보고서 정보
주관연구기관 |
한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2005-10 |
과제시작연도 |
2004 |
주관부처 |
농림부 Ministry of Agriculture and Forestry |
등록번호 |
TRKO201400023191 |
과제고유번호 |
1380000595 |
사업명 |
농림기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-14
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초록
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○ 연구결과
32종 생약재를 6균종의 부패성 미생물을 대상으로 항균활성 실험 결과 가자, 복분자, 갈근과 계피가 가장 높은 활성을 나타내었다. 가자와 갈근은 각각 5% 용액으로, 복분자 추출물은 2.5%농도의 용액으로 제조하여 3가지 생약재가 첨가된 처리구를 제조하였고, 이에 0.1% 알긴산 나트륨 용액을 혼합하여 생약재추출물과 알긴산 나트륨이 함유된 처리 용액을 제조하였다. 즉, 사과, 오렌지, 토마토, 애호박, 부추, 풋고추를 시료처리, 저장하면서 항균 효과를 조사 하였다. 실험 결과 저장 1주 때는 대조구와 처리구의 총
○ 연구결과
32종 생약재를 6균종의 부패성 미생물을 대상으로 항균활성 실험 결과 가자, 복분자, 갈근과 계피가 가장 높은 활성을 나타내었다. 가자와 갈근은 각각 5% 용액으로, 복분자 추출물은 2.5%농도의 용액으로 제조하여 3가지 생약재가 첨가된 처리구를 제조하였고, 이에 0.1% 알긴산 나트륨 용액을 혼합하여 생약재추출물과 알긴산 나트륨이 함유된 처리 용액을 제조하였다. 즉, 사과, 오렌지, 토마토, 애호박, 부추, 풋고추를 시료처리, 저장하면서 항균 효과를 조사 하였다. 실험 결과 저장 1주 때는 대조구와 처리구의 총 균수가 큰 차이를 보이지 않았으나 저장 2주부터는 대조구에 비해 처리구의 총 균수가 현저히 낮은 경향을 나타내었다. 곰팡이 수는 처리구별로 큰 차이를 보이지는 않았으나 생약재추출물과 0.1%알긴산나트륨을 혼합하여 처리한 처리구와 생약재추출물을 처리한 처리구가 대조구에 비해 낮게 나타났다.
Abstract
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Ⅲ. RESULT OF STUDY
1. The objective of this study was to determine the radical scavenging activity, total phenolic index, antimicrobial activity, minimum inhibitory concentration(MIC) of water extracts of 32 medicinal plant species that have been commonly used in medical herbs. The freeze dried w
Ⅲ. RESULT OF STUDY
1. The objective of this study was to determine the radical scavenging activity, total phenolic index, antimicrobial activity, minimum inhibitory concentration(MIC) of water extracts of 32 medicinal plant species that have been commonly used in medical herbs. The freeze dried weight per dried materials were showed above 30% for 4 extract: Terminalia chebula, Pueraria thumbergiana, Cinnamomum cassia and Cornus officinalis. Total phenolic index and radical scavenging activity of T.chebula extract presented a highest value (585.87 mg/g, 38.15%), followed by S.officinalis (429.21 mg/g, 29.33%), P. thumbergiana(377.31 mg/g) and R. coreanus miquel(316.23 mg/g, 26.77%). The extracts from T. chebula, R. coreanus muquel, C. sappan, E. aromaticum, S. officinalis and C. japonica possessed outstanding antimicrobial activity against Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum. MIC was determined on those extracts that showed high efficacy against the test organisms. The efficiency of MIC value of T. chebula extract against B. subtillis, S. aurusa, E. coli, P. aeruginosa and S. aureus was 7.8, 31.2, 15.6 and 7.8 ug/mL, respectively. In addition, the total phenolic content and radical scavenging activity very closely correlated for the set of all samples(p<0.01, r=0.85). The correlation coefficient between total phenolic index and antimicrobial activity was of 0.89(E. coli), 0.79(B. subtilis), 0.78 (S aureus), 0.85 (L. plantarum), 0.85(P. aeruginosa) and 0.25(S. typhimurium) (all p<0.05).
2. The objective of this study was to determine the radical scavenging activity, total phenolic content, antimicrobial activity, minimum inhibitory concentration (MIC) of ethanol extracts of 32 medical plant species that have been commonly used in medicinal plants. Total phenolic index of T. chebula exhibited the highest value (498.01 mg/g), followed by R. coreanus miquel (400.33 mg/g), Sanguisorba officinalis (368.25 mg/g), P. thumbergiana (259.74 mg/g) and Eugenia aromaticum (229.38 mg/g). Radical scavenging activity for the DPPH radical was highest in T.chebula (40.91%, p<0.01), followed by C. sappan (36.50%), S. officinalis (32.92%), R. coreanus miquel (26.54%) and P. thumbergiana (24.50%). The extracts from T.chebula, R. coreanus muquel, C. sappan, E. aromaticum, S. officinalis and C.japonica possessed outstanding antimicrobial activity against Escherichia coli, Salmonella Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis and Lactobacillus plantarum. MIC was determined on those extracts that showed high efficacy against the test organisms. The most potent MIC values were seen for T. chebula extract against P. aeruginosa, S. aurusa, E. coli, B.subtilis, L. plantarum and S. Typhimurium at 7.8, 7.8, 15.6, 7.8, 125 and 31.2 μg/mL, respectivley. Furthermore, the total phenolic content and radical scavenging activity were very closely correlated for all samples (r=0.78). The coefficient correlation between total phenolic index and antimicrobial activity was 0.91 (E. coli), 0.91 (B. subtillis), 0.79 (P. aeruginosa), 0.79 (S. Typhimurium) and 0.70 (L. plantarum).
3. Antibacterial, antifungal, anticancer and angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitory activities of water and 70% ethanol extracts of 32 medicinal herbs species were investigated. Terminalia chebula extracts showed strong antibacterial activities. Ethanol extract of Cinnamomum cassia showed good antifungal activity. ACE inhibitory activities of P. corylifolia water extract and FractionⅠ of P. corylifolia water extract was 65.2 and 81.8%, respectively. Cytotoxicity of ethanol precipitate fraction obtained from water extract of Eugenia caryophyllata was highest.
4. This study was to investigate antibacterial activities of water and 70% ethanol extract from Terminalia chebula Retz. The fractions were prepared by step-wise fractionation of water and 70% ethanol extracts using acetone, hexane, chloroform and butanol. The butanol fraction showed the best antibacterial activities against the using strain. Water and 70% ethanol extract from Terminalia chebula Retz. had significantly high pyrogallol content among the 13 kinds of phenolic compound analysed by HPLC, and pyrogallol(standard) showed the highest activities against several food spoilage microorganism.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 8
- CONTENTS ... 11
- 목차 ... 14
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 17
- 제1절 연구개발의 목적 ... 17
- 제2절 연구개발의 필요성 및 범위 등을 기술 ... 17
- 1. 연구개발의 필요성 ... 17
- 2. 연구개발의 범위 ... 20
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 22
- 제1절 국내·외 관련분야에 대한 기술개발현황과 연구결과가 국내·외 기술개발현황에서 차지하는 위치 등을 기술 ... 22
- 1. 국내 ... 22
- 2. 국외 ... 24
- 제3장 연구개발 수행 내용 및 결과 ... 26
- 제1절 연구개발 과제의 연구 수행 방법 ... 26
- 1. 재료 ... 26
- 2. 생약재의 추출 ... 26
- 3. 사용균주 및 배지 ... 26
- 4. 항균 및 항곰팡이 활성 측정 ... 29
- 5. 생약재 추출물의 농도별 항균 및 항곰팡이 효과 ... 30
- 6. 생약재의 추출 시간 및 온도에 따른 수율 ... 30
- 7. 여러 가지 효소를 이용한 생약재의 가수분해 ... 30
- 8. Terminalia chebula의 극성차에 따른 용매 분획 ... 31
- 9. 비색법에 의한 총 폴리페놀 함량 조사 ... 31
- 10. HPLC에 의한 폴리페놀 정량실험 ... 31
- 가. 시료 전 처리 ... 31
- 나. Chemicals ... 31
- 다. HPLC에 의한 폴리페놀 함량 분석 ... 32
- 11. Polyphenol Analyses ... 32
- 12. 과채류의 저장 실험 ... 34
- 가. 과채류의 시료 처리 ... 34
- 나. 총 균 및 총 곰팡이 수 측정 ... 35
- 제2절 연구개발 과제의 연구 수행 내용 및 결과 ... 36
- 1. 천연 식물자원 유래의 항균제 개발 ... 36
- 가. 생약재 추출 수율 ... 36
- 나. 항균활성 ... 38
- 1) 생약재 물 추출물의 농도별 항균 효과 ... 42
- 2) 생약재 70% Ethanol 추출물의 농도별 항균 효과 ... 47
- 다. 항 곰팡이 활성 ... 52
- 1) 생약재 물 추출물과 70% Ethanol 추출물의 농도별 항 곰팡이 효과 ... 55
- 2. 천연 식물자원 유래의 항균제의 특성 규명 및 활용방안 개발 ... 57
- 가. Terminalia chebula의 극성차에 따른 용매 분획 ... 57
- 나. Terminalia chebula의 용매 분획물의 항균 활성 ... 58
- 다. 부탄올 분획물의 항균활성 ... 59
- 라. 폴리페놀류의 항균 활성 ... 60
- 마. Polyphenol의 항균활성 ... 61
- 바. 비색법에 의한 총 폴리페놀 함량 조사 결과 ... 63
- 사. 폴리페놀 함량과 항균활성의 상관도 조사 ... 65
- 아. HPLC에 의한 폴리페놀 성분의 정량 분석 결과 ... 69
- 자. 항균 및 항 곰팡이 성분이 신선 농산물의 부패억제에 미치는 효과 검정 ... 76
- 1) 과채류 예비 저장 실험 ... 76
- 2) 저장기간에 따른 미생물수의 변화 ... 77
- 가) 사과 ... 77
- 나) 오렌지 ... 78
- 다) 토마토 ... 80
- 라) 부추 ... 82
- 마) 고추 ... 84
- 바) 호박 ... 86
- 3. 신선 농산물에 대한 저장 유통기간 연장 효과 조사 ... 88
- 가. 신선 농산물에 대한 항균제의 처리 공정 개발 ... 88
- 1) 천연선도유지제조건 설정 ... 88
- 2) 과채류의 저장 실험 ... 90
- 가) 생약재추출물처리에 의한 과채류의 저장기간 동안의 변화 ... 90
- (1) 감귤 ... 91
- (2) 수삼 ... 93
- (3) 상추 ... 95
- (4) 생강 ... 97
- (5) 마늘 ... 99
- 제4장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 102
- 제1절 연도별 연구목표 ... 102
- 제2절 평가착안점에 입각한 연구개발목표의 달성도 ... 103
- 제3절 관련분야의 기술발전에의 기여도 등을 기술 ... 104
- 제5장 연구개발 결과의 활용계획 ... 105
- 제1절 추가연구의 필요성 ... 105
- 1. 기술적 측면 ... 105
- 2. 경제·산업적 측면 ... 106
- 제2절 타 연구에의 응용, 기업화 추진방안을 기술 ... 107
- 제6장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 108
- 제1절. 항균성분을 가진 한약·생약 ... 108
- 제2절. 식품보존제 ... 122
- 제7장 참고문헌 ... 149
- 첨부자료 ... 157
- 끝페이지 ... 215
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