치아건강과 관련된 과거, 현재의 경험을 바탕으로 본 연구를 수행함으로써 국내${\cdot}$외 치아건강 관련 건강기능식품의 현황 및 기능성 평가체계의 동향을 파악하고, 이러한 조사결과를 비교${\cdot}$분석함으로써 합리적인 기능성 평가체계를 구축하고자 하였다. 첫째, ‘치아건강조절’의 정확한 개념을 정립하고 치아우식 및 치주조직병과 관련된 많은 증상 중 어느 범위까지를 포함할 것인지에 관한 범위설정을 하였다. 둘째, 치아건강 관련 기능성 평가방법에 대한 광범위하고 깊이 있는 국내
치아건강과 관련된 과거, 현재의 경험을 바탕으로 본 연구를 수행함으로써 국내${\cdot}$외 치아건강 관련 건강기능식품의 현황 및 기능성 평가체계의 동향을 파악하고, 이러한 조사결과를 비교${\cdot}$분석함으로써 합리적인 기능성 평가체계를 구축하고자 하였다. 첫째, ‘치아건강조절’의 정확한 개념을 정립하고 치아우식 및 치주조직병과 관련된 많은 증상 중 어느 범위까지를 포함할 것인지에 관한 범위설정을 하였다. 둘째, 치아건강 관련 기능성 평가방법에 대한 광범위하고 깊이 있는 국내외현황조사를 실시하고 각국의 장단점을 비교분석 하였다. 셋째, 위에서 비교분석한 자료를 토대로 하여 치아건강 관련 동물시험 및 인체시험을 수행하는데 있어서의 기본요건을 설정하며 이를 제시하였다. 넷째, 국내의 실정에 적합하고 국제적으로도 공인되고 타당한 표준화된 시험법을 동물시험 및 인체시험으로 각각 나누어 $2{\sim}3$개씩 제시하고, 이에는 각 시험법의 원리 및 절차, 결과판정의 내용을 포함하였다. 다섯째, 문헌고찰을 통해 가장 간단하고 재현성이 있는 방법을 제시하였다. 여섯 번째, 위에서 제시한 시험법으로 수행한 효능결과의 표시 허용범위를 설정하는 것으로 국내 산${\cdot}$학${\cdot}$연${\cdot}$관의 의견을 수렴하여 이를 반영하였다. 이러한 평가체계를 구축함으로써 무분별한 국내외 치아건강 관련 건강기능식품의 효능을 객관적이고 합리적으로 평가할 수 있어 효능이 없거나 미비한 제품을 사전에 여과할 수 있고, 사후 모니터링이 용이해져 소비자들에게 올바른 정보 제공 및 국민건강을 지킬 수 있을 것으로 기대된다. 또한, 이러한 평가체계의 발전과 더불어 각 개인 및 기업에서도 이에 준하는 기술적인 향상을 꾀할 수 있고 나아가 국가 경쟁력을 높일 수 있는 밑거름이 될 것이다.
Abstract▼
The purpose of this study was conducted to understand the trend of functional evaluation system and status of the functional foods related to the dental health of domestic and abroad, and to set the reasonable evaluation guideline of functionality by comparison and analyses of investigation results.
The purpose of this study was conducted to understand the trend of functional evaluation system and status of the functional foods related to the dental health of domestic and abroad, and to set the reasonable evaluation guideline of functionality by comparison and analyses of investigation results. First, we were established the correct definition of ‘Tooth health regulation’ and set the extent categories related to symptoms between dental caries and periodontitis, Second, we were developed the evaluate method of functionality related to the dental health by the status investigation of domestic and abroad, and analyzed the merits and faults of each country. Third, we were present to conduct studies of animal and human by tile data of comparison and analyses, and set the basic guideline Fourth, we were represent the standard experimental methods after devide the studies of animal into human including the principles of experimental methods, procedure and judgement of results, Fifth, we suggested the simplest and the most reproducible method by reviewing articles. Sixth, we were set the acceptable extent of indicator resulted in efficacy by the above experimental methods, and collected opinions in institutes of industrial, learning, institutional, public. We were to prevent the selection of the products between incomplete and inefficiency, to evaluate the efficacy of functional foods related dental health as objective and reasonable according to establish of these evaluation system. Therefore, we anticipated to give correct information to consumers and to protect national health. Also, we were achieved technical improvement and development of evaluation system with individual and enterprise and increased tile national competitiveness
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