ 국내산 농축수산물의 부가가치 제고기술 기반구축으로 농어민 소득 증대에 기여
Abstract
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I. Title of Research Research on Elaboration and Revision of KS Standards for Processed Foods and Traditional Food Standards in 2000 II. The Objective and Importance of Research The objecive is to elaborate and revise Draft Korean Standards and the Assessment Criteria of Certification and to elabor
I. Title of Research Research on Elaboration and Revision of KS Standards for Processed Foods and Traditional Food Standards in 2000 II. The Objective and Importance of Research The objecive is to elaborate and revise Draft Korean Standards and the Assessment Criteria of Certification and to elaborate and elaborate Draft Traditional Food Standards and to protect consumers as well as to induce the activation of food industry through promulgating criteria of standards. III. The Scope and Contents of Research 1. Preparation of examination documents on the elaboration and revision of draft Korean Standards Elaboration : 10 items - Objective items : Testing mothods of moisture content, ash, total protein contents, total lipid contents, crude fiber contents Methods for food labelling, general standard of labelling for processed foods, standard labelling for symbol, methods of food labelling for canned or bottled foods, methods of food labelling for food additives Revision(confirmation and abolition) : 25 Standards - Objective standards : H 2002 Margarine, H 2009 Starch, H2107 Sesame oil, H2115 Roasted coffee, H 2122 Mushroom, Canned, H 2124 Peaches, Canned, H 2125 Bamboo Shoots, Canned, H 2127 Chestnut, canned, H2129 Testing Methods for Chestnut, Canned, H2154 Testing Methods for Vegetables canned, H2162 Corn oil, H 2171 Coconut copra oil, H 2301 Testing Method for ethanol, H 2302 Spirits, H 3004 Testing Method for Market milk, H3005 Market Milk, H 3006 Flavored Milk, H 3101 Testing Method for Ham and Sausage, H 3102 Ham, H 3106 Beef, Seasoned, Canned, H 4001 Frozen mandu, H 7106 Baking Soda, H 7107 Testing Method for Sodium Alginate, Edible, H 7108 Sodium Alginate, Edible, H7110 Sodium Carbonate edible 2. Preparation of examination documents on the elaboration and revision of draft Assessment Criteria of Certification Elaboration : 2 items - Objective items : H 2107 Sesame oil, H 3112 Beef Packaged Revision(confirmation and abolition) : 5 standards - Objective standards : H 2002 Margarine, H 2009 Starch, H 2162 Corn oil, H 4001 Frozen mandu, H 7101 Edible Salt 3. Preparation of examination documents on the elaboration of draft Korean Traditional Food standards Elaboration : 3 items - Objective items : Pickled garlic flower stem, solip(pine needle)products, danmooji(pickled radish) IV. Results of Research The draft standards and Assessment Criteria of Certification and draft traditional food standards are presented for final deleberation in the relevant Food Division Committees of the Ministry of Agriculture and Forest. V. Recommendations for Future Uses Usage for the internal standard of manufacturing company and for the resent data of standard elaboration Contribution to the prevention of inferior and adulterated foods through developing a reasonable labelling methods Improving the quality of products and planning the convenient selection for consumers by labelling the grade of quality ㅇ Induction of activation of traditional food industries through finding and providing traditional foods ㅇ Contribution to increase of farmers" income by building the base of value added improvement technology of domestic agricultural and livestock products
목차 Contents
- 제 1 장 서론...11
- 제 2 장 연구수행절차 및 방법...12
- 제 3 장 KS 규격 제·개정에 관한 연구...13
- 제 1 절 KS 일반성분시험방법 제정...13
- 제 2 절 KS 표시방법 제정...60
- 제 3 절 KS 규격 개정...100
- 제 4 장 KS 표시인증심사기준 제·개정에 관한 연구...168
- 제 1 절 참기름 표시인증심사기준 제정...168
- 제 2 절 쇠고기포장육 표시인증심사기준 제정...180
- 제 3 절 KS 표시인증심사기준 개정...196
- 제 5 장 전통식품규격 제정에 관한 연구...201
- 제 1 절 마늘쫑장아찌 전통식품규격 제정...201
- 제 2 절 솔잎가공품 전통식품규격 제정...235
- 제 3 절 단무지 전통식품규격 제정...291
- 제 6 장 결론 및 연구결과의 활용방안...328
- 참고문헌...329
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