보고서 정보
주관연구기관 |
네오엔비즈 |
연구책임자 |
한영석
|
참여연구자 |
이정석
,
문성대
,
김영라
,
김재영
,
김미성
,
이경아
,
박용남
,
금대섭
,
박다영
,
최재준
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO202000029955 |
과제고유번호 |
1475011096 |
사업명 |
축수산안전관리(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-10-10
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키워드 |
해조류.톳.무기비소.오염도.저감화.seaweed.Hijikia fusiforme.inorganic arsenic.contamination.reduction.
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초록
▼
○ 해조류는 생산지, 생육품종의 다양성, 채취시기, 형태학적 부위에 따라 성분 함량이 다르므로 해조류를 식품 원재료로써 활용하기 위해서는 원료의 꾸준한 품질관리가 요구된다.
○ 본 연구에서는 식품원료로 가장 많이 활용되는 자연산 톳과 모자반에 대하여 비소 함량 조사한 결과, 총비소는 평균 70.95 mg/kg dw (20.56 ~ 115.59 mg/kg dw)으로 분석되었으며, 무기비소는 평균 47.43 mg/kg dw (14.15 ~ 77.4 mg/kg dw)으로 분석되었다.
○ 해조류(톳, 모자반) 건물, 찐톳, 염장
○ 해조류는 생산지, 생육품종의 다양성, 채취시기, 형태학적 부위에 따라 성분 함량이 다르므로 해조류를 식품 원재료로써 활용하기 위해서는 원료의 꾸준한 품질관리가 요구된다.
○ 본 연구에서는 식품원료로 가장 많이 활용되는 자연산 톳과 모자반에 대하여 비소 함량 조사한 결과, 총비소는 평균 70.95 mg/kg dw (20.56 ~ 115.59 mg/kg dw)으로 분석되었으며, 무기비소는 평균 47.43 mg/kg dw (14.15 ~ 77.4 mg/kg dw)으로 분석되었다.
○ 해조류(톳, 모자반) 건물, 찐톳, 염장 등 톳 제품의 유형별 무기비소 오염도 조사 결과, 건물의 경우 9.81 ~ 114.05 mg/kg dw, 염장 0.78 ~ 29.45 mg/kg dw으로 분석되었다.
○ 해조류 톳의 제조, 가공 단계별 무기비소 저감화 기술을 개발하기 위하여 세척시간, 온도처리, 산처리, EDTA 처리 등을 수행하였으며, 1) 불림 단계, 2) 세척 단계, 3) 찜 단계의 총 9가지의 Pilot scale의 무기비소 저감화 조건 연구를 수행하여 현재 업체에서 수행하고 있는 제조, 가공 공정 대비 약 90 ~ 92%의 무기비소(3.28 ~ 7.56 mg/kg dw)가 저감되는 기술을 개발하였다.
○ 그러나, 본 저감 공정을 수행한 톳(평균 5.2 mg/kg dw)을 원료로 가공식품을 제조 할 경우라도, 현재 톳 또는 모자반을 사용한 식품에 대한 무기비소 기준 최대 1 mg/kg 충족에는 한계가 있다.
○ 무기비소 저감화 공정별 연구자료 기반으로 1차 가공업체용 건물, 생물, 염장의 톳의 무기비소 저감화 가이드라인(안)을 제안하였으며, 2차 가공업체를 위하여 입고되는 원료톳의 무기비소 함량을 확인한 뒤, 제조 가공 시 배합비율을 조정하여 1 mg/kg 이하로 제조하여야 하는 지침서 리플렛 1건도 제안하였다.
(출처 : 국문 요약문 9p)
Abstract
▼
○ Seaweeds have different the ingredient of components such as protein, lipid and others depending on the place of production, variety of breeding species, harvesting time, and exomorphic characteristics. And then it is necessary to maintain the quality control of raw materials on production to use
○ Seaweeds have different the ingredient of components such as protein, lipid and others depending on the place of production, variety of breeding species, harvesting time, and exomorphic characteristics. And then it is necessary to maintain the quality control of raw materials on production to use seaweeds as food with a raw materials and itself.
○ Arsenic content analysis on wild Hijikia fusiforme and Sargassum fulvellum, which are most used as food ingredients, was determined in this study. The results of total arsenic including organic and inorganic was 70.95 mg/kg dw as average, and ranged 20.56 ~ 115.59 mg/kg dw.
The inorganic part of total arsenic was 47.43 mg/kg dw as average, and ranged 14.15 ~ 77.4mg/kg dw.
○ The concentration of arsenic by the type of processed food products such as dried or salted was 9.81 ~ 114.05 mg/kg dw in dried one, 0.78 ~ 29.45 mg/kg dw in salted one. The most of samples exceed 1 mg/kg as baseline.
○ In order to develop the reduction technology of inorganic arsenic concentration during the manufacturing or processing had been tried a variation washing or cleaning time and temperature change, and acid or EDTA treatment. And then we developed the reduction technology that reduces the inorganic arsenic (3.28 to 7.56 mg/kg dw) of about 90-92% compared to the manufacturing and processing processes currently performed by the company.
This result came up with the 9 types of pilot scale experiments in 1) soaking stage, 2) washing stage, and 3) steaming stage for reducing inorganic arsenic content during processing.
○ Even if the processed food is made from raw materials obtained by reducing the inorganic arsenic of Hijikia fusiforme to an average of 5 mg/kg dw, there is a limit to meeting the 1mg/kg inorganic arsenic standard.
○ Based on the research data on reduction of inorganic arsenic for each process, we proposed a guideline of reducing inorganic arsenic on dried, lived and salted Hijikia fusiforme , for primaryprocessing. After confirming the inorganic arsenic content of raw materials, we also proposedanother guideline leaflet that should be manufactured at 1 mg/kg or less by adjusting the mixing ratio during manufacturing and processing for secondary processing.
(출처 : SUMMARY 11p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 5
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 9
- 국문 요약문 ... 9
- Summary ... 11
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 13
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 13
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 28
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 42
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 70
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 72
- 제6장 총괄참고문헌 ... 73
- 제7장 총괄첨부서류 ... 76
- 끝페이지 ... 97
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