보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 Korea University |
연구책임자 |
최달웅
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2020-11 |
과제시작연도 |
2020 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
과제관리전문기관 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO202100007738 |
과제고유번호 |
1475011624 |
사업명 |
식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 |
2021-07-31
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키워드 |
활성형 포장.지능형 포장.이행.기구 및 용기·포장.Active food packaging.Intelligent food packaging.Migration.Food contact material.
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초록
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생활수준의 향상으로 일상생활에서 식품관련 안전과 위생에 대한 관심이 높아지고 이에 부응한 기술발전에 따라 항균성 물질 및 흡수제 등을 함유하는 활성형 포장과 고분자, 효소 및 미생물형 지시계 또는 센서를 일체화시킨 지능형 식품 포장이 점증하고 있는 실정임. 국내에서도 항균성을 표방하는 다수의 식품용 포장재가 유통 중이라는 객관적 증거가 존재하고 관련한 민원이 증가하고 있음. 따라서 본 연구에서는 기능형 식품용 기구 및 용기·포장재에 대한 자료조사를 위해 제·외국 관리현황 및 사용실태, 국내·외 제조기술 및 제품현황, 연구동향,분석법
생활수준의 향상으로 일상생활에서 식품관련 안전과 위생에 대한 관심이 높아지고 이에 부응한 기술발전에 따라 항균성 물질 및 흡수제 등을 함유하는 활성형 포장과 고분자, 효소 및 미생물형 지시계 또는 센서를 일체화시킨 지능형 식품 포장이 점증하고 있는 실정임. 국내에서도 항균성을 표방하는 다수의 식품용 포장재가 유통 중이라는 객관적 증거가 존재하고 관련한 민원이 증가하고 있음. 따라서 본 연구에서는 기능형 식품용 기구 및 용기·포장재에 대한 자료조사를 위해 제·외국 관리현황 및 사용실태, 국내·외 제조기술 및 제품현황, 연구동향,분석법 및 안전성평가 결과 등의 자료를 수집하였음. 또한 식품유사용매로의 합성수지제 중 항균제 이행량 시험법 마련을 위해 유기 항균제를 카르본산계, 페놀계, 벤조이미다졸계, 이소티아졸린계, 4차암모늄계, 기타로 구분하였으며, HPLC-MSMS와 GC-MS를 이용한 이행량 시험법을 확립하였음. 용출 용매는 식약처의 ‘기구 및 용기·포장 공전’을 참고하여 물, 4%초산,20%에탄올, n-헵탄 4가지 용매를 용출용매로 선정하였음. 분석대상 물질로 선정된 항균제의 분석법을 확립하여 직선성, 검출 및 정량한계, 회수율 등의 분석법 검증을 수행함. 자료 및 시장 조사를 통해 항균성 물질을 함유하는 것으로 판단되는 합성수지제 기구 및 용기·포장재를 구매하여 모니터링을 101건 수행하였음. 모니터링 재질로는 PE, PP, PET, PCT, PBT, PLA,멜라민 수지, ABS/AS, PU/TPU, PS를 선정하였음. 이후 모니터링 결과를 토대로 안전성평가법을 적용하여 일일추정섭취량을 산출 한 후 일일섭취허용량 대비 안전성평가를 수행하였음.
또한 이외에도 방사선 측정기를 이용한 방사선 확인, XRF를 이용한 무기 항균제 사용 여부를 확인하였음. 이후 유효물질의 포장 재질별, 원료별, 고정화 방법별 및 용도별로 분류했으며, 본 연구에서 조사한 자료를 바탕으로 유효물질의 모니터링 중·장기 로드맵과 중장기 관리 방안을 마련하였음. 활성형 및 지능형 포장재의 중·장기 관리 방안(안)의 경우 단기, 중기, 장기로 구분하여 제시함. 본 연구에서 수행한 자료조사 및 모니터링 결과를 토대로 식품용 기구 및 용기·포장재 안전 관리에 활용 가능하며, 기초자료로 활용 가능함.
(출처 : 국문 요약문 6p)
Abstract
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With the improvement of living standards, interest in food-related safety and hygiene has been increasing in daily life, and following the technological development in response to the foregoing, active packages containing antimicrobial substances and absorbents and intelligent packages that integrat
With the improvement of living standards, interest in food-related safety and hygiene has been increasing in daily life, and following the technological development in response to the foregoing, active packages containing antimicrobial substances and absorbents and intelligent packages that integrated polymers, enzymes and microbial indicators or sensors are gradually increasing. In South Korea too, there are many pieces of objective evidence that many food packing materials claiming to be antimicrobial are in circulation, and related civil complaints are increasing. Therefore, in this study, to survey data on functional utensils, containers, and packing materials for food, data on the present situation of management and actual state of use in various foreign countries, domestic and foreign manufacturing technologies, present situations of products, research trends, analysis methods, and safety evaluation results were collected. In addition, to prepare test methods for migration of antimicrobials in stnthetic products to food simulants, organic antimicrobials were classified into carboxylic acid-based, phenol-based, benzoimidazole-based, isothiazoline-based, quaternary ammonium-based, and other ones, and the test methods for migration using HPLC-MSMS and GC-MS were established. As for the elution solvents, water, 4% acetic acid, 20% ethanol, and n-heptane were selected as four elution solvents by referring to the ‘Utensils, Containers and Packaging Codex’ of the Ministry of Food and Drug Safety. Analysis methods for the antimicrobials selected as analysis target substances were established and the analysis methods were verified with linearity, detection and quantitative limits, and recovery rates, etc. Synthetic resin utensils, containers, and packaging materials that were judged to contain antimicrobial substances through data and market survey were purchased and 101 cases of monitoring were carried out. As materials for monitoring, PE, PP, PET, PCT, PBT, PLA, melamine resin, ABS/AS, PU/TPU, and PS were selected. Thereafter, a safety assessment method was applied based on the results of monitoring to calculate the estimated daily intakes, and then a safety assessment was performed against the daily intakes allowed. In addition, the degree of radiation leakage was checked using a radiation meter, and whether inorganic antimicrobials were used or not was checked using XRF. Thereafter, the effective substances were classified by packing material, raw material, immobilization method, and use. Based on the data surveyed in this study, mid/long-term monitoring roadmaps and mid/long-term management plans for effective substances were prepared.
The mid/long-term management plans (drafts) for active and intelligent packing materials were presented separately for short-term, mid-term, and long-term. The results of data surveys and monitoring conducted in this study can be used for safety management of utensils, containers, and packing materials for food, and can be used as basic data.
(출처 : Summary 8p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 6
- 국문 요약문 ... 6
- Summary ... 8
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 10
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 10
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 15
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 17
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 260
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 263
- 제6장 총괄참고문헌 ... 264
- 제7장 총괄첨부서류 ... 277
- 끝페이지 ... 293
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