보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011091 |
과제고유번호 |
1395022810 |
사업명 |
FTA대응 경쟁력향상기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-07-05
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011091 |
초록
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○ 수출 수삼 수확후 품질안정성 제고를 위한 전처리 기술 확립
- 수삼 세척기술 확립을 위한 실험에서 세척방법 중 고압분사 세척(압력 120~140 PSI)이 세척 후 잔존균수가 현저히 감소하였다.
- 수확후 품질안전성 제고를 위한 이산화염소 훈증 처리 중 4, 8ppm농도에서 2~4시간 처리가 가장 유의적으로 세균을 감소시켰다.
- 수삼 유통 시 이용되는 관행의 포장재(대바구니+이끼)보다 새롭게 개발된 기능성 포장재를 이용하면 수분손실에 있어 1.6배, 부패율에 있어 2.1배의 억제 효과가 있었다.
○ 수출
○ 수출 수삼 수확후 품질안정성 제고를 위한 전처리 기술 확립
- 수삼 세척기술 확립을 위한 실험에서 세척방법 중 고압분사 세척(압력 120~140 PSI)이 세척 후 잔존균수가 현저히 감소하였다.
- 수확후 품질안전성 제고를 위한 이산화염소 훈증 처리 중 4, 8ppm농도에서 2~4시간 처리가 가장 유의적으로 세균을 감소시켰다.
- 수삼 유통 시 이용되는 관행의 포장재(대바구니+이끼)보다 새롭게 개발된 기능성 포장재를 이용하면 수분손실에 있어 1.6배, 부패율에 있어 2.1배의 억제 효과가 있었다.
○ 수출 수삼 수확후 품질고급화를 위한 저장, 포장 기술 확립
- 저장 시 – 2℃이하의 저장삼은 냉장유통 중 유통초기에 호흡량과 에틸렌발생량이 증가하고 동해로 인한 전해질 용출량이 높아져 유통 중 부패와 이취 등의 품질저하를 초래하므로 최적 저장온도는 0 ~ -1.5℃이다.
- 진공포장은 포장 내 혐기적인 조건을 형성하여 온도조건에 관계없이 인삼 고유의 향을 잃고 이취(발효취)가 발생하며, -2℃ 이하의 온도조건에서도 세근의 동해발생률이 높아 갈변되어 유통 1주만에 품질이 저하된다. 또한 0℃이상의 온도조건에서도 세근에 생리적 장해로 인한 부분적 갈변이 나타나 품질이 저하되므로 유통시 진공포장은 지양해야한다. 기능성포장재 활용하면 뇌두와 세근부분의 신선도를 유지하며 6주간 (0℃ 저장 4주 + 5℃ 유통 2주) 높은 상품성을 나타냈다.
○ 수삼 수출 진흥을 위한 제품 개발
- 기능성 타블렛 : 기능성 타블렛 제조는 소비자가 편리하게 섭취할 수 있도록 타블렛 형태로 제조하였으며, 특히 비타민 C, B2, D3, B6 등과 식이섬유 및 미네랄 등의 기능성 원료를 첨가하여 건강 기능식품으로 제조하였다, 수삼함량은 65brix 농축액 5%를 첨가하였다.
- 발효음료 제조 : 발효음료 개발은 수삼의 특유의 흙냄새와 쓴맛을 제거하기 위하여 발효하여 제조하였다. 초기 당농도는 28%가 양호하였으며, 효모첨가량은 0.04%가 가장 양호하였다. 발효공정은 효소분해 후 여과하지 않고 곧바로 발효공정을 수행하는 것이 중요하였다. 수삼의 추출 수율을 증대하기 위하여 1차로 식물분해효소로 분해한 다음 2차로 단백질 분해효소로 수삼을 분해하여 추출하였다.
- 원형유지 수삼 잼 제조 : 수삼 마멀레이드 잼의 제조는 잼의 형태에 수삼의 슬라이스 원형이 유지된 상태로 품질을 고급화하여 제조하였다. 잼의 배합은 수삼슬라이스 함량을 5% 첨가하고 인삼분말을 1% 첨가하였으며, 물성을 개선하기 위하여 펙틴을 0.5% 첨가하였을 때 가장 양호하였다.
- 슬라이스 푸딩 제조 : 슬라이스 푸딩 제조는 수삼의 형태가 슬라이스로 절단된 형태로 첨가하여 인삼을 싫어하는 어린이부터 어른까지 다양하게 섭취가 가능하도록 개발하였다. 슬라이스 형태를 만들기 위해 덱스트린 35%로 전처리 하였을 때가 수삼의 물성이 푸딩 제조 후 가장 양호하였다. 물성개선을 위하여 한천 0.5%, 펙틴 0.2%를 첨가하였다.
- 수삼 절임류 제조 : 수삼 절임류 제조는 간장을 30%를 주원료로 하는 간장 절임 수삼제품과 식초 14%를 주원료로 하는 식초절임 수삼 제품을 개발하였다.
○ 인삼 부산물을 이용한 생리활성 성분 분리 정제 기술 개발
- 생리활성물질 비교 및 분석법 확립 : 최종적으로 인삼부산물 시료의 추출법 중 에탄올 추출과, 75℃, 85℃ 열수 추출법간의 비교를 보면 총 Ginsenosisdes의 평균함량은 85℃ 열수 추출법이 가장 높은 함량을 보였다. 그러나 시료별로 온도 변이에 따른 Ginsenosides의 증감의 양상을 보이기도 했다. 인삼부산물 5종(화경, 2010잎, 2011잎, 홍삼박1, 홍삼박2)의 Phenolic compounds의 분석결과 홍삼박 2가 1621.4 ㎍·g-1로 가장 높은 총 함량을 보였으며, 홍삼박 1이 395.1 ㎍·g-1 로 가장 낮은 함량을 보였다.
- 3개의 신규 화합물인 화합물1(19mg), 화합물2(21mg), 화합물3(23mg)을 얻음
- 화합물의 활성검정 : 세 가지의 활성검정을 실시하였는데, 세포독성분석에서 화합물1과 3은 120μg·mL-1이하의 농도에서 세포독성에 안전하였다. 두 번째, 산화질소 (NO) 정량 실험에서 화합물1과 3의 처리에 의해 농도 의존적으로 NO생성을 억제하였다. 마지막으로 RT-PCR 분석에서 화합물1은 30μg·mL-1의 농도에서 TNF-α의 mRNA 발현을 억제하였으며 화합물 3은 40μg·mL-1의 농도에서 IL-6의 생성에 대한 억제 효과를 나타내었다.
Abstract
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This study was carried out for development of postharvest treatment and packing container in order to enhance quality and safety about postharvest fresh ginseng in Korea. In washing treatment, high-pressure jet was significant difference in occurrence of aerobic(×10CFU/g), coliform (×10CFU/g), and m
This study was carried out for development of postharvest treatment and packing container in order to enhance quality and safety about postharvest fresh ginseng in Korea. In washing treatment, high-pressure jet was significant difference in occurrence of aerobic(×10CFU/g), coliform (×10CFU/g), and mold (×103CFU/g) on fresh ginseng compared to micro-bubble and vortex washing. There was a little significant difference in occurrence of aerobic(×10CFU/g), coliform (×10CFU/g), and mold (×103CFU/g) on fresh ginseng after fumigation treatment using chlorine dioxide compared to control. In order to improvement packing container of fresh ginseng, new packing container achieved patent that was made from mixing PVC and functional powder included pegmatite kind of zeolite. This new packing container effective to reduce weight loss and decay during distribution in fresh ginseng compared to old one.
This study was carried out for development of storage and packaging technology in order to maintain quality of korean fresh ginseng. The storage temperature – 2℃ induced high respiration, ethylene production and electrolyte leakage, which the quality of ginseng deteriorated raising off flavor and decay during distribution. Therefore the optimum temperature of ginseng was 0 ~ -1.5℃ for storage and distribution. The vacuum packed for ginseng formed anaerobic condition, which caused off flavor and browning on hairy root within 1 week regardless of temperature. However when using functional packing container(functional mineral powder that absorb release gas), the ginseng maintained freshness and high quality for 6 weeks(4 weeks at 0℃ for storage + 2 weeks at 5℃ for distribution).
The functional tablet of a fresh ginseng was manufactured in the tablet form so that consumers can conveniently take in it, and in particular, and these tablets were manufactured as a health functional food by adding the functional raw material such as vitamin C, B2, D3, B6, dietary fiber and mineral. The content of fresh ginseng contained in these foods is equivalent to 5% of 65brix concentrate added into that food.
The development of fermented beverages was prepared by fermenting the fresh ginsengs in order to remove the unique earthy smell and a bitter taste contained in them. If the initial sugar concentration had been 28%, it was generally good, and if the added amount of yeast had been 0.04%, it was satisfactory. It is important to immediately carry out the fermentation process without the filtration after the enzyme degradation of the fresh ginseng. In order to increase the extraction yield of the fresh ginsengs, they (the ginsengs) were primarily decomposed by the plant enzymes and then extracted after being secondary decomposed by the proteolytic enzyme.
The fresh ginseng marmalade jam was manufactured as the goods with high-quality in the state that the original form of fresh ginseng was contained into the form of jam. The mix of this jam was in the best condition when the fresh ginseng slices of 5% and the ginseng powder of 1% were added and also the pectin of 0.5% was added in order to improve the physical properties.
The slice pudding product was developed so that all age group from the children who do not like the ginseng to adults can take in the ginseng by adding the fresh ginseng cut in the slice form. The fresh ginseng showed the most favorable physical properties after preparing the pudding when the fresh ginsengs were treated by 35% dextrin to make the slice form. The agar of 0.5% and the pectin of 0.2% were added in order to improve the physical properties of the product.
The fresh ginseng product marinated in the soy sauce of 30% (by volume), and the fresh ginseng product pickled in the vinegar of 14% (by volume) were developed as the pickle products of fresh ginseng.
Three new triterpene glycosides compound 1 (GM-10, lanost-5,24-dien- 3β-ol-3β-D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-β-D-glucopyranosyl- (6' ' →1' ' ' )-β-D-glucopyranoside), compound 2 (G-9E, ursan-3β,19α,22β-triol -3β-D-glucopyranosyl(2' →1' ' )-β-D-glucopyranoside), compound 3 (GM-9F, ursan-3α,11β-diol-3α- D-glucopyranosyl-(6' → 1' ' )-α-D-glucopyranosyl-(6' ' →1' ' ' ) -α- D-glucopyranosyl-(6' ' ' →1' ' ' ' )-α-D-glucopyranoside) together with one known compound, were isolated and identified from the marc of red ginseng. Their structures were elucidated by spectroscopic data analysis. compound 1 (GM-10, lanost-5,24-dien-3β-ol-3β-D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-β-D-gluco pyranosyl-(6' ' →1' ' ' )-β-D-glucopyranoside), compound 2 (G-9E, ursan-3β,19α, 22β-triol-3β-D-glucopyranosyl(2' →1' ' )-β D-glucopyranoside), compound 3 (GM-9F, ursan-3α,11β-diol-3α- D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-α-D-glucopyranosyl -(6' ' →1' ' ' ) -α-D-glucopyranosyl-(6' ' ' →1' ' ' ' )-α-D-glucopyranoside) were investigated for anti-inflammatory effects using the RAW 264.7 macrophage cell line. In the cell proliferation assay, lipopolysaccharide stimulation decreased cell proliferation of RAW 264.7 macrophage cells, but the suppression of cell proliferation was significantly protected by treatment with compound 1 (GM-10, lanost-5,24-dien-3β-ol-3β-D-glucopyranosyl-(6' → 1' ' )-β-D-glucopyranosyl- (6' ' →1' ' ' )-β-D-glucopyranoside), and compound 3 (GM-9F, ursan-3α,11β-diol-3α- D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-α-D-glucopyranosyl-(6' ' →1' ' ' ) -α-D-glucopyranosyl-(6' ' ' →1' ' ' ' )-α-D-glucopyranoside). compound 1 (GM-10, lanost-5,24-dien-3β-ol-3β-D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-β-D-glucopyranosyl- (6' ' →1' ' ' )-β-D-glucopyranoside), and compound 3 (GM-9F, ursan-3α,11β-diol-3α- D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-α-D-glucopyranosyl-(6' ' →1' ' ' ) -α- D-glucopyranosyl-(6' ' ' → 1' ' ' ' )-α-D-glucopyranoside) had a suppressive effect on the production of nitric oxide (NO), and they inhibited mRNA expression of proinflammatory mediators such as inducible nitric oxide synthase, and cyclooxygenase-2, and proinflammatory cytokines such as two interleukins and tumor necrosis factor-α. These findings suggest that compound 1 (GM-10, lanost-5,24-dien-3β-ol-3β-D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-β-D-glucopyranosyl- (6' ' →1' ' ' )-β-D-glucopyranoside), and compound 3 (GM-9F, ursan-3α,11β-diol-3α- D-glucopyranosyl-(6' →1' ' )-α-D-glucopyranosyl-(6' ' →1' ' ' ) -α- D-glucopyranosyl-(6' ' ' → 1' ' ' ' )-α-D-glucopyranoside) have potential anti-inflammatory activities.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 7
- 목차 ... 10
- 제 1 장 서 론 ... 11
- 제1절 수출 수삼 수확후 품질안정성 제고를 위한 전처리 기술 확립 ... 11
- 제2절 수출 수삼 수확후 품질고급화를 위한 저장, 포장 기술 확립 ... 11
- 제3절 수삼 수출 진흥을 위한 제품 개발 ... 12
- 제4절 인삼 부산물을 이용한 생리활성 성분 분리 정제 기술 개발 ... 13
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 15
- 제1절 수출 수삼 수확후 품질안정성 제고를 위한 전처리 기술 확립 ... 15
- 제2절 수출 수삼 수확후 품질고급화를 위한 저장, 포장 기술 확립 ... 15
- 제3절 수삼 수출 진흥을 위한 제품 개발 ... 15
- 제4절 인삼 부산물을 이용한 생리활성 성분 분리 정제 기술 개발 ... 16
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 18
- 제1절 수출 수삼 수확후 품질안정성 제고를 위한 전처리 기술 확립 ... 18
- 제2절 수출 수삼 수확후 품질고급화를 위한 저장, 포장 기술 확립 ... 31
- 제3절 수삼 수출 진흥을 위한 제품 개발 ... 51
- 제4절 인삼 부산물을 이용한 생리활성 성분 분리 정제 기술 개발 ... 95
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 129
- 제1절 : 목표대비 달성도 ... 129
- 2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타) ... 131
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 137
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 138
- 제 1 절 홍콩의 인삼시장 현황 ... 138
- 제 2 절 일본내 인삼의 현황 ... 140
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 141
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 142
- 제 9 장 참고문헌 ... 143
- 끝페이지 ... 146
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