전 세계인구의 약 5%가 당뇨병을 앓고 있는데, 특히 국내에서도 당뇨병 유병률이 지속적으로 증가하고 있으며, 2014년 현재 주요 사망원인별 사망률에서 인구 10만 명당 20.7명으로, 국내 만성질환 사망률 중 5위로 매우 심각한 실정이다. 현재 당뇨병 치료제로 사용되고 있는 각종 약물들은 저혈당, 젖산증, ...
전 세계인구의 약 5%가 당뇨병을 앓고 있는데, 특히 국내에서도 당뇨병 유병률이 지속적으로 증가하고 있으며, 2014년 현재 주요 사망원인별 사망률에서 인구 10만 명당 20.7명으로, 국내 만성질환 사망률 중 5위로 매우 심각한 실정이다. 현재 당뇨병 치료제로 사용되고 있는 각종 약물들은 저혈당, 젖산증, 간독성, 비만, 심장독성 등의 부작용과 내성 등의 문제점으로, 치료제로서 그 한계점을 드러내고 있어, 한의학적 치료방법을 응용한 연구들이 국내외적으로 활발히 진행되고 있다. 따라서 문헌고찰로 선발한 7종의 한약재인 황련, 고삼, 황기, 수료, 갈근, 상백피 그리고 석류피 등을 복합물로 제조하여 시료로 사용하였고, 또한 일반현미와 칼집현미를 복합물 10%를 첨가하고 발아 시켜 실험에 사용하였다. 먼저 GABA함량은 일반현미(T1) 71.20 μg/g, 일반발아현미(T2) 284.50 μg/g 그리고 칼집발아현미(T3) 321.0 μg/g 이었고, 복합한약재추출물(T0)에서의 항산화 활성은 total polyphenol 함량이 18.30 μg/g, total flavonoid 함량이 78.5 mg/ml, DPPH radical 소거능이 RC50 값에서 24.84 μg/mL 일 때 BHA가 6.30 μg/mL이고, 아질산염 소거능이 RC50 값에서 6.21 mg/mL일 때 BHA는 1.02 mg/mL였다. T0, T1, T2 그리고 T3 등의 실험군에 대한 in vitro 항당뇨 검색에서 RIN-m5f와 L6세포에서 insulin 분비는 T0, T3, T2순으로 농도 의존적으로 높았으나 T1에서는 관찰되지 않았다. L6세포에서 glucose 수송능 또한 비슷한 결과를 얻었으며, 세포질에서 존재하는 GLUT4가 세포막으로 이동하는 것을 관찰할 수 있었다. 또한 in vivo 항당뇨 검색에서는 당뇨병 실험동물에 대한 4 주간의 측정에서는 T0, T3, T2순으로 혈당치 감소효과가 높은 것으로 관찰되었으며, 인슐린 분비와 HbAlc의 농도 감소도 유의적인 효과가 있었다. OGTT 측정에서도 혈당이 시간에 따라 감소하는 것으로 나타나, 내당능 개선에 효과가 있을 것으로 기대한다. 따라서 향후, 기호성이 알맞고 일상적인 섭취로 당뇨병 예방 및 개선이 가능한 식이로서, 또는 한방기능성 식품을 개발하기 위한 기초자료로 제공하고자 한다.
전 세계인구의 약 5%가 당뇨병을 앓고 있는데, 특히 국내에서도 당뇨병 유병률이 지속적으로 증가하고 있으며, 2014년 현재 주요 사망원인별 사망률에서 인구 10만 명당 20.7명으로, 국내 만성질환 사망률 중 5위로 매우 심각한 실정이다. 현재 당뇨병 치료제로 사용되고 있는 각종 약물들은 저혈당, 젖산증, 간독성, 비만, 심장독성 등의 부작용과 내성 등의 문제점으로, 치료제로서 그 한계점을 드러내고 있어, 한의학적 치료방법을 응용한 연구들이 국내외적으로 활발히 진행되고 있다. 따라서 문헌고찰로 선발한 7종의 한약재인 황련, 고삼, 황기, 수료, 갈근, 상백피 그리고 석류피 등을 복합물로 제조하여 시료로 사용하였고, 또한 일반현미와 칼집현미를 복합물 10%를 첨가하고 발아 시켜 실험에 사용하였다. 먼저 GABA함량은 일반현미(T1) 71.20 μg/g, 일반발아현미(T2) 284.50 μg/g 그리고 칼집발아현미(T3) 321.0 μg/g 이었고, 복합한약재추출물(T0)에서의 항산화 활성은 total polyphenol 함량이 18.30 μg/g, total flavonoid 함량이 78.5 mg/ml, DPPH radical 소거능이 RC50 값에서 24.84 μg/mL 일 때 BHA가 6.30 μg/mL이고, 아질산염 소거능이 RC50 값에서 6.21 mg/mL일 때 BHA는 1.02 mg/mL였다. T0, T1, T2 그리고 T3 등의 실험군에 대한 in vitro 항당뇨 검색에서 RIN-m5f와 L6세포에서 insulin 분비는 T0, T3, T2순으로 농도 의존적으로 높았으나 T1에서는 관찰되지 않았다. L6세포에서 glucose 수송능 또한 비슷한 결과를 얻었으며, 세포질에서 존재하는 GLUT4가 세포막으로 이동하는 것을 관찰할 수 있었다. 또한 in vivo 항당뇨 검색에서는 당뇨병 실험동물에 대한 4 주간의 측정에서는 T0, T3, T2순으로 혈당치 감소효과가 높은 것으로 관찰되었으며, 인슐린 분비와 HbAlc의 농도 감소도 유의적인 효과가 있었다. OGTT 측정에서도 혈당이 시간에 따라 감소하는 것으로 나타나, 내당능 개선에 효과가 있을 것으로 기대한다. 따라서 향후, 기호성이 알맞고 일상적인 섭취로 당뇨병 예방 및 개선이 가능한 식이로서, 또는 한방기능성 식품을 개발하기 위한 기초자료로 제공하고자 한다.
It is reported that about 5% of the population throughout the world is suffering from diabetes and the prevalence of diabetes keeps increasing even in Korea. Diabetes was one of the major causes of death in 2014, 20.7 out of 100,000 persons, which ranks the fifth in the death rate of chronic disease...
It is reported that about 5% of the population throughout the world is suffering from diabetes and the prevalence of diabetes keeps increasing even in Korea. Diabetes was one of the major causes of death in 2014, 20.7 out of 100,000 persons, which ranks the fifth in the death rate of chronic diseases in Korea, which is very serious. At present, various kinds of drugs used for diabetes have limitations as therapeutic agents due to many side effects and drug tolerance like hypoglycemia, lactic acidosis, hepatotoxic, obesity, and cardiotoxicity etc. Therefore, studies which apply oriental medicine for diabetes are conducted actively in foreign countries as well as in Korea. Thus, 7 kinds of medicinal herbs like coptis, sophora root, milkvetch, water pepper, arrowroot, morus bark, and granatum, are combined for the sample of medicine, and 10% of normal brown rice and scratched brown rice combined were added for germination. First of all, in GABA content, normal brown rice(T1) was 71.20 μg/g, normal germinated brown rice(T2), 284.50 μg/g, and scratched germinating brown rice(T3),321.0 μg/g. In the antioxidant activity of combined extracted from medicinal herbs(T0), total polyphenol content is 18.30 μg/g, total flavonoid content is 78.5 mg/mL, and when DPPH radical elimination ability is 24.84 μg/mL in the value of RC50, BHA is 6.30 μg/mL, and when nitrite elimination ability is 6.21 mg/mL in the value of RC50 BHA is 1.02 mg/mL. In the in vitro antidiabetic search on an experimental group of T0, T1, T2 and T3, the insulin secreting in RIN-m5f and L6 cell, the result showed high antidiabetic effects in the order of T0, T3, and T2, but was not seen in T1. Even glucose transport capability showed similar result in L6 cell, and GLUT4 existing in the cytoplasm was observed to move to the cell membrane. In addition, in the in vitro antidiabetic search, 4 week measurement about diabetic experimental animals resulted showed decrease of blood-sugar level in the order of T0, T3, and T2, with the significant effects in the decreased HbAlc as well as the insulin secreting. Even in the OGTT measurement, the blood-sugar showed to decrease with time, and we can expect the effects of improving glucose tolerance capability. Therefore, this study is to provide basic data which will help to develop oriental medicinal functional food which has proper palatability and can prevent and improve diabetes through daily ingestion.
It is reported that about 5% of the population throughout the world is suffering from diabetes and the prevalence of diabetes keeps increasing even in Korea. Diabetes was one of the major causes of death in 2014, 20.7 out of 100,000 persons, which ranks the fifth in the death rate of chronic diseases in Korea, which is very serious. At present, various kinds of drugs used for diabetes have limitations as therapeutic agents due to many side effects and drug tolerance like hypoglycemia, lactic acidosis, hepatotoxic, obesity, and cardiotoxicity etc. Therefore, studies which apply oriental medicine for diabetes are conducted actively in foreign countries as well as in Korea. Thus, 7 kinds of medicinal herbs like coptis, sophora root, milkvetch, water pepper, arrowroot, morus bark, and granatum, are combined for the sample of medicine, and 10% of normal brown rice and scratched brown rice combined were added for germination. First of all, in GABA content, normal brown rice(T1) was 71.20 μg/g, normal germinated brown rice(T2), 284.50 μg/g, and scratched germinating brown rice(T3),321.0 μg/g. In the antioxidant activity of combined extracted from medicinal herbs(T0), total polyphenol content is 18.30 μg/g, total flavonoid content is 78.5 mg/mL, and when DPPH radical elimination ability is 24.84 μg/mL in the value of RC50, BHA is 6.30 μg/mL, and when nitrite elimination ability is 6.21 mg/mL in the value of RC50 BHA is 1.02 mg/mL. In the in vitro antidiabetic search on an experimental group of T0, T1, T2 and T3, the insulin secreting in RIN-m5f and L6 cell, the result showed high antidiabetic effects in the order of T0, T3, and T2, but was not seen in T1. Even glucose transport capability showed similar result in L6 cell, and GLUT4 existing in the cytoplasm was observed to move to the cell membrane. In addition, in the in vitro antidiabetic search, 4 week measurement about diabetic experimental animals resulted showed decrease of blood-sugar level in the order of T0, T3, and T2, with the significant effects in the decreased HbAlc as well as the insulin secreting. Even in the OGTT measurement, the blood-sugar showed to decrease with time, and we can expect the effects of improving glucose tolerance capability. Therefore, this study is to provide basic data which will help to develop oriental medicinal functional food which has proper palatability and can prevent and improve diabetes through daily ingestion.
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