이 연구는 대학생을 대상으로 식습관을 조사 식품을 소비 형태의 편의식품 실태를 조사 했다. 광주지역 종합대학교에 다니는 대학생 남·여 400명을 대상으로 설문지 조사를 통한 결과 자택에서 거주하는 학생(302명), 자취생(114명), 기숙사(122명), 기타(12명) 아침을 안 먹는 학생이 전체 82.2% 편의점에서 이용하는 식사류는 컵라면(68.8%) 김밥(18.8%) 간식으로도 컵라면(68.8%) 스넥류(18.8) 주거지가 자택인 학생들도 편의점을 자주 이용하며 식생활 중 개선해야 할 점은 불규칙한 식사(68.9%)로 나타났다...
이 연구는 대학생을 대상으로 식습관을 조사 식품을 소비 형태의 편의식품 실태를 조사 했다. 광주지역 종합대학교에 다니는 대학생 남·여 400명을 대상으로 설문지 조사를 통한 결과 자택에서 거주하는 학생(302명), 자취생(114명), 기숙사(122명), 기타(12명) 아침을 안 먹는 학생이 전체 82.2% 편의점에서 이용하는 식사류는 컵라면(68.8%) 김밥(18.8%) 간식으로도 컵라면(68.8%) 스넥류(18.8) 주거지가 자택인 학생들도 편의점을 자주 이용하며 식생활 중 개선해야 할 점은 불규칙한 식사(68.9%)로 나타났다. 대학생의 식생활을 개인주의화, 소비패턴의 다양화, 편리성 추구 경향, 시간가치 상승 등으로 인해 간단하고 빠르게 식생활을 해결하고자 하는 추세가 현저하여 가정 이외의 장소에서 식사를 하더라도 편리성을 추구하는 경향의 증가로 편의식품의 이용이 점차 보편화 되고 있다. 합리적인 영양지식을 바탕으로 편의식품을 선택할 수 있도록 영양교육의 기초 자료를 제공 하고자 한다.
이 연구는 대학생을 대상으로 식습관을 조사 식품을 소비 형태의 편의식품 실태를 조사 했다. 광주지역 종합대학교에 다니는 대학생 남·여 400명을 대상으로 설문지 조사를 통한 결과 자택에서 거주하는 학생(302명), 자취생(114명), 기숙사(122명), 기타(12명) 아침을 안 먹는 학생이 전체 82.2% 편의점에서 이용하는 식사류는 컵라면(68.8%) 김밥(18.8%) 간식으로도 컵라면(68.8%) 스넥류(18.8) 주거지가 자택인 학생들도 편의점을 자주 이용하며 식생활 중 개선해야 할 점은 불규칙한 식사(68.9%)로 나타났다. 대학생의 식생활을 개인주의화, 소비패턴의 다양화, 편리성 추구 경향, 시간가치 상승 등으로 인해 간단하고 빠르게 식생활을 해결하고자 하는 추세가 현저하여 가정 이외의 장소에서 식사를 하더라도 편리성을 추구하는 경향의 증가로 편의식품의 이용이 점차 보편화 되고 있다. 합리적인 영양지식을 바탕으로 편의식품을 선택할 수 있도록 영양교육의 기초 자료를 제공 하고자 한다.
This study investigated the actual conditions of Dietary Habits and Consumption of Convenience foods by 400 college students in Gwang ju. Of these 247 lived at home, 72 lived in boarding houses, 64 were self-boarding, and 17 had different living arrangements. 82.2% of the students answered that they...
This study investigated the actual conditions of Dietary Habits and Consumption of Convenience foods by 400 college students in Gwang ju. Of these 247 lived at home, 72 lived in boarding houses, 64 were self-boarding, and 17 had different living arrangements. 82.2% of the students answered that they don't eat proper breakfast. Frequently, some of the students go to convenience stores for light meals instead of proper meals, even those who live in their house. Cup noodles, Kim bab, and other kinds of snack foods were the meals of choice at convenience stores. Despite this, 68.9% of the respondents said that what needs improvement is the irregular times at which they eat. Dietary habits of college students is believed to be strongly related to individualism and consumption present in our society. It's because time is regarded as valuable as gold, and students want to save time by spending less time on eating. Given that nowadays poor eating habits are common in students, this paper proposes a Nutritional Education Program based on sound nutritional knowledge.
This study investigated the actual conditions of Dietary Habits and Consumption of Convenience foods by 400 college students in Gwang ju. Of these 247 lived at home, 72 lived in boarding houses, 64 were self-boarding, and 17 had different living arrangements. 82.2% of the students answered that they don't eat proper breakfast. Frequently, some of the students go to convenience stores for light meals instead of proper meals, even those who live in their house. Cup noodles, Kim bab, and other kinds of snack foods were the meals of choice at convenience stores. Despite this, 68.9% of the respondents said that what needs improvement is the irregular times at which they eat. Dietary habits of college students is believed to be strongly related to individualism and consumption present in our society. It's because time is regarded as valuable as gold, and students want to save time by spending less time on eating. Given that nowadays poor eating habits are common in students, this paper proposes a Nutritional Education Program based on sound nutritional knowledge.
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