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Kafe 바로가기주관연구기관 | 국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2013-01 |
과제시작연도 | 2012 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201300013984 |
과제고유번호 | 1395025662 |
사업명 | 국책기술개발 |
DB 구축일자 | 2013-12-21 |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201300013984 |
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
국가간 식사 섭취 패턴에 대한 건강영양상태를 비교하기 위해 식사섭취패턴을 경험적 연구방법과 가설적연구 방법에 의해 도출하였다. 우리나라와 미국은 국민건강영양조사 자료를 이용하였으며, 네덜란드는 Roterdam study, Leiden Longevity study 등 2개의 대규모 코호트 연구 자료를 이용하였다. 우리나라는 요인분석과 군집분석 방법으로 식사패턴을 분석하였으며, 군집분석에 의해 도출된 식사패턴에 따른 대사증후군과 관련한 건강 지표 상태를 분석하였다. 네덜란드는 NRF(Nutrient
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
국가간 식사 섭취 패턴에 대한 건강영양상태를 비교하기 위해 식사섭취패턴을 경험적 연구방법과 가설적연구 방법에 의해 도출하였다. 우리나라와 미국은 국민건강영양조사 자료를 이용하였으며, 네덜란드는 Roterdam study, Leiden Longevity study 등 2개의 대규모 코호트 연구 자료를 이용하였다. 우리나라는 요인분석과 군집분석 방법으로 식사패턴을 분석하였으며, 군집분석에 의해 도출된 식사패턴에 따른 대사증후군과 관련한 건강 지표 상태를 분석하였다. 네덜란드는 NRF(Nutrient Rich Food) 지수를 사용하여 각 개인의 식사의 질을 평가하였으며, 사망률과의 관계를 분석하였다. 또한 3 가지의 요인분석방법(PCA, PLS, RRR)로 식사패턴을 도출한 후 심혈관질환 위험지표의 일종인 SCORE 위험을 산출하여 연관성을 조사하였다.
국가간 식사섭취 패턴을 비교하기 위해 DQI-I(Diet Quality Index-International)을 사용하여 각 국가의 20세 이상 성인(네덜란드는 55세 이상 성인)의 식사섭취자료의 식사의 질을 분석하였다. 도출된 DQI-I 점수에 의거하여 한국, 미국, 네덜란드의 식사의 질을 비교하였으며, 국가별 식생활의 취약점을 진단하였다. 한국과 미국은 DQI-I 점수 수준에 따른 영양소 섭취상태 및 대사증후군 보유비 및 대사증후군 위험 지표 수준 및 위험도를 조사하여 비교하였다.
외국에서 현지인을 대상으로 한식 섭취 임상실험을 수행하기 위해, 실험대상인 미국의 식생활에 대한 한국의 식생활의 특징을 파악하고자 각국의 국민건강조사 자료를 이용하여 영양소 섭취 상태 및 주요 영양소의 식품급원을 비교하였다. 외국 현지 실험을 위해 한국의 식생활의 특징을 포함하면서 현지인의 입맛과 식품접근성을 고려한 실험용 한식 메뉴과 실험 운영을 위한 프로토콜을 개발하였다. 미국 현지인을 대상으로 한식 섭취에 따른 심혈관질환 위험 건강 지표의 변화를 교차실험 방식으로 미국일반식, 미국 권장식을 섭취한 경우와 비교하였다.
바이오필름의 분광 및 형광 특성을 이용한 식품 품질 및 안전성 간편 검사 기술 개발을 위해 바이오 필름 및 식품성분의 특성을 구명하였다. 먼저 식품 위해 요소를 조사하고 검출 대상을 선정하였으며, 선성한 식품을 대상으로 식품 성분 및 안전성 분광 특성을 구명하였다. 초분광을 이용한 식품 성분 및 안전성 신속 검사 방법을 개발하였으며, 개발 기술을 활용한 현장 이용형 채소류 품질 및 안정성 계측 시작기를 제작하여 성능시험을 하였다. 시작기 제작을 위해 검사 시스템을 설계하고 시스템 제어 및 분석용 프로그램을 개발하였다.
Korean diet is reported to have characteristics to be benefits in health. However there was limited studies on the effect of Korean diet in health in human. For the globalization of Korean diet, it is need to provide safe food ingredients with high quality. Therefore this study is conducted to evalu
Korean diet is reported to have characteristics to be benefits in health. However there was limited studies on the effect of Korean diet in health in human. For the globalization of Korean diet, it is need to provide safe food ingredients with high quality. Therefore this study is conducted to evaluate the effect of Korean diet on the health risks related with chronic disease and development of safety simple test technology.
Health status and dietary patterns in Korean adults were examined in the 2007-2008 Korean NHANES. Dietary intake data and CVD risk factors were analyzed for men and women (n = 6562) over 20 years old from a 24-hour dietary recall. Four dietary patterns were derived by cluster analysis based on the percentage of total energy from each of 38 food groups using a modified USDA food classification scheme. Group D respondents had the highest kcal intake from instant noodles and the highest intakes of sodium and % kcal from fat; Group B the highest intake of rice and Kimchi, a traditional Korean side dish, and the lowest mean kcal intake; Group A the highest intake of grains (except rice), fruits, soy, fish, and the highest intakes of vitamins and minerals except sodium, thiamin, and riboflavin; and Group C the highest intakes of pork and of alcoholic beverages, and the highest mean kcal intake. Group B respondents had the highest prevalence of hypertension; Group A the lowest prevalence of hypertriglyceridemia, a lower prevalence of obesity, and lower mean blood pressure; and the odds ratios for hypertension and obesity for Group C and Group D respondents were higher than for Group A respondents, who reported the greatest variety of foods in keeping with Korean dietary characteristics, the most adequate nutrient intakes, and the lowest risk of obesity and hypertension.
Diet quality of Korean and US adults is evaluated based on the DQI-I(Diet Quality Index-International) using the data of Korean and US NHANES. In Korean, as DQI-I is increased, the nutrient intake status is improved showing the intake of almost nutrients compare to referenced intake amount increased. In U.S similar trend was found on the nutrient stats by DQI-I. Prevalance of metabolic symdrom was increased with increase of DQI-I in U.S However, there was no significant difference in the proportion of risk factors of metabolic syndrome according to DQI-I level in Korea. Compare to DQI-I between Korea, U.S, DQI-I of Korean was significantly higher than U.S. Score on the adequacy and moderation of Korean was higher than U.S. In the mean time, variety score of Korean was lower than U.S. DQI-I of Korean, U.S. and the Netherlands on the adults over 55 were compared together. DQI-I of Korean was highest. Following Korean, DQI-I of the Netherlands was higher than U.S.
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