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Kafe 바로가기주관연구기관 | 순천대학교 SunChon Natinal University |
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연구책임자 | 양철주 |
참여연구자 | A.B.M. Rubayet Bostami , 문홍석 , 김경일 , 김대훈 , 노장서 , 장건 , 김희진 , 전민정 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-02 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201800043708 |
과제고유번호 | 1395049678 |
사업명 | 할랄농식품및농산업기술수출지원 |
DB 구축일자 | 2019-05-18 |
키워드 | 할랄.인증.축산물.생산 매뉴얼.실증.Halal.Certification.Livestock production.Products manual.Substantiation. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800043708 |
할랄사료를 현장에 적용하게 되면 할랄축산물 생산이 활성화가 되며, 국내 축산물을 수출할 수 있는 생산기반을 구축할 수 있으며,육계의 생산성 5% 향상과 생산비 5% 절감 및 계육제품의 보존기간을 증가시킬 수 있다. 할랄 도축방법을 이용하여 한우를 도축할 경우, 저장기간에 따라 미생물 활성이 낮으며, 산패도가 낮은 것을 확인하여 보다 신선한 한우육 축산물을 섭취할 수 있을 것으로 기대할수 있다. 국내 할랄육류 공급망 개선을 통한 할랄무결성 확보와 무슬림의 육류 기호 조사결과를 육류 가공식품 개발 및 수출시장 개척에 활용 및 국내 할랄
할랄사료를 현장에 적용하게 되면 할랄축산물 생산이 활성화가 되며, 국내 축산물을 수출할 수 있는 생산기반을 구축할 수 있으며,육계의 생산성 5% 향상과 생산비 5% 절감 및 계육제품의 보존기간을 증가시킬 수 있다. 할랄 도축방법을 이용하여 한우를 도축할 경우, 저장기간에 따라 미생물 활성이 낮으며, 산패도가 낮은 것을 확인하여 보다 신선한 한우육 축산물을 섭취할 수 있을 것으로 기대할수 있다. 국내 할랄육류 공급망 개선을 통한 할랄무결성 확보와 무슬림의 육류 기호 조사결과를 육류 가공식품 개발 및 수출시장 개척에 활용 및 국내 할랄육류 시장규모 추정 결과를 정책수립에 반영시킬 수 있다.
( 출처: 보고서 요약서 3p )
□ Purpose&Contents
○ Development of Halal feeding and rearing standard manual with on-field application in Hanwoo and broiler for Halal certification and quality management
○ Investigating local and overseas halal meat supply chain and drawing export strategies through demand analysis
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□ Purpose&Contents
○ Development of Halal feeding and rearing standard manual with on-field application in Hanwoo and broiler for Halal certification and quality management
○ Investigating local and overseas halal meat supply chain and drawing export strategies through demand analysis
□ Results
○ Feeding of halal feed (soybean oil as raw material) produces a 3% increase in daily gain (ADG), a 3% decrease in daily feed intake (ADFI), and a 5% improvement in feed conversion rate (FCR)
○ For every 1 kg of poultry meat to be produced, a 5% reduction in feedcost is expected thru halal feeding
○ Rancidity in chicken breast and thigh meat was expected to be lowered by 28% and 52%, respectively in halal feeding
○ Halal feeding reduced microbiological count in breast and thigh meat by 4.8% and 3.5%, respectively
○ Significantly higher ash content in Hanwoo sirloin meat was observed using Halal slaughtering than general method of slaughtering. However no significant difference was observed in the meat’s moisture, crude protein, crude fat, and cholesterol content
○ Drip loss, cooking loss, water holding capacity, and shear force does not differ significantly on the 2 methos of slaughtering
○ Significantly lower microbiological count and meat rancidity value was recorded using Halal slaughtering method
○ Survey on halal meat certification system of major Islamic countries
○ Survey on Korean and Australian halal meat supply chains
○ Survey on halal meat food demand(consumption, taste, etc..) of immigrant muslims in Korea
○ Estimation of halal meat consumption in Korea
○ Korean halal meat export strategies
□ Expected Contribution
○ Application of Halal feeding can initiate the production and export of domestic livestock products and improve broiler productivity by 5% while reducing production cost by 5%
○ Halal slaughtering method is anticipated to provide fresher Hanwoo livestock products with lower microbial activity and meat rancidity for longer shelf-life and better storage quality
○ Securing halal integrity by improving local halal meat supply chain
○ Utilizing immigrant muslim’s halal meat demand survey for developing export markets
○ Reflecting the estimates of local halal meat consumption in policy making
( 출처: SUMMARY 6p )
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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