최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 국립식량과학원 National Institute of Crop Science |
---|---|
연구책임자 | 유경단 |
참여연구자 | 한선경 , 남상식 , 이경보 , 이형운 , 양정욱 , 고산 , 이승용 , 강용구 , 김욱 , 김기덕 , 신말식 , 유경단 , 남상식 , 권혁 , 정진주 , 진현정 , 금호정 , 김보환 , 정윤희 , 문현지 , Sajidah , 이채은 , HuangMengYao , 이주리 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-03 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201900015870 |
과제고유번호 | 1395056148 |
사업명 | 농축산물부가가치향상(R&D) |
DB 구축일자 | 2019-09-21 |
키워드 | 고구마.가공적성.수확후관리.큐어링.품질.Sweetpotato.Processing characteristic.Postharvest management.Curing.Quality. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201900015870 |
고구마 품종 및 저장기간에 따른 품질 및 전분 특성 변화를 구명하고 가공적성 평가를 통한 적합 품종 선발과 가공제품을 개발하였음. 국내 육성 고구마 품종의 저장조건에 따른 부패, 감모 등 저장특성 조사를 통해 품종별 안정 저장기간을 설정하고 이산화염소 처리를 통한 큐어링 신기술을 개발 및 부패 억제처리 조건을 개발하였음
(출처: 요약서 3p)
□ Purpose&Contents
○ The study of quality and characteristics of starch of sweetpotato according to storage period and cultivars
○ Selection of suitable cultivars for processing product using sweet potato
○ Evaluation of processing quality depends on the type of raw materials (raw/pasting p
□ Purpose&Contents
○ The study of quality and characteristics of starch of sweetpotato according to storage period and cultivars
○ Selection of suitable cultivars for processing product using sweet potato
○ Evaluation of processing quality depends on the type of raw materials (raw/pasting powder, paste, starch) from sweetpotato and Development of processed products
○ Stable storage period according to storage condition of sweetpotato varieties
○ Development of new curing treatment method and setting of post-harvest treatment conditions for spoilage inhibition
□ Results
○ Quality Characteristics of proximate Components and Starch quality by sweetpotato by sticky type, middle sticky type, moist type
○ moisture contents, hunter color value, total polyphenol, starch, amylose, and ash contents and pasting characteristics
○ Establishment of recipes for sweetpotato processed products such as chips, baby food, sweetpotato shaped rice madeira cakes, pearl, muk
○ Processability evaluation of sweetpotato pigment components
○ Characteristics of decay, weight loss and sprout according to storage conditions(curing treatment and storage temperature) of Korean sweetpotato varieties
○ Starch content, sugar content, dry matter content, free sugar content, according to storage conditions
○ Investigation of decay and weight loss after treatment with high temperature curing (38±1℃, 24hr) and
○ Isolation and identification of fungal species associated with major sweetpotato storage diseases (4 species)
○ A suggestion of new curing method through ClO2 fumigation
○ Establishment of optimum treatment conditions for curing of seven cultivars in Korea and construction of manual for application on site
□ Expected Contribution
○ Contribution to the establishment of manufacturing standardization data for domestic sweetpotato prodessing product
○ Increasing utilization of sweetpotatoes processed products depends on the type of raw materials
○ Guideline setting for storage method and storage period of sweetpotato varieties
○ Shelf-life extension of long-term storage sweetpotatoes
(출처 : SUMMARY 5p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.