술은 오래전부터 인간에 밀접한 기호 식품의 하나로서 탁주, 약주, 청주의 형태로 애용되어 왔으나, 경제성장함에 따라 식품의 기호성 변화로 일반적인 주류보다는 고기호성, 고기능성의 술을 선호하는 추세로 변하였다. 본 연구는 백미에 비하여 높은 영양학적 성분 및 기능성 성분이 함유되어있는 국내산 흑미를 이용하여 전통주 제조 및 품질 특성에 대하여 확인하였다. 흑미주는 흑미를 백미와 혼합비율을 30, 60%로 달리하여 당화, 당금, 발효, 여과하여 제조하였다. 흑미함량 30%의 발효주에서 알콜분, 산도등이 적정하였으며, 이 흑미주의 기능성 성분인 total anthocyanin의 함량은 각각 40.15 ㎍/㎖, 910.74 ㎍/㎖으로 나타났다. 생리 기능성은 적포도주와 비교하였을때 In vitro에서 ...
술은 오래전부터 인간에 밀접한 기호 식품의 하나로서 탁주, 약주, 청주의 형태로 애용되어 왔으나, 경제성장함에 따라 식품의 기호성 변화로 일반적인 주류보다는 고기호성, 고기능성의 술을 선호하는 추세로 변하였다. 본 연구는 백미에 비하여 높은 영양학적 성분 및 기능성 성분이 함유되어있는 국내산 흑미를 이용하여 전통주 제조 및 품질 특성에 대하여 확인하였다. 흑미주는 흑미를 백미와 혼합비율을 30, 60%로 달리하여 당화, 당금, 발효, 여과하여 제조하였다. 흑미함량 30%의 발효주에서 알콜분, 산도등이 적정하였으며, 이 흑미주의 기능성 성분인 total anthocyanin의 함량은 각각 40.15 ㎍/㎖, 910.74 ㎍/㎖으로 나타났다. 생리 기능성은 적포도주와 비교하였을때 In vitro에서 yeast α-glucosidase 저해활성은 각각 13.2%, 14.1%, acarbose 저해활성은 39.2%, porcine pancreatic lipase 저해활성은 71.4%, 65.1%, 비만치료제인 Xenical은 97.4% 저해활성을 나타내었다. 알콜성 간질환 동물모델에 있어서 간 보호 효과는 흑미주군이 GOT, GPT, ALP 및 LDH 활성에서 주정군에 비해 유의적으로 감소하여 간 보호효과를 보였다. 그리고 혈청 콜레스테롤 의 농도를 감소키고, HDL-콜레스테롤 농도를 증가하여 지질 profile 개선능이 있으며, 지방변이(fatty change)는 감소하는 하였다.
술은 오래전부터 인간에 밀접한 기호 식품의 하나로서 탁주, 약주, 청주의 형태로 애용되어 왔으나, 경제성장함에 따라 식품의 기호성 변화로 일반적인 주류보다는 고기호성, 고기능성의 술을 선호하는 추세로 변하였다. 본 연구는 백미에 비하여 높은 영양학적 성분 및 기능성 성분이 함유되어있는 국내산 흑미를 이용하여 전통주 제조 및 품질 특성에 대하여 확인하였다. 흑미주는 흑미를 백미와 혼합비율을 30, 60%로 달리하여 당화, 당금, 발효, 여과하여 제조하였다. 흑미함량 30%의 발효주에서 알콜분, 산도등이 적정하였으며, 이 흑미주의 기능성 성분인 total anthocyanin의 함량은 각각 40.15 ㎍/㎖, 910.74 ㎍/㎖으로 나타났다. 생리 기능성은 적포도주와 비교하였을때 In vitro에서 yeast α-glucosidase 저해활성은 각각 13.2%, 14.1%, acarbose 저해활성은 39.2%, porcine pancreatic lipase 저해활성은 71.4%, 65.1%, 비만치료제인 Xenical은 97.4% 저해활성을 나타내었다. 알콜성 간질환 동물모델에 있어서 간 보호 효과는 흑미주군이 GOT, GPT, ALP 및 LDH 활성에서 주정군에 비해 유의적으로 감소하여 간 보호효과를 보였다. 그리고 혈청 콜레스테롤 의 농도를 감소키고, HDL-콜레스테롤 농도를 증가하여 지질 profile 개선능이 있으며, 지방변이(fatty change)는 감소하는 하였다.
Drink so long as one of the favorite foods in humans closely the form of takju, yakju, clear strained rice wine beloved, as economic growth, changes in funtional food than a typical, highly functional drink trend has changed the preferred. This study using black rice contained the more nutritional, ...
Drink so long as one of the favorite foods in humans closely the form of takju, yakju, clear strained rice wine beloved, as economic growth, changes in funtional food than a typical, highly functional drink trend has changed the preferred. This study using black rice contained the more nutritional, functional ingredients than wite rice confirmed development and quality feature of colored tradition. Black rice wine using 30%, 60% ratio of white rice glycosylated, allowed, fermented, filtered, and manufactured. Black rice wine using 30% Black rice ratio of white rice of alcohol percent, acidity, etc, be fit, funtional componets of the total anthocyanin content of this black rice wine appeared respectively 40.15 ㎍/㎖, 910.74 ㎍/㎖, acarbose inhibition activity 39.2%, porcine pancreatic lipase inhibition activity is 71.4%, 65.1%, inhibition activity of Xenical of obesity medical treatment 97.4%. Liver protective effects in animal model with alcoholic liver disease, animal model with black rice wine taked significantly decreased in GOT, GPT, ALP and LDH activity compared to animol model with alcohol taked. and concentration of serum cholesterol decreased, concentration of HDL-cholesterol increased, lipid profile improved, fatty change decreased.
Drink so long as one of the favorite foods in humans closely the form of takju, yakju, clear strained rice wine beloved, as economic growth, changes in funtional food than a typical, highly functional drink trend has changed the preferred. This study using black rice contained the more nutritional, functional ingredients than wite rice confirmed development and quality feature of colored tradition. Black rice wine using 30%, 60% ratio of white rice glycosylated, allowed, fermented, filtered, and manufactured. Black rice wine using 30% Black rice ratio of white rice of alcohol percent, acidity, etc, be fit, funtional componets of the total anthocyanin content of this black rice wine appeared respectively 40.15 ㎍/㎖, 910.74 ㎍/㎖, acarbose inhibition activity 39.2%, porcine pancreatic lipase inhibition activity is 71.4%, 65.1%, inhibition activity of Xenical of obesity medical treatment 97.4%. Liver protective effects in animal model with alcoholic liver disease, animal model with black rice wine taked significantly decreased in GOT, GPT, ALP and LDH activity compared to animol model with alcohol taked. and concentration of serum cholesterol decreased, concentration of HDL-cholesterol increased, lipid profile improved, fatty change decreased.
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