보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
김미혜
|
참여연구자 |
최재천
,
박세종
,
임호수
,
최희주
,
윤상순
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007430 |
과제고유번호 |
1475007990 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
|
키워드 |
식품첨가물,축산물,보존료Food additives,Animal-origi foods,Preservatives
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표:
○ 보존료 등 천연유래 가능 식품첨가물에 대한 민원제기 지속
○ 축산물 중 검출 보존료 등의 천연유래여부 판단을 위한 근거자료 마련 필요
○ 축산물 중 천연유래 보존료 함유량 실태 조사를 통한 천연유래 보존료 DB 마련
방법 및 결과:
○ 축산물 중 천연유래 보존료 관련 문헌 조사
- 일본, 미국 등 제외국 기관 자료 및 국제논문 등 조사
○ 축산물 중 보존료 분석법 검토 (회수율, 직선성, 정량한계 등 )
○ 축산물 중 보존료 함유량 조사
- 쇠고기,
연구결과
필요성 및 목표:
○ 보존료 등 천연유래 가능 식품첨가물에 대한 민원제기 지속
○ 축산물 중 검출 보존료 등의 천연유래여부 판단을 위한 근거자료 마련 필요
○ 축산물 중 천연유래 보존료 함유량 실태 조사를 통한 천연유래 보존료 DB 마련
방법 및 결과:
○ 축산물 중 천연유래 보존료 관련 문헌 조사
- 일본, 미국 등 제외국 기관 자료 및 국제논문 등 조사
○ 축산물 중 보존료 분석법 검토 (회수율, 직선성, 정량한계 등 )
○ 축산물 중 보존료 함유량 조사
- 쇠고기, 돼지고기, 닭고기 등 식육 및 햄, 소시지 및 발효유 등
○ 축산물가공품 중 안식향산 등 천연유래 보존료
○ 천연유래 보존료 여부 판정에 활용할 수 있는 DB 자료마련
기대성과:
○ 축산물 중 천연유래 보존료 함유량 근거자료 마련으로 보존료 적부판정시 활용을 통한 축산물 안전관리에 기여
Abstract
▼
Natural preservatives (benzoic acid, propionic acid, nitrite. nitrate) are contained naturally in foods, and occur during food fermentation and aging. So, it is very difficult to judge naturally occurring food preservatives from artificially added one. Also, there is little report about natural pres
Natural preservatives (benzoic acid, propionic acid, nitrite. nitrate) are contained naturally in foods, and occur during food fermentation and aging. So, it is very difficult to judge naturally occurring food preservatives from artificially added one. Also, there is little report about natural preservatives content analysis research on animal-origin foods. Therefore, the broad scale monitoring of natural preservatives in animal-origin foods is necessary to ensure for food safety.
In this study, we investigated the levels of natural preservatives in animal-origin foods retailed domestically. Total samples were collected 220 meats, 95 processed meat products, 30 raw milks, 144 processed milk products, 12 egg products and analyzed them by HPLC/UV (benzoic acid), GC/FID (propionic acid) and IC (nitrite, nitrate). We carried out the validation for an analytical methods of natural preservatives in animal-origin foods. That methods showed good results in terms of linearity, recovery, precision, LOD, LOQ and uncertainty.
Benzoic acid and nitrite in total 501 samples of animal-origin foods were detected 54 samples and 35 samples, respectively. The benzoic acid levels of process cheeses (ND-25.24 mg/kg) were the highest in this study, fermented milks (ND-10.66 mg/kg), natural cheeses (ND-8.60 mg/kg), hams (ND-7.67 mg/kg), butters (ND-7.70 mg/kg) and sausages (ND-1.72 mg/kg) were followed in order. And levels of nitrite were detected as ND-17.35 mg/kg in processed egg products, ND-11.87 mg/kg in hams and ND-1.92 mg/kg in meats.
Additionally, levels of sorbic acid were detected as ND-18.76 in process cheeses, ND-17.46 mg/kg in hams, ND-11.19 mg/kg in sausages, ND-10.98 in beef jerkies, and ND-7.32 mg/kg in modified milks. The nitrate levels of modified milks (ND-83.58 mg/kg) were the highest in this study, sauce meats (ND-37.97 mg/kg), process cheese (ND-32.40 mg/kg), hams (ND-31.58 mg/kg), processed egg products (ND-31.50 mg/kg), dry milks (ND-27.73 mg/kg), sausages (ND-24.76 mg/kg), bacons (ND-22.45 mg/kg), natural cheeses (ND-21.55 mg/kg), fermented milks (ND-20.82 mg/kg), butters (ND-12.77 mg/kg), milks (ND-8.90 mg/kg) and meats (ND-3.88 mg/kg) were followed in order.
In conclusion, the result of this study builds up the database of natural preservatives on animal origin foods. Moreover, these database of natural preservatives in animal origin foods could be used as scientific data to determine whether they are naturally occurring preservatives or not.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문요약문 ... 3
- Summary ... 4
- 목차 ... 5
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 7
- 제1절 연구개발과제의 목표 ... 7
- 제2절 연구개발과제의 필요성 ... 7
- 제3절 연구개발과제의 범위 ... 8
- 제4절 연구개발 추진체계 및 방법 ... 9
- 제2장 연구개발과제의 국내․외 연구개발 현황 ... 10
- 제1절 보존료의 물리․화학적 특성 및 안정성 ... 10
- 제2절 보존료의 국내 외 지정현황 ... 21
- 제3절 보존료의 사용기준 ... 23
- 제4절 식품 중 보존료 분석법 및 모니터링 연구동향 ... 32
- 제5절 축산물 및 축산물 가공품 유통현황 ... 38
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 47
- 제1절 연구수행 내용 ... 47
- 1. 시약 및 재료 ... 47
- 2. 연구방법 ... 51
- 제2절 연구수행 결과 ... 61
- 1. 보존료 분석법 검증 결과 ... 61
- 2. 보존료의 검출율 분석 결과 ... 97
- 3. 보존료 검출범위 결과 ... 99
- 4. 보존료 함유량 조사 결과 ... 101
- 5. 가공품 중 검출된 보존료의 검체 성분표 ... 122
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 134
- 제1절 연구결과 고찰 ... 134
- 제2절 결론 ... 154
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 155
- 제1절 연구개발과제의 목표달성도 ... 155
- 제2절 관련분야의 기여도 ... 156
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 157
- 제1절 활용성과 ... 157
- 제2절 활용계획 ... 157
- 제7장 참고문헌 ... 159
- 제8장 첨부서류 ... 166
- 끝페이지 ... 167
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