보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
장영미
|
참여연구자 |
최장덕
,
김재이
,
김규헌
,
이재황
,
장혜숙
,
정유경
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007411 |
과제고유번호 |
1475007888 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
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키워드 |
유전자분석,가짜식품Genetic analysis,Economically motivated Adulteration Food
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표
○ 경제적 영리를 목적으로 낮은 단가의 식품원료를 사용한 가짜(불량)식품의 제조ㆍ판매가 증가하고 있음
○ 가공식품 중 사용원료 확인을 위한 판별법 마련이 필요함
방법 및 결과
○ 국내ㆍ외 식품정보, 언론매체 및 분야별 전문가 자문회의 등을 통해 제조ㆍ유통되는 가짜식품 정보 파악 및 실태조사
○ 유전자 분석법을 이용하여 판별 가능한 대상식품 검토
○ 가짜식품 판별을 위한 유전자 분석법 개발
- 개, 고양이, 복분자, 천마 등 동ㆍ식물성 사용원료 총 45종에
연구결과
필요성 및 목표
○ 경제적 영리를 목적으로 낮은 단가의 식품원료를 사용한 가짜(불량)식품의 제조ㆍ판매가 증가하고 있음
○ 가공식품 중 사용원료 확인을 위한 판별법 마련이 필요함
방법 및 결과
○ 국내ㆍ외 식품정보, 언론매체 및 분야별 전문가 자문회의 등을 통해 제조ㆍ유통되는 가짜식품 정보 파악 및 실태조사
○ 유전자 분석법을 이용하여 판별 가능한 대상식품 검토
○ 가짜식품 판별을 위한 유전자 분석법 개발
- 개, 고양이, 복분자, 천마 등 동ㆍ식물성 사용원료 총 45종에 대한 시험법 개발
○ 가공식품 대상 식품원료 진위판별 확인
- 연ㆍ경질 젤라틴 캡슐의 우피(牛皮) 함유 여부, 김치 중 이물 분석, 건강기능식품 기능성 원료 진위 여부, 가공식품에서 식물성 식품원료(부추) 함유 여부, 수입 냉동아귀 및 냉동조기 종 동정 분석
기대성과
○ 가짜식품의 과학적 분석을 통한 식품안전정책 지원
○ 가짜식품 유통현황 파악으로 식품에 대한 막연한 불안감 해소
Abstract
▼
Items were primarily selected which is expected to be regarded as highly adulterated or distributed from the expert consultants, domestic and foreign food information. Then according to the categories of selected items, the assay method was developed. The final purpose of this study is identifying t
Items were primarily selected which is expected to be regarded as highly adulterated or distributed from the expert consultants, domestic and foreign food information. Then according to the categories of selected items, the assay method was developed. The final purpose of this study is identifying the adulterated material in processed foods so genetic analysis method has been developed by consideration condition of food manufacturing process such as heating, acid treatment, pressurizing etc. Species-specific primers of totally 45 for raw food materials were developed. To investigate the generation of non-specific bands between similar species, raw materials were separated to animal and vegetable types. Firstly, in case of animal raw material, nucleotide sequence information of the target species was previously searched to the COI , COI I , 12S rRNA, 16S rRNA, Cytb and NADH genes in mitochondrial DNA (mtDNA). The primers were designed from the nucleotide sequences including species specific region using ClustalW2-Multiple Sequence Alignment and if there is no information in the gene bank, nucleotide sequence was selected and determined directly. The amplicon size for Cat, Dog, Thibetanus, Domestic Goat(Black), Inermis, Roe Deer, Finless Porpoise, Minke Whale, Long-beaked Common Dolphin, Shark, Sea cucumber, Pseudotolithus elongatus, Pseudotolithus typus, Gizzard shad, Inshore hagfish, Common conger, Japanese eel, Puffer, Diamond back, Greenland halibut, Finespotted flounder, Flathead mullet, Mullet, Korean bullhead, Masou salmon and Blackmouth angler were confirmed 405, 164, 213, 127, 126, 232, 369, 164, 266, 190, 211, 161, 132, 159, 150, 176, 161, 170, 197, 150, 179, 167, 109, 154, 140 and 160 bp respectively. Secondly, in case of vegetable raw materials, matK, psbA-trnH and ITS genes were selected as a target gene for identification. Also, the amplicon size for Rubus sp., Rubus coreanus, Raspberry, Black raspberry, Blueberry, Aronia, Acaiberry, Black mushroom, Pine mushroom, Sarcodon imbricatus, Kudzu-vine, Gastrodia elata Blume, Polygonum multiflorum, Cynanchum wilfordii, Cynanchum auriculatum, Pimpinella brachycarpa, Cryptotaenia japonica, Cirsium setidens and Aphanizomenon flos-aquae (AFA) were confirmed 146, 157, 120, 196, 221, 289, 291, 182, 251, 166, 235, 140, 160, 147, 119, 221, 230, 162 and 363 bp, respectively. In addition, detection method for faulty red pepper containing seasoned red-pepper sauce and raw material used in meat extract products were developed. However, method for identify raw materials in edible oils were not possible. And any specific bands were not detected among similar species.
Raw material identification method (total 45 items) developed in this study would be applied to food safety management for eradication of adulterated food distribution and protection of consumer's rights
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문 요약문 ... 3
- Summary ... 4
- 목 차 ... 5
- 연구개발과제 연구결과 ... 8
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 8
- 제1절 연구개발과제의 목표 ... 8
- 제2절 연구개발과제의 필요성 ... 9
- 제3절 가짜(불량)식품 발생 현황 ... 12
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 16
- 제1절 국내 연구개발 현황 ... 16
- 제2절 국외 연구개발 현황 ... 18
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 23
- 제1절 시료 전처리, 유전자 추출, 유전자 증폭 및 확인 ... 23
- 제2절 종 특이 프라이머를 이용한 가짜(불량)식품 판별법 개발 ... 46
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 160
- 제1절 동물성 식품원료의 판별법 ... 160
- 제2절 식물성 식품원료의 판별법 ... 162
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 165
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 167
- 제1절 활용성과 ... 167
- 제2절 활용계획 ... 167
- 제7장 참고문헌 ... 169
- 제8장 첨부서류 ... 182
- 끝페이지 ... 234
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