ㅁ 본 연구의 목적은 식중독 발생시 식중독 원인규명을 위한 세부적이고 구체화된 식중독 원인조사 방법 즉, 매뉴얼을 개발하는 것이다. 개발된 매뉴얼에는 전형적인 집단 식중독 발생에 대한 조사 단계 중 식품전문가가 수행하여야 할 내용을 제시하고 있으며, 식품전문가로 하여금 식중독 발생시 식중독 발생원인(식품 또는 시설 등)에 대한 조사 절차를 규정하고, 관련 기술적 방법을 보급하여, 식중독 발생시 조사업무를 효과적으로 수행토록 하여, 식중독 원인을 신속히 규명하고, 더 나아가 발생원인에 따른 사전예방대책을 검토하여 안전한 식품의 제공
ㅁ 본 연구의 목적은 식중독 발생시 식중독 원인규명을 위한 세부적이고 구체화된 식중독 원인조사 방법 즉, 매뉴얼을 개발하는 것이다. 개발된 매뉴얼에는 전형적인 집단 식중독 발생에 대한 조사 단계 중 식품전문가가 수행하여야 할 내용을 제시하고 있으며, 식품전문가로 하여금 식중독 발생시 식중독 발생원인(식품 또는 시설 등)에 대한 조사 절차를 규정하고, 관련 기술적 방법을 보급하여, 식중독 발생시 조사업무를 효과적으로 수행토록 하여, 식중독 원인을 신속히 규명하고, 더 나아가 발생원인에 따른 사전예방대책을 검토하여 안전한 식품의 제공 및 위생관리 수준 향상에 기여할 수 있게 작성 하였다. ㅁ 전체 매뉴얼은 총 2장으로 구성되어 있으며, 1장에는 목적, 법적근거, 적용범위, 용어정의, 식중독 조사흐름도 등으로 이루어져 있고 2장에서는 본격적인 지침으로 본 지침의 기본 원칙 및 활용방안, 역학조사반에 참여하는 식품전문가의 업무분장 및 평상시의 훈련을 규정하였으며, 식중독 발생시 초기 조사계획 수립 방법, 조사대상 시설에 대한 현장방문 및 조사 방법, 발생오염원 추정과 최종적으로 발생오염원 조사결과 검토 및 보고로 구성되어 있고 5가지의 조사양식과 3개의 표로 구성된 발생오염원 추정을 위한 필수참고자료 그리고 마지막으로 식중독 원인물질에 대해 일반적인 사항을 수록 하였다. ㅁ 본 매뉴얼의 특징 중의 하나는 여러 시설이나 원료로 사용된 식품 등에 대한 기여율을 산출할 수 있게 하여 보다 과학적으로 원인을 규명할 수 있는 길을 제시하였다. 그동안 국내 에서는 식품생산이나 조리현장에 대한 정형적인 매뉴얼을 갖추고 있지 못했으며 대부분의 역학조사 지침이 전염병 중심인 것이 사실이다. 본 연구에서 개발된 매뉴얼은 기존의 역학 조사 지침에서 부족한 현장에 대한 조사와 최종 원인을 규명하기 위한 많은 참고자료를 상당히 보강한 것으로 즉, 원인시설이나 원인식품에 대한 규명을 한 층 더 쉽게 할 수 있는 장점을 가지고 있으며, 이러한 원인식품이나 발생오염원의 규명은 더욱 과학적이고 확실한 식품위생 및 안전에 대한 예방대책을 설정할 수 있고, 결론적으로 국내 식중독 발생에 대한 상당한 감소를 가져올 것으로 보인다.
Abstract▼
The purpose of this study is preparing for the field investigation manual for the outbreak of foodbome disease in Korea. This developed manual including the procedures or steps and conduct surveillance of food managers (as a government officers) as a matter of duty and responsibility when the outbre
The purpose of this study is preparing for the field investigation manual for the outbreak of foodbome disease in Korea. This developed manual including the procedures or steps and conduct surveillance of food managers (as a government officers) as a matter of duty and responsibility when the outbreak of foodborne disease in Korea. The results of this investigation according to our developed manual will contribute to the increasing of food safety level in Korea. This manual consists of two parts; the first part including the purpose, base of law, terminology, and investigation of flow diagrams, the second part including principles of baseline, the method of application, duty and responsibility of food investigators, initial survey plan, the visiting of the outbreak spot, the methods of estimation for the contamination origin (e.g. raw materials, processing food and facility etc.). In addition, we prepared ten forms and three references data of pathogen and contamination for proper investigation. There are special characters i.e. we suggested that the ratio of contribution the contamination for food and materialsor outbreak of foodbome disease in breakout places. In general, this ratio was not used the investigation the past days. Most of manuals are focused of a contagious disease. Therefore, the spot investigation is not well doing for enough since there was not proper manual. We have confidence that this manual will bring about the reduction of foodborne disease in Korea in the near future.
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