보고서 정보
주관연구기관 |
한국농촌경제연구원 Korea Rural Economic Institute |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
국무조정실 The Office for Government Policy Coordination |
등록번호 |
TRKO201500001702 |
과제고유번호 |
1105008628 |
사업명 |
한국농촌경제연구원 |
DB 구축일자 |
2015-05-16
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500001702 |
초록
▼
소비자들은 식품안전이 가장 우려되는 식품으로 축산물을 지적하였다.축산물은 소비량이 꾸준히 증가하면서 국민 영양 공급원으로서 중요한 위치를 차지하고 있다. 더구나 여러 위해요소에 노출될 가능성이 높아 축산물에 대한 안전성 확보를 위한 노력이 필요한 실정이다. 식품안전성 확보는 푸드체인의 측면에서 접근해야 한다. 따라서 축산식품의 위생관리 전략은 특정 단계(생산에서부터 소비에 이르기까지)의 위생 수준을 높이는 노력과 함께 각 단계 간 관리 수준의 균형을 동시에 고려해야 한다. 축산물 푸드체인에서 축산농장은 여전히 취약한 부분으로 인식되
소비자들은 식품안전이 가장 우려되는 식품으로 축산물을 지적하였다.축산물은 소비량이 꾸준히 증가하면서 국민 영양 공급원으로서 중요한 위치를 차지하고 있다. 더구나 여러 위해요소에 노출될 가능성이 높아 축산물에 대한 안전성 확보를 위한 노력이 필요한 실정이다. 식품안전성 확보는 푸드체인의 측면에서 접근해야 한다. 따라서 축산식품의 위생관리 전략은 특정 단계(생산에서부터 소비에 이르기까지)의 위생 수준을 높이는 노력과 함께 각 단계 간 관리 수준의 균형을 동시에 고려해야 한다. 축산물 푸드체인에서 축산농장은 여전히 취약한 부분으로 인식되고 있다. 따라서 축산농장에 대한 위생안전관리 노력이 필요하다.
축산농장의 위생안전관리는 축산식품의 안전성을 높이기 위해 농장에서 사육기간 동안 위해요소에 노출되지 않도록 관리하는 것으로 볼 수 있다. 축산농장의 위생안전관리는 위해요소, 즉 중금속, 잔류 농약, 잔류 약품 등에 오염되지 않고 질병에 감염되지 않은 건강한 가축과 안전한 축산물을 출하하기 위해 관리하는 것을 말한다.
우리나라의 가축 사육단계 위생안전과 관련된 법은 가축전염병, 동물의 약품 및 잔류 물질관리, 사료관리, 분뇨처리, 사육시설 등과 관련이 있다. 관련 정책 사업은 축산물 HACCP 컨설팅 사업, 친환경안전축산물 직접지불제가 있으며, 제도로는 친환경축산물(무항생제, 유기) 인증, 동물복지 축산농장 인증, HACCP 인증이 있다.
농가조사 결과 HACCP 인증 농가의 경우 소비자 대상 홍보, 시설비용지원, 인증 간소화를 중요한 정책으로 선택하였다. 그리고 HACCP 미인증 농가는 인증 간소화와 시설비용 지원이 중요하다고 인식하였다. HACCP 미인증 농가는 인증을 받지 않는 이유를 인증이 어렵고 경영에 도움이 되지 않아서라고 응답하였다. 이 결과는 농가의 HACCP 인증을 도와주는 컨설팅지원사업이 진행되고 있음에도 농가는 여전히 HACCP을 어려워하고 있다는 것을 보여준다. 이 결과는 HACCP 컨설팅 서비스의 질을 향상시키기 위한 노력이 필요함을 보여준다.
축산물 안전과 관련한 소비자 조사 결과, 소비자들은 축산물 구입을 위해 유통기한을 가장 많이 확인하는 것으로 나타났다. 다음으로 HACCP 인증 마크를 확인하는 것으로 조사되었다. 또한 기존 조사 결과와 비교하면 소비자들의 HACCP 인증에 대해 인지도는 높아지는 추세이다. 소비자들은 축산물 유통단계 중 가축 사육단계의 위생안전관리가 가장 중요하다고 응답하였고, HACCP 인증 축산물의 안전성에 대해서도 신뢰도가 높았다. 또한 축산물안전관리 통합인증제가 축산물 안전성 제고에 기여할 것으로 기대하였다. 소비자들은 의무화로 인하여 축산물 가격이 상승하더라고 축산농장 HACCP 의무화가 필요하다고 응답하였다.
소매판매점 조사결과 소매매장에서 판매되는 계란의 68%가 HACCP 인증을 받은 것으로 조사되었다. 계량분석 결과 인증 계란이 인증 받지 않은 계란에 비해 가격이 높았지만 추정계수 값이 통계적으로 유의하지는 않았다. 이는 소비지 시장에서 HACCP 인증의 가치가 적절하게 인정받지 못한 결과로 볼 수 있다.
축산농장의 위생안전관리 강화의 궁극적인 목표는 건강한 가축을 출하 하고 안전한 축산물을 생산하여 축산식품의 안전성을 향상시키는 것이다. 본 연구에서는 축산농장의 위생안전관리 강화를 위해 농장 HACCP 인증확대 방안을 제시하였다.
축산농장의 HACCP 인증 확대 방안으로 다음과 같은 사항들을 검토하였다. 첫째, 축산물안전관리 통합인증제도의 개선을 통해 축산농장 HACCP 인증 축산물에 대한 수요를 확대하는 것이다. 둘째, HACCP 인증 제품에 대한 소비자 홍보를 통해 소비자 평가를 제고할 필요가 있다. 셋째, 더 많은 축산농가들이 정부의 지원을 받을 수 있도록 정책사업인 HACCP 컨설팅 사업의 지원 대상을 확대하는 것이다. 넷째, 컨설팅업체가 인증심사뿐 아니라 정기 및 연장심사도 지원하도록 역할을 확대할 필요가 있다. 마지막으로 HACCP 인증 심사의 질과 대농민 서비스의 질 향상을 위해 축산물안전관리인증원의 인원을 확충할 필요가 있다.
Abstract
▼
Consumers point out that livestock products are foods that concern them most in an aspect of safety. The products play an important role as the people’s nutrition source. Moreover, because livestock products have a high possibility of being exposed to many hazards, efforts are needed to secure the s
Consumers point out that livestock products are foods that concern them most in an aspect of safety. The products play an important role as the people’s nutrition source. Moreover, because livestock products have a high possibility of being exposed to many hazards, efforts are needed to secure the safety of the products. Securing food safety should be approached from a view of the food chain. Therefore, sanitary control strategies should increase the sanitation level of a certain stage (from production to consumption) and consider the balance of each stage’s management level at the same time. Livestock farms are still considered vulnerable in animal products’ food chain. Accordingly, sanitary and safety control for the farms is necessary.
This control is the management not to be exposed to hazards during the raising term in farms in order to raise animal foods’ safety, and the management to ship safe livestock products and healthy domestic animals uninfected with a disease and uncontaminated by hazards including heavy metals and pesticide or drug residues.
Korea’s laws on sanitation safety in the livestock raising stage are related to infectious diseases in domestic animals; the control of animal drugs, residues, and feed; excreta treatment; and farms. Related policy projects are the livestock products’ HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) consulting project and the direct payment program for eco-friendly, safe livestock products; a relevant system is certification of environment-friendly products (antibiotic-free, organic), of animal welfare farms, and of HACCP.
The farm survey result shows that HACCP-certified farms considered PR of HACCP to consumers, facility cost support, and HACCP accreditation simplification as important policies. Non-accredited farms thought certification simplification and facility cost support significant. They answered they did not obtain HACCP certification because it was difficult and was not helpful to management. This result means that farms still consider accreditation hard despite the consulting project for helping their certification. It indicates the necessity for improving the service quality of HACCP consulting.
According to the result of the consumer survey on livestock products safety, an expiration date was what consumers checked most for the purchase of the products, followed by a HACCP certification mark. Also, compared to the previous survey, consumers’ awareness of HACCP accreditation is on the rise. They answered that the livestock raising stage’s sanitary and safety control was most crucial among the distribution stages. Their confidence in HACCP-certified animal products’ safety was also high. In addition, they expected that the integrated certification system of livestock products safety control would contribute to increasing the products’safety. Also, many consumers agreed to make livestock farms’HACCP accreditation compulsory, although product prices might rise.
The survey on retailers showed that 68% of eggs on sale have obtained HACCP certification. According to the quantitative analysis, prices of HACCP-accredited eggs were higher than those of non-certified eggs, but estimated coefficients were not statistically significant. This may indicate that HACCP’s value is not recognized in consumption regions’ markets.
The ultimate goal of strengthening livestock farms’ sanitary and safety management is to enhance animal products’ safety by shipping healthy livestock and producing safe products. This study presented plans to expand the farms’ HACCP certification in order to improve their sanitation and safety control as follows.
First, demand for HACCP-accredited animal foods should increase by improving the integrated certification system of livestock products safety control. Second, consumers’ evaluation needs to be better through PR of HACCP-certified products to them. Third, targets of the policy project, the HACCP consulting project should be expanded so that the government can support more farms. Fourth, consulting companies’ role needs to increase to help farms’ HACCP operation and support their regular and renewal evaluation after certification. Last, it is necessary to raise the number of livestock products safety control certifiers in order to improve the quality of HACCP accreditation and of services for farmers.
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