보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 Korea University |
연구책임자 |
박현진
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-09 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201600016178 |
DB 구축일자 |
2016-12-17
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키워드 |
유통기준,보존,식품distribution standard,preservation,food
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초록
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식품 공전의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 내용을 구체적으로 하여 이해하기 쉽게하고 산업체의 현실을 반영하기 위한 연구를 수행하였다.
우리나라의 현 식품공전의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 내용에 따르면, 식품의 품목별 (수산물 및 농산물, 가공식품 등) 구분 없이, 공통기준을 획일적으로 적용하여 각 식품의 특성을 반영하지 못하고 있다. 또한, ‘보존 및 유통기준’의 기존 문구 중 구체적이지 않아 해석의 혼란 발생을 유발하여 민원을 야기해 왔다.
특히, 냉동식품의
식품 공전의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 내용을 구체적으로 하여 이해하기 쉽게하고 산업체의 현실을 반영하기 위한 연구를 수행하였다.
우리나라의 현 식품공전의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 내용에 따르면, 식품의 품목별 (수산물 및 농산물, 가공식품 등) 구분 없이, 공통기준을 획일적으로 적용하여 각 식품의 특성을 반영하지 못하고 있다. 또한, ‘보존 및 유통기준’의 기존 문구 중 구체적이지 않아 해석의 혼란 발생을 유발하여 민원을 야기해 왔다.
특히, 냉동식품의 경우에는 수산물 (신선식품, 냉동수산물 등), 농산물, 가공식품 (냉동떡, 냉동빵/케이크, 냉동 초콜릿, 냉동 원료 등)의 식품의 품목별 특성을 반영하지 않은 공통기준을 획일적으로 적용함으로서, 자원손실 및 규정의 혼란을 유발해 왔다. 미국이나 일본, CODEX 등 기타 주요 외국의 경우, 수산물 냉동식품의 관리에 있어서, 권고 사항 혹은 자주적 취급 기준을 제시하여, 구체적인 관리 방안을 제시하고 있다. 마찬가지로, 우리나라에서도 다수의 민원과 혼란이 발생하고 있는 냉동식품의 효율적인 관리를 위하여 구체적인 기준을 마련하여 관리할 필요가 있다.
따라서, 본 “식품의 보존 및 유통기준 현실화 연구”에서는 우선 현재 우리나라의 식품의 보존 및 유통과 관련된 식품위생법, 식품 공전의 내용을 검토하고, 식품 공전 상의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 조항별과 신선 및 냉동 수산물, 냉동 원료, 냉동떡, 냉동빵/케이크, 농산물 등 식품의 품목별 민원사항들을 정리 및 분석하였다. 또한, 이외의 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’관련 업계의 기타 개정요구사항 들을 정리하여 반영하고자 하였다. 추가적으로, 미국 FDA (US Food and Drug Administration)의 Frozen Food Regulations과 US NFSMI (US National Food Service Management Institute), 일본의 냉동식품 협회 (Japan Frozen Food Association)의 자주적 취급 기준 등 주요 외국의 관리 방안을 조사 및 참고하였으며, 식품의 보존에 있어 안전성관련 학계의 연구 자료를 조사하여 정리하였다. 뿐만 아니라, 사전적 의미 및 학계의 자료에 근거하여 ‘보존 및 유통기준’관련 용어를 정리하고자 하였다.
본 연구의 결과를 통해, 「식품의 기준 및 규격」 중 ‘보존 및 유통기준’의 내용을 이해하기 쉽고 구체적으로 개정하는 것을 제안하고 산업체의 현실을 반영하여 식품의 보존 및 유통 관리의 효율성 향상에 기여하고자 하였다.
Abstract
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This research is about rendering ‘preservation and distribution standard of food’ on 「standard of food」 section in Korean Food Standards Codex specific easier and more specific. In addition, this study include the contents for actualization of preservation and distribution standard of food in relate
This research is about rendering ‘preservation and distribution standard of food’ on 「standard of food」 section in Korean Food Standards Codex specific easier and more specific. In addition, this study include the contents for actualization of preservation and distribution standard of food in related industry.
According to the contents that is about ‘preservation and distribution standard of food’ on 「standard of food」 section in Korean Food Standards Codex, current law applies a common criteria without distinction of food item (marine products, agricultural products or processed food). This current law is not able to reflect the characteristics of each foods. Furthermore, unclear expression of ‘preservation and distribution standard of food’ causes misunderstanding of interpretation.
Specifically, in case of frozen foods, marine products (fresh food, frozen marine product etc.), agricultural products, processed foods (frozen rice cake, frozen bread/cake, frozen chocolate, frozen food material etc.) apply same standards without consideration of characteristics of each foods. This results to enormous loss of resources and confusion of regulation. In circumstance of United States, Japan, CODEX and other countries establish subject of recommendation or treatment standards in order to effective management. In the same manner, South Korea needs to specific standards for efficient supervision of frozen food which cause civil complaint and misunderstanding of regulation.
Thus, “Actualization study for preservation and distribution standard of food” arrange and analyze current regulation of Food sanitation law, Korean Food Standards Codex for preservation and distribution of food and provisions of ‘preservation and distribution standard of food’ on 「standard of food」 section in Korean Food Standards Codex. Also, this analysis materials contain civil complaint of fresh and frozen marine products, frozen food material, frozen rice cake, frozen bread/cake, agricultural product. Above this, this study try to reflect requirements of related industry. Additionally, this study refer ‘Frozen food Regulations’ of US Food and Drug Administration and US NFSMI (US National Food Service Management Institute), independent standards of Japan Frozen Food Association. Moreover, this research arrange the terms of ‘preservation and distribution standards’ which is based on the data of academic world and lexical-semantic.
The aim of this study is easy understanding of ‘preservation and distribution standard of food’ on 「standard of food」 section in Korean Food Standards Codex and specific suggestion for effective preservation and distribution of food management reflected on actualities of related industry.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 목차 ... 3
- 표목차 ... 5
- 그림목차 ... 6
- Ⅰ. 연구개발과제 요약문 ... 8
- 국문 요약문 ... 8
- 영문 요약문 ... 9
- Ⅱ. 연구개발과제 개요 ... 10
- Ⅲ. 연구개발과제 연구결과 ... 12
- 제1장 연구개발과제의 배경 및 목적 ... 12
- 1.1 연구개발과제의 배경 ... 12
- 1.2 연구개발과제의 목적 ... 15
- 제2장 연구개발과제의 내용 및 방법 ... 17
- 2.1 현행 식품의 ‘보존 및 유통기준’ 관련 규정 조사 ... 17
- 2.2 최근 5년간 ‘보존 및 유통기준’ 관련 주요 민원 사항 분석 ... 17
- 2.3 ‘보존 및 유통기준’ 관련 산업체의 운영실태 조사 ... 17
- 2.4 주요 선진 외국의 관련규정 조사 실시 ... 17
- 2.5 식품의 보존에 있어 안전성 관련 과학적 근거 조사 ... 18
- 2.6 국내 전문가 자문회의 ... 18
- 2.7 식품의 ‘보존 및 유통기준’ 현실화 제안 ... 18
- 2.8 연구개발과제의 추진 절차 ... 18
- 2.9 연구개발과제의 추진 일정 ... 19
- 제3장 연구개발과제의 결과 및 고찰 ... 20
- 3.1 현행 식품의 ‘보존 및 유통’ 관련 규정 ... 20
- 3.2 최근 5년간 ‘보존 및 유통기준’ 관련 주요 민원 ... 25
- 3.3 ‘보존 및 유통기준’ 관련 산업체의 운영실태 조사 ... 36
- 3.4 주요 선진 외국의 관련규정 및 가이드라인 ... 43
- 3.5 국내외 식품의 저장 중 안전성 관련 과학적 근거 조사 ... 53
- 3.6 ‘식품의 보존 및 유통기준’관련 용어의 정리 ... 64
- 3.7 산업계 및 전문가 의견 수렴 ... 66
- 3.8 식품의 ‘보존 및 유통기준’ 현실화 제안 ... 68
- 제4장 연구개발과제의 연구 성과 및 활용계획 ... 91
- 4.1 연구개발과제의 성과 ... 91
- 4.2 연구개발과제의 활용계획 ... 92
- 제5장 참고문헌 ... 93
- 끝페이지 ... 94
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