보고서 정보
주관연구기관 |
이화여자대학교 Ewha Womans University |
연구책임자 |
김화영
|
참여연구자 |
정혜경
,
조미숙
,
장남수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 1999-05 |
주관부처 |
보건복지부 |
사업 관리 기관 |
한국보건산업진흥원 Korea Health Industry Development Institute |
등록번호 |
TRKO201400018608 |
DB 구축일자 |
2014-11-29
|
초록
▼
o 연구결과
사회복지시설의 급식 관리실태조사 결과 계획된 식단 사용 미흡, 식품 구매, 식품조리, 식품저장관리의 비전문성, 비과학성, 비합리성, 급식관리기록 체제의 부재 등이 나타났고 영양건강관리 면에서 건강검진이 실시, 철분 식품과 과일류의 낮은 사용률, 영양교육의 부재 등이 나타났다. 노인, 아동, 영유아 복지시설 거주인트의 미량 영양소 영양상태, 특히 철분 영양상태가불량한 것으로 드러났고, 빈혈의 빈도도 높게 나타났다. 장애 아동에게는장애 종별에 따라서 식품섭취 능력에 차이다 커서 저체중, 과체중뿐 아니라 일부 연령에서는
o 연구결과
사회복지시설의 급식 관리실태조사 결과 계획된 식단 사용 미흡, 식품 구매, 식품조리, 식품저장관리의 비전문성, 비과학성, 비합리성, 급식관리기록 체제의 부재 등이 나타났고 영양건강관리 면에서 건강검진이 실시, 철분 식품과 과일류의 낮은 사용률, 영양교육의 부재 등이 나타났다. 노인, 아동, 영유아 복지시설 거주인트의 미량 영양소 영양상태, 특히 철분 영양상태가불량한 것으로 드러났고, 빈혈의 빈도도 높게 나타났다. 장애 아동에게는장애 종별에 따라서 식품섭취 능력에 차이다 커서 저체중, 과체중뿐 아니라 일부 연령에서는비만도 주요 영양문제로 드러났다. 비타민이나 철 등 미량영양소 보충을 통한 영양 중재는 빈혈 상태를 유의적의로 개선하는 것으로 나타났다. 각 복지시설별로 급식관리, 영양관리, 식단 작성을 하는데 유용하게 쓸 수 있는 영양관리지침서를 개발하여 노인복지시설, 아동복지 시설, 영유아보육 시설, 장애인복지시설별로 각각 200부 2씩 총 800부 8을 작성하여 전국 소재 각 복지시설에 배포하였다.
Abstract
▼
It is well known that the residents of the institutional settings such as nursing homes, orphanages, nurseries and day-care centers, and special institutions for the disabled people are potentially nutritionally at-risk groups. The objectives of the present study are (1) to identify nutritional prob
It is well known that the residents of the institutional settings such as nursing homes, orphanages, nurseries and day-care centers, and special institutions for the disabled people are potentially nutritionally at-risk groups. The objectives of the present study are (1) to identify nutritional problems and issues,띠2) to develop manua리ls for food service management at institutional settings and to formu비1니1떠at않e nutritional programs for the improvement of health and nu따ltr피ona머1 s얀ta와te않s of the residents, (3) and ultimately to improve the quality of life of the nutritionally at risk people by providing a better social welfare service. A survey questionnaire was dεveloped and utilized to facilitate the collection of the data on food service management from a major portions of these social welfare institutions throughout the country.
Anthropometric and biochemical measurements on the residents of the social welfare institutions were performed to assess nutritional states and to identify nutritional problems of the residents.
Nutritional deficiencies of micronutrients such as iron and vitamins were identified among the elderly and children of these settings. Feeding problems were prevalent in children with autism, cerebral palsy, visual problems and movement problems. Food and nutritional supplementation intervention trials were conducted to evaluate the effects of multiple vitamins, iron and ready-to-eat cereals on the elderly and children. For each type of the social welfare services, we developed a practical guidebook of ideas and resources to better serve the food service and nutritional needs of persons in nursing homes, orphanages, nurseries and day-care centers, and the institutions for the disabled persons. These manuals contain practical informations on food service management, food safety and sanitation, nutritional management, meal and menu planning, and selected standardized recipes. The scientific results of this study will be applicable to the establishment of the health and social welfare services. The manuals that were developed from this study wilI serve as a valuable resource guide to improve health and nutritional states of the nutritionally at risk group of people in institutional settings.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 연구개발 최종보고서 ... 3
- 제출문 ... 4
- 요약문 ... 5
- SUMMARY ... 10
- 목 차 ... 11
- 제 1 장 서 론 ... 12
- 제 2장 국내·외 기술개발 현황 ... 14
- 제 3장 연구개발 수행 내용 및 결과 ... 18
- 제 1 세 부과제 : 노인복지시설의 급식관리 및 영양 건강 증진에 관한 연구 ... 18
- 제 1 절 이론적 실험적 접근 방법 ... 18
- 제 2 절 연구내용 ... 20
- 제 3 절 연구결과 ... 26
- 제 2 세부과제 : 아동복지시설의 급식관리 및 영양개선에 관한 연구 ... 69
- 제 1 절 이론적 실험적 접근 방법 ... 69
- 제 2 절 연구내용 ... 71
- 제 3 절 연 구 결 과 ... 78
- 제 3 세 부과제 : 영·유아 보유시설의 급식관리 및 영양개선에 관한 연구 ... 109
- 제 1 절 이론적 실험적 접근방법 ... 109
- 제 2 절 연구내용 ... 110
- 제 3 절 연구결과 ... 120
- 제 4 세 부과제 : 장애인 복지시설의 급식관리 및 영양개선에 관한 연구 ... 152
- 제 1 절 이론적 실험적 접근 방법 ... 152
- 제 2 절 연구 내용 ... 154
- 제 3 절 연구 결과 ... 169
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 203
- 제 1 절 목표달성도 ... 203
- 제 2 절 대외기여도 ... 206
- 제 5장 연구개발결과의 활용성 및 계획 ... 208
- 제 6장 기타 중요 변경사항 ... 209
- 제 7장 참고문헌 ... 209
- 최종보고서 요약(초록 ... 216
- 끝페이지 ... 216
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