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Kafe 바로가기주관연구기관 | (의)삼성의료재단 |
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연구책임자 | 강재헌 |
참여연구자 | 김정현 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2022-04 |
과제시작연도 | 2020 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202300004321 |
과제고유번호 | 1475012757 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2023-08-02 |
키워드 | 나트륨 저감화.식습관 개선.리빙랩.건강식생활.중년·노년.당류 저감화.어린이·청년.Sodium Reduction.Dietary Program.Living Lab.Healthy Eating.Middle and Aged.Children and youth.Sugar Reduction. |
○ 연구목표
• 본 연구는 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감 식습관 개선 프로그램 개발 및 적용을 위하여 나트륨 저감 등 건강 식생활 적용에 따른 신체 변화 등 인과관계에 대한 과학적 근거를 마련하고, 사전 예방적 계층별 영양 컨설팅 프로그램 개발 및 적용을 수행하고자 함. 또한 이를 통하여 궁극적으로 만성질환 예방 및 건강한 삶의 질 보장을 도모하고, 사회적 비용 절감과 건강 사회에 기여하는 데 그 목적이 있음.
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 통하여 건강 식생활 실천을 확산할 수 있도록 식습관 개선
○ 연구목표
• 본 연구는 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감 식습관 개선 프로그램 개발 및 적용을 위하여 나트륨 저감 등 건강 식생활 적용에 따른 신체 변화 등 인과관계에 대한 과학적 근거를 마련하고, 사전 예방적 계층별 영양 컨설팅 프로그램 개발 및 적용을 수행하고자 함. 또한 이를 통하여 궁극적으로 만성질환 예방 및 건강한 삶의 질 보장을 도모하고, 사회적 비용 절감과 건강 사회에 기여하는 데 그 목적이 있음.
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 통하여 건강 식생활 실천을 확산할 수 있도록 식습관 개선 프로그램 개발을 세부과제별 계획을 수립하여 수행하고자 함.
○ 연구내용
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 1차년도에 [우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발]을 1세부와 2세부에서 수행하였음.
: 1세부는 [우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식습관 유형별 개선 프로그램 효과평가를 통한 맞춤형 식습관 개선 프로그램 구축]을 수행함.
: 2세부는 [우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식생활 실태조사 및 맞춤형 식생활 개선 프로그램 개발과 시범운영]을 수행함.
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식습관 실태조사 및 제 외국 현황조사를 통하여 식습관 분석에 따른 관리 항목 및 개선사항을 도출하였음.
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 [리빙랩(Living Lab)]을 활용하여 평가항목 선정 및 평가 방법 개발을 통하여 맞춤형 컨설팅을 위한 표준지침을 개발하였음.
• 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 맞춤형 식습관 개선 프로그램의 적용·보완을 통하여 식사 행동 관리 및 식습관 변화를 위한 식습관 개선 프로그램을 구축하여 우리나라 계층별 건강식생활 확산 활동에 기여하고자 하였음.
○ 연구성과 (응용 분야 및 활용범위포함)
• 연구 결과
- 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 국내·외 현황조사를 통하여 계층별 식습관 분석에 따른 관리 항목 및 개선사항을 도출한 결과, 계층별 나트륨 저감을 통한 건강식생활에 대한 이해력(Literacy) 증진 및 이를 실천하는 실천 역량(Competency)을 강화하기 위한 프로그램이 요구되었음.
- 우리나라 중년·노년 맞춤형 나트륨 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 [리빙랩(Living Lab)]을 활용하여 평가항목을 선정하고 나트륨 식품 섭취 패턴 및 영양상태 등 식습관 진단을 수행하여, 식습관 유형화 및 이에 따른 사례 분석 및 분류를 수행할 수 있는 평가 방법을 개발하고 이를 기반으로 하여 식습관 유형별 맞춤형 컨설팅을 위한 표준지침을 개발하였음.
- [리빙랩(Living Lab)]을 활용한 식습관 개선 프로그램 구축: 건강식생활을 위한 나트륨 저감을 위한 식습관 개선 프로그램을 통하여 우리나라 중년·노년층 식생활에 도움이 되는 나트륨 저감을 위한 건강식생활에 대한 이해력(Literacy) 증진 및 이를 실천하는 실천 역량(Competency)을 강화하기 위한 프로그램 구축하였음.
• 기대성과
- 정책적 측면: 우리나라 중년·노년 나트륨 저감을 위한 식습관 개선 프로그램을 구축하여 지역사회, 사업장, 집단거주 시설 등에 적용함으로써 국민건강증진에 기여할 수 있으며, 나트륨 저감을 위한 식생활 실태 조사를 통해 국가정책 수립에 기초자료로 활용될 수 있을 것임.
- 기술적 측면: 우리나라 중년·노년 나트륨 저감을 위한 식습관 변화진단을 위한 평가 방법을 개발함으로써 향후 관련 연구의 평가 도구로 활용 가능함.
- 정책 활용: 음식점에 저 나트륨 인증 도입, 가공식품 및 외식 음식에 나트륨 표시 제안 및 기업의 보건관리자의 유소견 관리 지원에 저나트륨 항목 추가에 활용 가능함.
- 언론홍보 및 대국민 교육: 보건소, 산업체, 대중매체 등 다양한 분야에서 나트륨 저감 식습관의 중요성을 홍보하고 교육하는 수단으로서 활용될 수 있을 것임.
(출처 : 1차년도 요약문 8p)
○ 연구목표
• 본 연구는 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감 식습관 개선 프로그램 개발 및 적용을 위하여 당류 저감 등 건강 식생활 적용에 따른 신체 변화 등 인과관계에 대한 과학적 근거를 마련하고, 사전 예방적 계층별 영양 컨설팅 프로그램 개발 및 적용을 수행하고자 함. 또한 이를 통하여 궁극적으로 만성질환 예방 및 건강한 삶의 질 보장을 도모하고, 사회적 비용 절감과 건강 사회에 기여하는 데 그 목적이 있음.
• 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 통하여 건강 식생활 실천을 확산할 수 있도록 식습관 개선 프로그램 개발을 세부과제별 계획을 수립하여 수행하고자 함.
○ 연구내용
• 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 2차년도에 [우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발]을 1세부와 2세부에서 수행하였음.
: 1세부는 [우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 유형별 개선 프로그램 효과평가를 통한 맞춤형 식습관 개선 프로그램 구축]을 수행함.
: 2세부는 [우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식생활 실태 조사 및 맞춤형 식생활 개선 프로그램 개발과 시범운영]을 수행함.
• 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 실태조사 및 제 외국 현황조사를 통하여 식습관 분석에 따른 관리 항목 및 개선사항을 도출하였음.
• 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 [리빙랩(Living Lab)]을 활용하여 평가항목 선정 및 평가 방법 개발을 통하여 맞춤형 컨설팅을 위한 표준지침을 개발하였음.
• 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 맞춤형 식습관 개선 프로그램의 적용·보완을 통하여 식사 행동 관리 및 식습관 변화를 위한 식습관 개선 프로그램을 구축하여 우리나라 계층별 건강식 생활 확산 활동에 기여하고자 하였음.
○ 연구성과(응용분야 및 활용범위포함)
• 연구 결과
- 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 국내·외 현황조사를 통하여 계층별 식습관 분석에 따른 관리 항목 및 개선사항을 도출한 결과, 계층별 당류 저감을 통한 건강식생활에 대한 이해력(Literacy) 증진 및 이를 실천하는 실천 역량(Competency)을 강화하기 위한 프로그램이 요구되었음.
- 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 개선 프로그램 개발을 위하여 [리빙랩(Living Lab)]을 활용하여 평가항목을 선정하고 당류 식품 섭취 패턴 및 영양상태 등 식습관 진단을 수행하여, 식습관 유형화 및 이에 따른 사례 분석 및 분류를 수행할 수 있는 평가 방법을 개발하고 이를 기반으로 하여 식습관 유형별 맞춤형 컨설팅을 위한 표준지침을 개발하였음.
- [리빙랩(Living Lab)]을 활용한 식습관 개선 프로그램 구축: 건강식생활을 위한 당류 저감 식습관 개선 프로그램을 통하여 우리나라 어린이·청년층 식생활에 도움이 되는 당류 저감을 위한 건강식 생활에 대한 이해력(Literacy) 증진 및 이를 실천하는 실천 역량(Competency)을 강화하기 위한 프로그램 구축하였음.
• 기대성과
- 정책적 측면: 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 개선 프로그램을 구축하여 어린이집, 유치원, 학교, 사업장 등에 적용함으로써 국민건강증진에 기여할 수 있으며, 당류 저감을 위한 식생활 실태 조사를 통해 국가정책 수립에 기초자료로 활용될 수 있을 것임.
- 기술적 측면: 우리나라 어린이·청년 맞춤형 당류 저감을 위한 식습관 변화진단을 위한 평가 방법을 개발함으로써 향후 관련 연구의 평가 도구로 활용 가능함.
- 성과 활용: 음식점에 저 당류 인증 도입, 가공식품 및 외식 음식에 당류 표시 제안 및 기업의 보건 관리자의 유소견 관리 지원에 저당류 항목 추가에 활용 가능함.
- 언론홍보 및 대국민 교육: 보건소, 산업체, 대중매체 등 다양한 분야에서 당류 저감 식습관의 중요성을 홍보하고 교육하는 수단으로서 활용될 수 있을 것임.
(출처 : 2차년도 요약문 394p)
○ Research Goals
• To develop and apply a program to improve eating habits of sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea, this study presented the scientific basis for causal relationships such as body changes due to the application of healthy eating habits of sodium reduction to preven
○ Research Goals
• To develop and apply a program to improve eating habits of sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea, this study presented the scientific basis for causal relationships such as body changes due to the application of healthy eating habits of sodium reduction to prevent chronic diseases and ensure a healthy quality of life. Moreover, this study aims to develope and apply preventive nutrition consulting program for each class to reduce social costs, and eventually contribute to a healthy society.
• For these goals, a dietary improvement program was developed to promote healthy eating practices through reduced sodium to Korean middle-aged and elderly. Through this, we disseminate the practice of healthy eating by reducing sodium to middle-aged and elderly in Korea.
○ Research contents
• [Development of programs to improve eating habits of sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea] was carried out in part 1 and part 2 in the second year.
- Part 1 is carried out as [Development of improvement program for eating habits through evaluation of the effectiveness of each dietary type improvement program for reducing sodium to middle-aged and elderly in Korea]
- Part 2 was carried out as [Investigation of dietary intake status for reducing sodiums to middle-aged and elderly in Korea, and development and pilot operation of dietary improvement programs].
• In order to derive management items and matters for improvement of dietary habits analysis, a survey was conducted on eating habits to reduce sodium to children and youth. Furthermore, a survey was conducted on the current status of eating habits for foreign.
• We have developed standard guidelines for customized consulting were developed by selecting evaluation items and developing evaluation methods using [Living Lab] to develop a eating habits improvement program of sodium reduction for middle-aged and elderly in Korea.
• Through applying and compensating a customized program to improve eating habits of sodium reduction to children and youth, we was intended to contribute to dissemination of healthy eating habits in Korea.
○ Research results (including application fields and scope of use)
• Research Results
- As a result of deriving management and improvement items according to the analysis of eating habits by class through domestic and overseas status surveys for reducing sodiums to middle-aged and elderly in Korea, enhancing literacy of healthy eating habits on reducing sodium by group and the program to strengthen the competency was required.
- In order to develop programs to improve eating habits of sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea, the [Living Lab] was used to select evaluation items and diagnose the eating habits, such as sodium food intake patterns and nutritional status to categorize eating habits and improve them. We developed an evaluation method that can perform case analysis and classification, and also developed standard guidelines for customized consulting for each dietary type based on this.
- Establishment of eating habits improvement program using [Living Lab]: Through the program to improve sodium-reducing eating habits for healthy eating, a novel program was established to enhance the literacy of healthy eating habits for reducing sodium that is helpful for the dietary life of children and young people in Korea and strengthens the competency to practice it.
• Expected performance
- Policy Aspects: It can contribute to the promotion of national health by establishing a dietary improvement program for customized sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea and applying it to local communities, workplaces, and collective residential facilities.
- Technical aspect: By developing a diagnostic evaluation method for dietary changes for customized sodium reduction to middle-aged and elderly in Korea, it can be used as an evaluation tool for related research in the future.
- Performance application: It can be used to introduce low-sodium certification to restaurants, to suggest sodium labeling for process food and dining-out food, and to add low-sodium items to support of company's health managers' opinions.
- Media publicity and public education: Promotion of dietary habits through public health centers and the importance of low sodium through public service advertisements.
(source : 1차년도 Summary 11p)
○ Research Goals
• To develop and apply a program to improve eating habits of sugar reduction to children and youth in Korea, this study presented the scientific basis for causal relationships such as body changes due to the application of healthy eating habits of sodium reduction to prevent chronic diseases and ensure a healthy quality of life, and developing and applying preventive nutrition consulting program for each class to reduce social costs and contribute to a healthy society
• For these goals, a dietary improvement program was developed to promote healthy eating practices through reduced sugars to Korean children and youths. A plan for each year was established and carried out as follows.
• [Development of programs to improve eating habits of sugar reduction to children and youths in Korea] was carried out in part 1 and part 2 in the first year.
- Part 1 is carried out as [Development of improvement program for eating habits through evaluation of the effectiveness of each dietary type improvement program for reducing sugars to children and youth in Korea]
- Part 2 was carried out as [Investigation of dietary intake status for reducing sugars to children and youth in Korea, and development and pilot operation of dietary improvement programs].
Through this, we disseminate the practice of healthy eating by reducing sugars to children and youth in Korea.
○ Research contents
• In order to derive management items and matters for improvement of dietary habits analysis, a survey was conducted on eating habits to reduce sugars to children and youth. Furthermore, a survey was conducted on the current status of eating habits for foreign.
• We have developed standard guidelines for customized consulting were developed by selecting evaluation items and developing evaluation methods using [Living Lab] to develop a eating habits improvement program of sugar reduction for children and youth in Korea.
• Through applying and compensating a customized program to improve eating habits of sugar reduction to children and youth, we was intended to contribute to dissemination of healthy eating habits in Korea.
○ Research results (including application fields and scope of use)
• Research Results
- As a result of deriving management and improvement items according to the analysis of eating habits by class through domestic and overseas status surveys for reducing sodiums to middle-aged and elderly in Korea, enhancing literacy of healthy eating habits on reducing sodium by group and the program to strengthen the competency was required.
- In order to develop programs to improve eating habits of sugar reduction to children and youth in Korea, the [Living Lab] was used to select evaluation items and diagnose the eating habits, such as sugar food intake patterns and nutritional status to categorize eating habits and improve them. We developed an evaluation method that can perform case analysis and classification and developed standard guidelines for customized consulting for each dietary type based on this.
- As for the evaluation items for diagnosing the degree of change in eating habits by class, a tool was developed to investigate basic dietary habits, cognition and perception related to sugar intake, and nutritional knowledge related to sugar intake.
- For diagnosing eating habits such as food intake patterns and nutritional status, it was composed of a Dish/Food Frequency Questionnaire and a 24-hour recall method, and developed to enable online surveys.
- For evaluation on diagnosing changes in eating habits customized for each group, a tool for eating behavior and volition behavior was constructed.
- In order to develop standard guidelines for customized consulting for each type of eating habits, self-diagnosis checklists, practical action guidelines, and recipe were developed.
• Expected performance
- Policy Aspects: By establishing the programs to improve eating habits of sugar reduction to children and youth in Korea and applying it to local communities, work places, and collective residential facilities, it can contribute to national health promotion. It is used as basic data for policy establishment.
- Technical aspect: By developing an evaluation method for diagnosing changes in eating habits for reducing sugars to children and youth in Korea, it can be used as an evaluation tool for related research in the future.
- Policy application: Introduced low-sugar certification to restaurants, suggested labeling of sugars in processed and dining out foods, and added low-sugar items to support management of health manager.
- Media publicity and public education: Promotion of dietary habits through public health centers and the importance of low sugar through public service advertisements.
(source : 2차년도 Summary 397p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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