배추와 소금의 종류를 다르게 하여 제조된 김치의 특성과 in Vitro 항암효과 Characteristics and in Vitro Anticancer Effect of Kimchi Prepared with differently Cultivated Baechu Cabbage and Different Kinds of Salt원문보기
본 연구에서는 대표적인 배추 재배 방법인 노지와 터널로 각각 재배한 배추를 주재료로 배추에서 김치로 제조되는 과정에서의 항암활성을 확인하고 기능성을 확인하기 위해 배추 및 염절임 배추, 김치의 항돌연변이 및 항암 효과, 암세포 성장 억제 기전을 연구하고, 염절임 배추를 토대로 하는 배추김치에 대한 연구로서 여러 가지 소금에 따른 김치의 항암효과를 확인하며 생배추, 염절임 배추, 김치과정에서 배추의 항암 활성 성분으로 알려진 isothiocyanates 중 대표적인 한 물질인 3-butenyl isothiocyanate 함량 변화 측정과 더불어 항암 활성을 확인하여 그 맛과 기능성이 더욱 증진된 김치를 알아내고자 하였다. 이를 위하여 생배추, 염절임 배추, 김치 및 소금을 달리한 김치의 항암 기작을 알아보기 위하여 그 추출물에 의한 HT-29 인체 결장암세포와 AGS 인체 위암세포의 암세포 성장억제효과를 확인하였고, DAPI 염색을 통하여 ...
본 연구에서는 대표적인 배추 재배 방법인 노지와 터널로 각각 재배한 배추를 주재료로 배추에서 김치로 제조되는 과정에서의 항암활성을 확인하고 기능성을 확인하기 위해 배추 및 염절임 배추, 김치의 항돌연변이 및 항암 효과, 암세포 성장 억제 기전을 연구하고, 염절임 배추를 토대로 하는 배추김치에 대한 연구로서 여러 가지 소금에 따른 김치의 항암효과를 확인하며 생배추, 염절임 배추, 김치과정에서 배추의 항암 활성 성분으로 알려진 isothiocyanates 중 대표적인 한 물질인 3-butenyl isothiocyanate 함량 변화 측정과 더불어 항암 활성을 확인하여 그 맛과 기능성이 더욱 증진된 김치를 알아내고자 하였다. 이를 위하여 생배추, 염절임 배추, 김치 및 소금을 달리한 김치의 항암 기작을 알아보기 위하여 그 추출물에 의한 HT-29 인체 결장암세포와 AGS 인체 위암세포의 암세포 성장억제효과를 확인하였고, DAPI 염색을 통하여 apoptosis 효과를 보았다. 또한, Bax, Bcl-2p53, p21, 같은 유전자 발현 정도의 변화를 RT-PCR로 확인하였다. 1. 생배추, 염절임 배추 및 김치의 항돌연변이 효과는 김치, 생배추, 염절임 배추 순으로 높게 나타났다. 배추 재배 방법별 차이로는 터널 재배방법 배추가 일반노지 재배법보다는 항돌연변이 효과가 높았다. 2. 항암 효과를 살펴보았을 때 생배추에서 절인 과정을 거침으로 인해 항암 효과가 감소되었고 김치에서는 그 효과가 증가되었다. 3. 일반 천일염, 간수 뺀 천일염, 정제염, 구운 소금으로 염절임 배추로 제조한 김치에서 간수 뺀 천일염과 구운 소금으로 제조한 김치가 전체적인 관능성이 뛰어난 것으로 나타났다. 4. 인체 결장암 세포와 위암 세포에서 구운 소금으로 제조한 김치 추출물이 정제염으로 제조한 김치 추출물보다 항암 효과가 높았다. 이는 p53과 p21의 발현 증가와 pro-apoptotic인 Bax의 증가와 anti-apoptotic인 Bcl-2이 감소에 의한 것으로 나타났다. 5. 배추의 항암 활성 성분 중 하나인 3-butenyl isothiocyanate는 생배추에서 보다 염절임 배추와 김치에서 그 함량이 증가되었다. 6. HT-29 인체 결장암세포에서 핵의 형태적 특징을 조사한 결과 3-butenyl isothiocyanate는 apoptosis를 유발하고 또한 종양억제 유전자 p53 및 Cdk inhibitor p21 유전자 발현의 증가로 항암 활성이 증진되는 것으로 사료된다.
본 연구에서는 대표적인 배추 재배 방법인 노지와 터널로 각각 재배한 배추를 주재료로 배추에서 김치로 제조되는 과정에서의 항암활성을 확인하고 기능성을 확인하기 위해 배추 및 염절임 배추, 김치의 항돌연변이 및 항암 효과, 암세포 성장 억제 기전을 연구하고, 염절임 배추를 토대로 하는 배추김치에 대한 연구로서 여러 가지 소금에 따른 김치의 항암효과를 확인하며 생배추, 염절임 배추, 김치과정에서 배추의 항암 활성 성분으로 알려진 isothiocyanates 중 대표적인 한 물질인 3-butenyl isothiocyanate 함량 변화 측정과 더불어 항암 활성을 확인하여 그 맛과 기능성이 더욱 증진된 김치를 알아내고자 하였다. 이를 위하여 생배추, 염절임 배추, 김치 및 소금을 달리한 김치의 항암 기작을 알아보기 위하여 그 추출물에 의한 HT-29 인체 결장암세포와 AGS 인체 위암세포의 암세포 성장억제효과를 확인하였고, DAPI 염색을 통하여 apoptosis 효과를 보았다. 또한, Bax, Bcl-2 p53, p21, 같은 유전자 발현 정도의 변화를 RT-PCR로 확인하였다. 1. 생배추, 염절임 배추 및 김치의 항돌연변이 효과는 김치, 생배추, 염절임 배추 순으로 높게 나타났다. 배추 재배 방법별 차이로는 터널 재배방법 배추가 일반노지 재배법보다는 항돌연변이 효과가 높았다. 2. 항암 효과를 살펴보았을 때 생배추에서 절인 과정을 거침으로 인해 항암 효과가 감소되었고 김치에서는 그 효과가 증가되었다. 3. 일반 천일염, 간수 뺀 천일염, 정제염, 구운 소금으로 염절임 배추로 제조한 김치에서 간수 뺀 천일염과 구운 소금으로 제조한 김치가 전체적인 관능성이 뛰어난 것으로 나타났다. 4. 인체 결장암 세포와 위암 세포에서 구운 소금으로 제조한 김치 추출물이 정제염으로 제조한 김치 추출물보다 항암 효과가 높았다. 이는 p53과 p21의 발현 증가와 pro-apoptotic인 Bax의 증가와 anti-apoptotic인 Bcl-2이 감소에 의한 것으로 나타났다. 5. 배추의 항암 활성 성분 중 하나인 3-butenyl isothiocyanate는 생배추에서 보다 염절임 배추와 김치에서 그 함량이 증가되었다. 6. HT-29 인체 결장암세포에서 핵의 형태적 특징을 조사한 결과 3-butenyl isothiocyanate는 apoptosis를 유발하고 또한 종양억제 유전자 p53 및 Cdk inhibitor p21 유전자 발현의 증가로 항암 활성이 증진되는 것으로 사료된다.
The antimutagenic and anticancer effects of baechu cabbage cultivated in Noji and Tunnel. Noji and Tunnel of baechu cabbage(NBC,TBC), brined baechu cabbage(NBB,TBB) and baechu cabbage kimchi (NBK,TBK) were investigated under in vitro and cellular system using HT-29 human colon carcinoma cells. Antim...
The antimutagenic and anticancer effects of baechu cabbage cultivated in Noji and Tunnel. Noji and Tunnel of baechu cabbage(NBC,TBC), brined baechu cabbage(NBB,TBB) and baechu cabbage kimchi (NBK,TBK) were investigated under in vitro and cellular system using HT-29 human colon carcinoma cells. Antimutagenicity were measured in Ames test using N-methyl-N'-nitro-N-nitro-soguanidine (MNNG) and aflatoxin B₁ (AFB₁). The methanol extract from the baechu cabbage cultivating by Tunnel effectively reduced mutagenicity induced by MNNG and AFB₁. Baechu cabbage kimchi showed higher antimutagenic effects against MNNG and AFB₁ than baechu cabbage and brined baechu cabbage. In addition, Noji and Tunnel of baechu cabbage, brined baechu cabbage and baechu cabbage kimchi inhibited the cell viability of HT-29 human colon carcinoma cells in MTT assay. The various type of baechu cabbage induced apoptosis in HT-29 cells were associated with the decreased expression of the anti-apoptotic Bcl-2 and increased the expression of p53, p21 and Bax. The present study suggests that Tunnel and baechu cabbage kimchi would have increased antimutagenic and anticancer activity through induction or repression of apoptosis. From these results, Tunnel and baechu cabbage kimchi showed the highest antimutagenic and anticancer activities. Salt used in kimchi preparation was one of the most important factor to increase the anticancer functionality. We employed baechu cabbage kimchis were prepared with different kind of salt, natural sea salt (NS), natural sea salt without bittern (NS-B), purified salt (P), Guwun (burned) salt (G) and fermented at 15℃ for 7 days. G-Kimchi slowed down the changes of pH and acidity of the Kimchi compared to the other salt added Kimchis. The highest counts of Leuconostoc sp. on NS and NS-B Kimchi reached at third day, however, G-Kimchi was at fifth day. G-Kimchi maintained higher level of Leuconostoc sp. compared to the NS, NS-B and P Kimchis. The count of Lactobacillus sp. increased lately in G-Kimchi, compared to the NS, NS-B and P Kimchi. The result of sensory evaluation indicated that the G and NS-B Kimchis were more acceptable than the P Kimchi in taste, color and overall acceptability. Springiness became higher on NS-B and G than P Kimchi. Anticancer effect of the Kimchi juices was investigated in MTT assay by using AGS human gastric adenocarcinoma cells and HT-29 human colon carcinoma cells. At the concentration of 20 ㎕/assay, G(60%) and NS-B(53%) Kimchi showed the growth inhibitory effect in the AGS cells more than 50%. The G, NS-B, NS and P Kimchi also showed the growth inhibitory effect(66%, 61%, 55% and 49%, respectively) in the HT-29 cells. Methanol extracts of G and NS-B kimchi also led to the similar result to the those of the juices. G, NS-B, NS and P kimchi induced apoptosis as determined by DAPI staining, and was increased Bax and showed decreased in expression of Bcl-2 in mRNA. Especially G kimchi showed the increased p21 in mRNA, comparing to the NS-B, NS and P kimchi. From this result, G and NS-B are the better salts that affect sensory value and anticancer activity of Kimchi than the P and NS. Baechu cabbage contain glucosinolates, which have been known to contribute anticancer effect of human being. Glucosinolates are hydrolyzed into isothiocyanates and other breakdown products. 3-butenyl isothiocyanate is one of the major isothiocyanates in baechu cabbage. The anticancer effect of 3-butenyl isothiocyanate was investigated under in vitro and cellular system using HT-29 human colon carcinoma cells. Treatments of 3-butenyl isothiocyanate resulted in a dose-dependent inhibition of HT-29 cells. And 3-butenyl isothiocyanate induced apoptosis in HT-29 cell was associated with the up-regulation of Bax, p53, p21 and down-regulation of Bcl-2 in mRNA expression.
The antimutagenic and anticancer effects of baechu cabbage cultivated in Noji and Tunnel. Noji and Tunnel of baechu cabbage(NBC,TBC), brined baechu cabbage(NBB,TBB) and baechu cabbage kimchi (NBK,TBK) were investigated under in vitro and cellular system using HT-29 human colon carcinoma cells. Antimutagenicity were measured in Ames test using N-methyl-N'-nitro-N-nitro-soguanidine (MNNG) and aflatoxin B₁ (AFB₁). The methanol extract from the baechu cabbage cultivating by Tunnel effectively reduced mutagenicity induced by MNNG and AFB₁. Baechu cabbage kimchi showed higher antimutagenic effects against MNNG and AFB₁ than baechu cabbage and brined baechu cabbage. In addition, Noji and Tunnel of baechu cabbage, brined baechu cabbage and baechu cabbage kimchi inhibited the cell viability of HT-29 human colon carcinoma cells in MTT assay. The various type of baechu cabbage induced apoptosis in HT-29 cells were associated with the decreased expression of the anti-apoptotic Bcl-2 and increased the expression of p53, p21 and Bax. The present study suggests that Tunnel and baechu cabbage kimchi would have increased antimutagenic and anticancer activity through induction or repression of apoptosis. From these results, Tunnel and baechu cabbage kimchi showed the highest antimutagenic and anticancer activities. Salt used in kimchi preparation was one of the most important factor to increase the anticancer functionality. We employed baechu cabbage kimchis were prepared with different kind of salt, natural sea salt (NS), natural sea salt without bittern (NS-B), purified salt (P), Guwun (burned) salt (G) and fermented at 15℃ for 7 days. G-Kimchi slowed down the changes of pH and acidity of the Kimchi compared to the other salt added Kimchis. The highest counts of Leuconostoc sp. on NS and NS-B Kimchi reached at third day, however, G-Kimchi was at fifth day. G-Kimchi maintained higher level of Leuconostoc sp. compared to the NS, NS-B and P Kimchis. The count of Lactobacillus sp. increased lately in G-Kimchi, compared to the NS, NS-B and P Kimchi. The result of sensory evaluation indicated that the G and NS-B Kimchis were more acceptable than the P Kimchi in taste, color and overall acceptability. Springiness became higher on NS-B and G than P Kimchi. Anticancer effect of the Kimchi juices was investigated in MTT assay by using AGS human gastric adenocarcinoma cells and HT-29 human colon carcinoma cells. At the concentration of 20 ㎕/assay, G(60%) and NS-B(53%) Kimchi showed the growth inhibitory effect in the AGS cells more than 50%. The G, NS-B, NS and P Kimchi also showed the growth inhibitory effect(66%, 61%, 55% and 49%, respectively) in the HT-29 cells. Methanol extracts of G and NS-B kimchi also led to the similar result to the those of the juices. G, NS-B, NS and P kimchi induced apoptosis as determined by DAPI staining, and was increased Bax and showed decreased in expression of Bcl-2 in mRNA. Especially G kimchi showed the increased p21 in mRNA, comparing to the NS-B, NS and P kimchi. From this result, G and NS-B are the better salts that affect sensory value and anticancer activity of Kimchi than the P and NS. Baechu cabbage contain glucosinolates, which have been known to contribute anticancer effect of human being. Glucosinolates are hydrolyzed into isothiocyanates and other breakdown products. 3-butenyl isothiocyanate is one of the major isothiocyanates in baechu cabbage. The anticancer effect of 3-butenyl isothiocyanate was investigated under in vitro and cellular system using HT-29 human colon carcinoma cells. Treatments of 3-butenyl isothiocyanate resulted in a dose-dependent inhibition of HT-29 cells. And 3-butenyl isothiocyanate induced apoptosis in HT-29 cell was associated with the up-regulation of Bax, p53, p21 and down-regulation of Bcl-2 in mRNA expression.
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