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Kafe 바로가기주관연구기관 | 숙명여자대학교 |
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연구책임자 | 윤요한 |
참여연구자 | 홍동기 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-02 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202100007666 |
과제고유번호 | 1475011635 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2021-07-31 |
키워드 | 위생용품.안전관리.미생물 동정.공정관리.Hygiene products.Safety control.Microorganism identification.Process control. |
본 연구에서는 19종 위생용품(세척제, 헹굼보조제, 위생물수건, 식품접객업소용 물티슈, 일회용 숟가락, 일회용 포크, 일회용 나이프, 일회용 젓가락, 일회용 컵, 일회용 빨대, 화장지, 일회용 행주, 일회용 타월, 일회용 종이냅킨, 일회용 이쑤시개, 일회용 면봉, 일회용 기저귀, 일회용 팬티라이너, 물티슈용 마른티슈)에 대한 전처리, 시험법 적합성 조사와 미생물 오염실태 조사, 위해평가를 통하여 품목별 적합한 미생물 시험법 마련과 기준·규격을 제시하고자 하였다. 위생용품 총 19종(세척제, 헹굼보조제, 위생물수건, 식품접객업소용 물
본 연구에서는 19종 위생용품(세척제, 헹굼보조제, 위생물수건, 식품접객업소용 물티슈, 일회용 숟가락, 일회용 포크, 일회용 나이프, 일회용 젓가락, 일회용 컵, 일회용 빨대, 화장지, 일회용 행주, 일회용 타월, 일회용 종이냅킨, 일회용 이쑤시개, 일회용 면봉, 일회용 기저귀, 일회용 팬티라이너, 물티슈용 마른티슈)에 대한 전처리, 시험법 적합성 조사와 미생물 오염실태 조사, 위해평가를 통하여 품목별 적합한 미생물 시험법 마련과 기준·규격을 제시하고자 하였다. 위생용품 총 19종(세척제, 헹굼보조제, 위생물수건, 식품접객업소용 물티슈, 일회용 숟가락, 일회용 포크, 일회용 나이프, 일회용 젓가락, 일회용 컵, 일회용 빨대, 화장지, 일회용 행주, 일회용 타월, 일회용 종이냅킨, 일회용 이쑤시개, 일회용 면봉, 일회용 기저귀, 일회용 팬티라이너, 물티슈용 마른티슈)에 대한 국내·외 미생물 관리현황을 조사하였다. 이후 품목별 적합한 전처리 중심의 시험법 개선 방안을 연구하였다. 또한, 현재 생산하지 않는 일회용 팬티라이너를 제외한 위생용품 18종의 생산 및 유통단계에서 오염실태를 조사하여 품목별 사용환경에 따른 미생물학적 품질 수준을 확인하였으며 검출 미생물의 동정에 따라 미생물학적 관점에서의 위험성을 분석하였다. 최종적으로는 18종 위생용품의 오염실태 조사 결과로부터 도출된 위생용품 미생물 안전관리 방안 및 기준·규격 개선(안)과 교육자료를 마련하였다.
1. 위생용품에 대한 국내·외 미생물 관리현황 조사
국내 위생용품의 미생물학적 관리는 일부 품목(위생물수건, 식품접객업소용 물티슈, 일회용 면봉)에만 한정되어 이루어지고 있다. 미국, 유럽은 위생용품을 대상으로 화학적 규제만 이루어지고 미생물 관리기준은 마련되어 있지 않았으며, 일본은 위생물수건, 일회용 물티슈, 면봉에 대해서 미생물 관리기준이 마련되어 있다. 중국은 전반적인 위생용품에 대한 미생물 관리가 잘 이루어지고 있는 것을 확인하였다.
2. 위생용품에 대한 전처리·시험법 적합성 조사 및 생산·유통제품 오염실태 조사
위생용품에 대한 최적 전처리·시험법 확립을 위해 세척제, 헹굼보조제에 대해서는 구체적 시험용액과 희석배수를 제시하였고, 위생물수건, 식품접객업소용 물티슈, 일회용 숟가락, 일회용 젓가락, 일회용 나이프, 일회용 포크, 일회용 컵, 일회용 빨대, 화장지, 일회용 행주, 일회용 타월, 일회용 종이냅킨, 일회용 면봉, 일회용 기저귀, 물티슈용 마른티슈, 일회용 이쑤시개에 대해서는 전처리 시험법을 제시하였다. 18종 위생용품을 대상으로 총 5,329건(생산단계 365건, 유통단계 4,964건)의 미생물 오염실태 조사를 수행하였다. 그 결과, 위생물수건의 일반세균 검출률과 검출수준이 다소 높은 것으로 확인되었다. 위생물수건을 제외한 나머지 17종의 위생용품은 일반세균 및 진균에서 낮은 검출률과 검출수준을 보였으며 대장균군, 대장균, 황색포도상구균, 녹농균은 모두 불검출되었다.
3. 위생물수건에 대한 위해평가
위생물수건에 대한 일반세균 생장·사멸 예측모델을 적용하여 @RISK 프로그램을 이용해 위해도 시뮬레이션을 실시하였다. 시뮬레이션 결과를 토대로 식품접객업소에서 일반세균수 기준이 초과된 위생물수건을 소비할 확률을 추정한 결과, 연중 1인이 식품접객업소 방문 시 일반세균수 기준 초과된 위생물수건을 소비할 확률은 매우 낮았지만, 여름철에 1인이 식품접객업소 방문 시 일반세균수 기준 초과된 위생물수건을 소비할 확률은 높게 추정되었다.
4. 위생용품 안전관리 방안 마련 및 기준·규격 개선(안) 제시
18종 위생용품을 대상으로 실시한 오염실태 조사를 통해 미생물학적 오염도가 가장 큰 위생용품은 위생물수건으로 확인되었다. 위생물수건의 미생물 오염요소 분석 결과, 생산과정 중 세척 및 탈수, 분리, 포장, 보관단계에서, 유통과정 중 운반과정, 식품접객업소 내 보관 및 사용방법에서 발견된 문제점을 바탕으로 위생물수건의 안전관리 방안을 마련하였다. 안전관리 방안으로 위생물수건에서 위해요소 저감화를 위해 교육자료를 제작하였고 현재 미생물 기준·규격을 가지고 있는 식품접객업소용 물티슈에 대한 교육자료도 함께 마련하였다. 교육자료는 그림 위주로 내용을 구성하여 가독성을 높였다.
현재 위생용품의 기준 및 규격에 따르면 위생물수건의 기본적인 관리 온도와 시간은 설정되어 있으나 생산·유통 단계마다 구체적인 안전관리 기준이 미비하므로 생산과정 중 구획분리, 유통 중 온도관리, 식품접객업소에서의 보관방법에 대한 안전관리 기준을 추가해 기준·규격 개선(안)을 제시하였다.
본 연구의 결과는 위생용품에 대한 미생물 시험법과 미생물 기준·규격 제·개정을 위한 기초자료로 활용될 수 있다. 또한 위해도가 높았던 위생물수건에 대한 안전관리 방안과 교육자료 활용을 통해 미생물학적 안전성을 확보할 수 있을것으로 판단된다.
(출처 : 요약문 17p)
The objective of this research was to investigate the microbial contamination for 19 types of hygiene products(detergents, rinse aids, wet towels, wet tissues, disposable spoons, disposable forks, disposable knives, disposable chopsticks, disposable cups, disposable straws, toilet paper, disposable
The objective of this research was to investigate the microbial contamination for 19 types of hygiene products(detergents, rinse aids, wet towels, wet tissues, disposable spoons, disposable forks, disposable knives, disposable chopsticks, disposable cups, disposable straws, toilet paper, disposable dishcloths, disposable towels, disposable napkins, disposable toothpicks, disposable cotton swabs, disposable diapers, disposable panty liners, and dry tissues). After investigating the microbial regulations of 19 types of hygiene products in Korea and other countries, the pre-treatments for the method experiments were studied for the modification.
In addition, the microbiological quality levels were confirmed through the investigation of the contamination levels for 18 types of hygiene products, excluding disposable panty liners which are not currently produced in Korea.
Educational materials based on the hygiene products microbial safety management plans and improvement of criteria and specifications were prepared.
1. Investigation of microbial regulations for hygiene products.
The microbial regulations of domestic hygiene products were prepared only for some items(wet towels, wet tissues, and disposable cotton swabs). In the United States and Europe, only chemical regulations have been established for the hygiene products. In Japan, microbial standards have been established for wet towels, wet tissues, and disposable cotton swabs. In China, the microbial regulations for the hygiene products were established for most hygiene products.
2. Development of microbiological pre-treatment methods and monitoring microbial contamination levels in hygiene products.
Solution, dilution factor, sample amount, and test methods are prepared for each of hygiene products. Total 5,329 hygiene products were monitored and the detection rate and the average detection levels of aerobic bacteria for the wet towels were high. Except for wet towels, other hygiene products showed low detection rates and detection levels in aerobic bacteria and fungi. Also, all of the coliforms, Escherichia coli , Staphylococcus aureus, and Pseudomonas aeruginosa were not detected.
3. Risk assessment for wet towels.
A risk simulation was performed using the @RISK program with predictive models for wet towels. According to the simulation results, the probability for one person using wet towels exceeding the standard for the number of aerobic bacteria when visiting restaurants throughout the year was very low, whereas the probability for using wet towels exceeding the standard for the number of aerobic bacteria in the summer was estimated high.
4. Establishment of safety management plans.
Based on the problems found in the production and distribution stages of wet towels, the safety management plans for wet towels were prepared. Educational materials for wet towels and wet tissues that currently have microbial standards were prepared. The educational materials were composed mainly of pictures to enhance readability. According to the current criteria and specifications for the hygiene products, the specific safety management standards are insufficient for each stage of production and distribution. The improvement of criteria and specifications was suggested by adding safety management standards for separation compartments during production, temperature control during distribution, and storage methods in restaurants.
The results of this research can be used for the revision of the microbial test method, and establishment and revision of microbial criteria for the hygiene products.
(출처 : Summary 20p)
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