식품유지는 저장 및 조리 가공시 산패되어 과산화물질과 불쾌한 냄새의 생성 및 필수 지방산 감소등 여러 가지 이화학적 변화로 품질이 저하되어 각종 천연 및 합성 항산화제를 첨가하여 산패를 억제시키고 있다. 그러나 각종 합성 항산화제는 그 자체로서 독성을 가지고 있으므로 사용이 제한되어, 최근에는 천연 항산화제 개발에 대한 연구가 주목되고 있다. 들깨종자는 유지의 함량이 매우 높아 유지식품으로서는 물론 강장효과도 있어 식품학적, 영양적학적인 의의가 크다. 그 주요 성분은 oleic acid와 linolenic acid의 glyceride로서 다가 ...
식품유지는 저장 및 조리 가공시 산패되어 과산화물질과 불쾌한 냄새의 생성 및 필수 지방산 감소등 여러 가지 이화학적 변화로 품질이 저하되어 각종 천연 및 합성 항산화제를 첨가하여 산패를 억제시키고 있다. 그러나 각종 합성 항산화제는 그 자체로서 독성을 가지고 있으므로 사용이 제한되어, 최근에는 천연 항산화제 개발에 대한 연구가 주목되고 있다. 들깨종자는 유지의 함량이 매우 높아 유지식품으로서는 물론 강장효과도 있어 식품학적, 영양적학적인 의의가 크다. 그 주요 성분은 oleic acid와 linolenic acid의 glyceride로서 다가 불포화지방산의 함량이 높아 산패에 대해 불안정하다고 할 수 있다. 그러나 종실 상태에서는 상당기간 산패 없이 저장이 가능하므로 공기차단 효과와 함께 특수한 항산화물질이 존재할 것으로 예상되며, 실제로 여러 연구보고에서 들깨박 추출물의 강력한 항산화 효과가 확인되었다. 본 연구에서는 들깨에 함유된 일반성분을 분석하였으며, 기름을 짜고 남은 박에서 항산화 물질을 추출 하였다. 들깨의 일반성분 분석 결과, 수분 5.73%, 조지방 58.4%, 조회분3.34% 및 조단백질은 16.63%였다. 들깨박 함유 항산화물질의 분석은 XAD-2 및 Diaion HP-20을 충진한 glass open column에서 0 ∼ 100% ethanol의 용매로 분획한 불획물의 total phenolic acid, electron donating activity, SOD-liked 및 lecithin, deoxy ribose oxidation system을 이용하여 항산화 효과를 측정하여 항산화효과가 높은 분획물을 추출하였다. 그 결과 XAD-2와 Diaion HP-20으로 추출된 20%ethanol과 40%ethanol 용매추출에서 가장 높은 수율을 나타냈고, 항산화효과도 높게 나타났다. 탈지들깨박을 hexane으로 탈지한 후 ethanol로 추출하였고, 이 추출물을 butanol과 acetone을 이용하여 항산화 실험을 하였으며, 항산화 효과가 높은 acetone추출물을 silica gel이 충진된 galss open column을 통해 분리하여 spectrophotometer를 이용하여 분리하였으며, 이 물질 중 F3은 복합 물질임에도 합성항산화제인 BHT와 비슷한 항산화 효과를 나타냈다. HPLC와 TLC 분석 결과 XAD-2, Diaion HP-20 및 silica gel 분획 추출물의 경우 항산화 활성이 높았던 부분에서 공통적으로 나타나는 물질을 확인하였으며, 공통적으로 나타나는 물질이 항산화 효과가 높을 것으로 생각된다. 이 물질을 좀더 정제하여 단일물질로 한다면, 항산화 효과가 더 높은 천연항산화제가 될것이며, 볶은 들깨박의 사용빈도가 광법위하게 커질 것으로 사료된다.
식품유지는 저장 및 조리 가공시 산패되어 과산화물질과 불쾌한 냄새의 생성 및 필수 지방산 감소등 여러 가지 이화학적 변화로 품질이 저하되어 각종 천연 및 합성 항산화제를 첨가하여 산패를 억제시키고 있다. 그러나 각종 합성 항산화제는 그 자체로서 독성을 가지고 있으므로 사용이 제한되어, 최근에는 천연 항산화제 개발에 대한 연구가 주목되고 있다. 들깨종자는 유지의 함량이 매우 높아 유지식품으로서는 물론 강장효과도 있어 식품학적, 영양적학적인 의의가 크다. 그 주요 성분은 oleic acid와 linolenic acid의 glyceride로서 다가 불포화지방산의 함량이 높아 산패에 대해 불안정하다고 할 수 있다. 그러나 종실 상태에서는 상당기간 산패 없이 저장이 가능하므로 공기차단 효과와 함께 특수한 항산화물질이 존재할 것으로 예상되며, 실제로 여러 연구보고에서 들깨박 추출물의 강력한 항산화 효과가 확인되었다. 본 연구에서는 들깨에 함유된 일반성분을 분석하였으며, 기름을 짜고 남은 박에서 항산화 물질을 추출 하였다. 들깨의 일반성분 분석 결과, 수분 5.73%, 조지방 58.4%, 조회분3.34% 및 조단백질은 16.63%였다. 들깨박 함유 항산화물질의 분석은 XAD-2 및 Diaion HP-20을 충진한 glass open column에서 0 ∼ 100% ethanol의 용매로 분획한 불획물의 total phenolic acid, electron donating activity, SOD-liked 및 lecithin, deoxy ribose oxidation system을 이용하여 항산화 효과를 측정하여 항산화효과가 높은 분획물을 추출하였다. 그 결과 XAD-2와 Diaion HP-20으로 추출된 20%ethanol과 40%ethanol 용매추출에서 가장 높은 수율을 나타냈고, 항산화효과도 높게 나타났다. 탈지들깨박을 hexane으로 탈지한 후 ethanol로 추출하였고, 이 추출물을 butanol과 acetone을 이용하여 항산화 실험을 하였으며, 항산화 효과가 높은 acetone추출물을 silica gel이 충진된 galss open column을 통해 분리하여 spectrophotometer를 이용하여 분리하였으며, 이 물질 중 F3은 복합 물질임에도 합성항산화제인 BHT와 비슷한 항산화 효과를 나타냈다. HPLC와 TLC 분석 결과 XAD-2, Diaion HP-20 및 silica gel 분획 추출물의 경우 항산화 활성이 높았던 부분에서 공통적으로 나타나는 물질을 확인하였으며, 공통적으로 나타나는 물질이 항산화 효과가 높을 것으로 생각된다. 이 물질을 좀더 정제하여 단일물질로 한다면, 항산화 효과가 더 높은 천연항산화제가 될것이며, 볶은 들깨박의 사용빈도가 광법위하게 커질 것으로 사료된다.
In the process of food storage and food processing, food oil causes following problems due to its acidification ; creation of peroxide and polymer, reduction of essential fatty acids, an offensive odor and so on. Furthermore, those physicochemical changes depreciate food quality. Therefore, natural ...
In the process of food storage and food processing, food oil causes following problems due to its acidification ; creation of peroxide and polymer, reduction of essential fatty acids, an offensive odor and so on. Furthermore, those physicochemical changes depreciate food quality. Therefore, natural anti-oxidants or chemical anti-oxidants are applied on the foods for the reason of those physicochemical changes in food. However, various kinds of chemical anti-oxidants contain toxin and a wide range of studies relevant to those toxin are reported. In terms of nutrition, Perilla japonica seeds were significant because the contents of its oil were very high. Perilla japonica seeds mostly contain unsaturated fatty acids (oleic acid, glyceride from linolenic acid) and it explains that Perilla japonica is unstable against its acidification. However, Perilla japonica is able to be stored for a long period in the condition that Perilla japonica is in the shape of a seed. Defatted Perilla dregs may have an effect on isolation from air and special anti-oxidant substance. Practically, various studies on considerable anti-oxidant activities of defatted Perilla dregs extracts have been reported. All kinds of components existed in Perilla dregs have been analysed and an experiment to extract anti-oxidant substances from defatted perilla dregs which are remainders from oil extraction has been accomplished. Using XAD-2 and open column with Diaion HP-20 added in, at the range 0∼100% ethanol extraction methods, anti-oxidant activity of defatted Perilla dregs has been measured with total phenolic acid, electron donating activity, SOD-liked activity, lecithin and deoxyribose. In case of XAD-2 and Diaion HP-20, Perllia dregs showed the highest yield and the most considerable anti-oxidant activity in 20% ethanol and 40% ethanol extract. Defatted Perllia dregs remainder of oil extraction have been extracted for oils, with hexane once again. Then using ethanol, it was extracted and using butanol and acetone, anti-oxidant experiment using butanol and acetone have been applied. Significant anti-oxidant subsentences of acetone extraction were divided using silica gel added open column and separated using spectrophotometer. Among those substances, although F3 was a complex substance, its anti-oxidant activity was similar to BHT which was chemical anti-oxidants. It has great potential to be an effective natural anti-oxidants and it depends upon its purity. Futhermore, it may result in number of uses in various ranges. An accurate anti-oxidant substance from defatted Perilla dregs has not yet found. However, if this substance were reported, fast extraction methods using HPLC and LC-Mass may be explored.
In the process of food storage and food processing, food oil causes following problems due to its acidification ; creation of peroxide and polymer, reduction of essential fatty acids, an offensive odor and so on. Furthermore, those physicochemical changes depreciate food quality. Therefore, natural anti-oxidants or chemical anti-oxidants are applied on the foods for the reason of those physicochemical changes in food. However, various kinds of chemical anti-oxidants contain toxin and a wide range of studies relevant to those toxin are reported. In terms of nutrition, Perilla japonica seeds were significant because the contents of its oil were very high. Perilla japonica seeds mostly contain unsaturated fatty acids (oleic acid, glyceride from linolenic acid) and it explains that Perilla japonica is unstable against its acidification. However, Perilla japonica is able to be stored for a long period in the condition that Perilla japonica is in the shape of a seed. Defatted Perilla dregs may have an effect on isolation from air and special anti-oxidant substance. Practically, various studies on considerable anti-oxidant activities of defatted Perilla dregs extracts have been reported. All kinds of components existed in Perilla dregs have been analysed and an experiment to extract anti-oxidant substances from defatted perilla dregs which are remainders from oil extraction has been accomplished. Using XAD-2 and open column with Diaion HP-20 added in, at the range 0∼100% ethanol extraction methods, anti-oxidant activity of defatted Perilla dregs has been measured with total phenolic acid, electron donating activity, SOD-liked activity, lecithin and deoxyribose. In case of XAD-2 and Diaion HP-20, Perllia dregs showed the highest yield and the most considerable anti-oxidant activity in 20% ethanol and 40% ethanol extract. Defatted Perllia dregs remainder of oil extraction have been extracted for oils, with hexane once again. Then using ethanol, it was extracted and using butanol and acetone, anti-oxidant experiment using butanol and acetone have been applied. Significant anti-oxidant subsentences of acetone extraction were divided using silica gel added open column and separated using spectrophotometer. Among those substances, although F3 was a complex substance, its anti-oxidant activity was similar to BHT which was chemical anti-oxidants. It has great potential to be an effective natural anti-oxidants and it depends upon its purity. Futhermore, it may result in number of uses in various ranges. An accurate anti-oxidant substance from defatted Perilla dregs has not yet found. However, if this substance were reported, fast extraction methods using HPLC and LC-Mass may be explored.
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