식생활 라이프스타일과 HMR외식 소비성향이 행동의도에 미치는 영향 : - HMR관여도를 조절변수로 - The Effects of Lifestyle and Food Service consumption propensity of HMR on behavioral intention according to the Level of HMR involvement원문보기
1인 가구의 증가, 청년실업률의 증가, 여성의 사회적 참여 기회의 증가, 고령 인구의 증가 등의 원인으로 인하여 2010년 7,700억 원이였던 국내 HMR의 시장 규모는 최근 4조원을 넘어서고 있으며 10여 년만에 5배 이상의 신장을 하고 있다. 이러한 사회 구조적인 변화는 우리의 소비 트렌드를 변화시키고 있으며 소량 또는 소형제품의 매출이 증가하고 있다. 구매 채널도 기존의 백화점이나 대형마트보다는 편의점이나 온라인몰의 매출 비중이 급격하게 증가하고 있으며 바쁜 현대인들이 한 끼를 해결하기 위하여 조리가 쉽고 간단하게 데워서만 먹을 수 있는 편리성과 영양적인 요소를 다양하게 갖춘 HMR의 소비가 증가하고 있다. 따라서 본 연구는 이러한 HMR의 급속한 성장 추이에 맞추어 소비자의 ...
1인 가구의 증가, 청년실업률의 증가, 여성의 사회적 참여 기회의 증가, 고령 인구의 증가 등의 원인으로 인하여 2010년 7,700억 원이였던 국내 HMR의 시장 규모는 최근 4조원을 넘어서고 있으며 10여 년만에 5배 이상의 신장을 하고 있다. 이러한 사회 구조적인 변화는 우리의 소비 트렌드를 변화시키고 있으며 소량 또는 소형제품의 매출이 증가하고 있다. 구매 채널도 기존의 백화점이나 대형마트보다는 편의점이나 온라인몰의 매출 비중이 급격하게 증가하고 있으며 바쁜 현대인들이 한 끼를 해결하기 위하여 조리가 쉽고 간단하게 데워서만 먹을 수 있는 편리성과 영양적인 요소를 다양하게 갖춘 HMR의 소비가 증가하고 있다. 따라서 본 연구는 이러한 HMR의 급속한 성장 추이에 맞추어 소비자의 식생활 라이프스타일과 HMR의 외식소비성향이 선행연구를 기반으로 행동의도에 미치는 영향관계를 알아보고자 하였다. 또한 관여도 수준에 따른 관여집단별 행동의도에 미치는 영향관계를 알아보고 검증된 가설 결과를 분석하여 행동의도에 실질적으로 접근 및 커져가는 HMR시장에서의 신제품 개발에 필요한 방향성을 제시해 주고자 하였다. 이를 달성하고자 이론적 고찰을 통하여 도출된 특성을 바탕으로 설문기법을 이용한 실증분석을 수행하였다. 설문조사는 서울지역 및 수도권지역에 거주하는 20대 이상의 남녀 중 HMR을 소비했거나 구매경험이 있는 소비자를 대상으로 2019년 3월 26일부터 2019년 4월 25일까지 1개월 동안 자기기입법으로 진행하였으며, 총 354부를 회수하였고 불성실한 응답자를 제외한 275부를 최종 유효표본으로 사용하였다. 인구 통계적 특성 및 HMR 구매 행태에 대한 빈도분석을 실시하였으며, 식생활 라이프스타일과 HMR외식소비성향, HMR관여도, 행동의도에 대하여 요인분석과 신뢰도분석을 실시하였다. 식생활 라이프스타일과 HMR외식소비성향과 행동의도간의 유의성 관계 검증을 위하여 회귀분석을 실시하였고, HMR관여도 수준에 따른 집단 간 차이를 검증하기 위하여 위계적 회귀분석과 우도비율검정을 실시하였다. 첫 번째 연구과제인 식생활 라이프스타일의 요인과 행동의도와의 영향관계에 대한 연구가설을 검증한 결과, 가격민감형(β=.236, t=4.186, p=.000)이 행동의도에 가장 큰 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 트렌드민감형(β=.181, t=3.221, p=.001)도 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 건강지향형, 미식가형, 안전추구형은 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 두 번째 연구과제인 HMR외식소비성향과 행동의도와의 영향관계에 대한 연구가설을 검증한 결과, HMR외식소비성향의 4가지 요인 모두 행동의도에 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 즉, 실속추구형(β=.243, t=4.494, p=.000)이 행동의도에 가장 큰 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 맛추구형(β=.179, t=3.318, p=.001)이 다음으로 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 건강추구형(β=-.137, t=-2.530, p=.012)은 유의한 부(-)의 영향을 미치며, 체험추구형(β=.123, t=2.277, p=.024)은 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 세 번째 연구과제인 관여도 수준에 따른 식생활 라이프스타일 및 HMR외식소비성향과 행동의도와의 조절 영향에 관한 연구가설을 검증한 결과, 식생활 라이프스타일에서 관여도가 높은 집단에서는 모든 요인이 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났지만, 저관여 집단에서는 ‘건강지향형(t-값=-2.427, p<.05)’은 행동의도에 부(-)의 유의한 영향을, ‘가격민감형(t-값=1.973, p<.05)’은 행동의도에 정(+)의 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이는 관여도가 높은 집단에서는 식생활 라이프스타일에 따라 행동의도에 영향을 미치지 않지만, 관여도가 낮은 집단에서는 특히 건강과 가격적인 부분을 고려하여 HMR 제품을 선택하는 것으로 판단된다. 또한 HMR외식소비성향중 고관여 집단에서는 4가지 요인(건강추구형, 실속추구형, 체험추구형, 맛추구형) 모두 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났지만, 저관여집단에서는 ‘건강추구형(t-값=-3.776, p<.01)’은 행동의도에 부(-)의 유의한 영향을, ‘실속추구형(t-값=2.415, p<.05)’은 행동의도에 정(+)의 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 마찬가지로 이는 관여도가 높은 집단에서는 HMR외식소비성향에 따라 행동의도에 영향을 미치지 않지만, 관여도가 낮은 집단에서는 특히 건강과 실속적인 부분을 고려하여 HMR 제품을 선택하는 것으로 판단된다. 본 연구 결과를 바탕으로 향후 HMR제품을 개발함에 있어서는 가격이 저렴하거나 양이 푸짐한 제품을 고려하여야 될 것이며, HMR 소비자들은 HMR의 과거 인식과는 달리 인스턴트 식품이라는 선입견을 가지고 있지 않으며 사회 트렌드를 잘 반영된 제품 개발을 할 필요성이 있다 하겠다. 또한 HMR 시장의 지속적인 발전을 위해서는 저관여집단에서 우려하는 건강을 고려한 HMR제품의 개발이 필요한 것으로 판단된다.
1인 가구의 증가, 청년실업률의 증가, 여성의 사회적 참여 기회의 증가, 고령 인구의 증가 등의 원인으로 인하여 2010년 7,700억 원이였던 국내 HMR의 시장 규모는 최근 4조원을 넘어서고 있으며 10여 년만에 5배 이상의 신장을 하고 있다. 이러한 사회 구조적인 변화는 우리의 소비 트렌드를 변화시키고 있으며 소량 또는 소형제품의 매출이 증가하고 있다. 구매 채널도 기존의 백화점이나 대형마트보다는 편의점이나 온라인몰의 매출 비중이 급격하게 증가하고 있으며 바쁜 현대인들이 한 끼를 해결하기 위하여 조리가 쉽고 간단하게 데워서만 먹을 수 있는 편리성과 영양적인 요소를 다양하게 갖춘 HMR의 소비가 증가하고 있다. 따라서 본 연구는 이러한 HMR의 급속한 성장 추이에 맞추어 소비자의 식생활 라이프스타일과 HMR의 외식소비성향이 선행연구를 기반으로 행동의도에 미치는 영향관계를 알아보고자 하였다. 또한 관여도 수준에 따른 관여집단별 행동의도에 미치는 영향관계를 알아보고 검증된 가설 결과를 분석하여 행동의도에 실질적으로 접근 및 커져가는 HMR시장에서의 신제품 개발에 필요한 방향성을 제시해 주고자 하였다. 이를 달성하고자 이론적 고찰을 통하여 도출된 특성을 바탕으로 설문기법을 이용한 실증분석을 수행하였다. 설문조사는 서울지역 및 수도권지역에 거주하는 20대 이상의 남녀 중 HMR을 소비했거나 구매경험이 있는 소비자를 대상으로 2019년 3월 26일부터 2019년 4월 25일까지 1개월 동안 자기기입법으로 진행하였으며, 총 354부를 회수하였고 불성실한 응답자를 제외한 275부를 최종 유효표본으로 사용하였다. 인구 통계적 특성 및 HMR 구매 행태에 대한 빈도분석을 실시하였으며, 식생활 라이프스타일과 HMR외식소비성향, HMR관여도, 행동의도에 대하여 요인분석과 신뢰도분석을 실시하였다. 식생활 라이프스타일과 HMR외식소비성향과 행동의도간의 유의성 관계 검증을 위하여 회귀분석을 실시하였고, HMR관여도 수준에 따른 집단 간 차이를 검증하기 위하여 위계적 회귀분석과 우도비율검정을 실시하였다. 첫 번째 연구과제인 식생활 라이프스타일의 요인과 행동의도와의 영향관계에 대한 연구가설을 검증한 결과, 가격민감형(β=.236, t=4.186, p=.000)이 행동의도에 가장 큰 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 트렌드민감형(β=.181, t=3.221, p=.001)도 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 건강지향형, 미식가형, 안전추구형은 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 두 번째 연구과제인 HMR외식소비성향과 행동의도와의 영향관계에 대한 연구가설을 검증한 결과, HMR외식소비성향의 4가지 요인 모두 행동의도에 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 즉, 실속추구형(β=.243, t=4.494, p=.000)이 행동의도에 가장 큰 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 맛추구형(β=.179, t=3.318, p=.001)이 다음으로 유의한 정(+)의 영향을 미치며, 건강추구형(β=-.137, t=-2.530, p=.012)은 유의한 부(-)의 영향을 미치며, 체험추구형(β=.123, t=2.277, p=.024)은 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 세 번째 연구과제인 관여도 수준에 따른 식생활 라이프스타일 및 HMR외식소비성향과 행동의도와의 조절 영향에 관한 연구가설을 검증한 결과, 식생활 라이프스타일에서 관여도가 높은 집단에서는 모든 요인이 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났지만, 저관여 집단에서는 ‘건강지향형(t-값=-2.427, p<.05)’은 행동의도에 부(-)의 유의한 영향을, ‘가격민감형(t-값=1.973, p<.05)’은 행동의도에 정(+)의 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이는 관여도가 높은 집단에서는 식생활 라이프스타일에 따라 행동의도에 영향을 미치지 않지만, 관여도가 낮은 집단에서는 특히 건강과 가격적인 부분을 고려하여 HMR 제품을 선택하는 것으로 판단된다. 또한 HMR외식소비성향중 고관여 집단에서는 4가지 요인(건강추구형, 실속추구형, 체험추구형, 맛추구형) 모두 행동의도에 유의한 영향을 미치지 않는 것으로 나타났지만, 저관여집단에서는 ‘건강추구형(t-값=-3.776, p<.01)’은 행동의도에 부(-)의 유의한 영향을, ‘실속추구형(t-값=2.415, p<.05)’은 행동의도에 정(+)의 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다. 마찬가지로 이는 관여도가 높은 집단에서는 HMR외식소비성향에 따라 행동의도에 영향을 미치지 않지만, 관여도가 낮은 집단에서는 특히 건강과 실속적인 부분을 고려하여 HMR 제품을 선택하는 것으로 판단된다. 본 연구 결과를 바탕으로 향후 HMR제품을 개발함에 있어서는 가격이 저렴하거나 양이 푸짐한 제품을 고려하여야 될 것이며, HMR 소비자들은 HMR의 과거 인식과는 달리 인스턴트 식품이라는 선입견을 가지고 있지 않으며 사회 트렌드를 잘 반영된 제품 개발을 할 필요성이 있다 하겠다. 또한 HMR 시장의 지속적인 발전을 위해서는 저관여집단에서 우려하는 건강을 고려한 HMR제품의 개발이 필요한 것으로 판단된다.
As one-person households, youth unemployment rate, the opportunity of social participation of women, and elderly population increase, the size of HMR market expanded to over 4 trillion won, as opposed to 770 billion won in 2010, and its growth volume became more than 5 times larger in more than a de...
As one-person households, youth unemployment rate, the opportunity of social participation of women, and elderly population increase, the size of HMR market expanded to over 4 trillion won, as opposed to 770 billion won in 2010, and its growth volume became more than 5 times larger in more than a decade. The social structure change also affects the consumption trend and it increases the sales of small quantity product or small size product. In the purchase channel, convenience stores or online shopping malls increase their sales unlike department stores and supermarkets. As more people became busy, the consumption of HMR also increases because HMR products are easy and simple to cook, convenient to carry, and nutritious. Therefore, this study proposed the influence relationship of eating lifestyle and food service consumption propensity of HMR products in accordance with rapid growth of HMR products based on precedent studies. This study also recognizes the influence relationship of behavior intention of treatment groups according to the level of treatment. Furthermore, the result of proved assumption is analyzed and it suggests the way needed in new product development in the growing HMR product market. Thus, analysis of actual proof is conducted based on attributes that are derived from theoretical considerations. Surveys are conducted to men and women over twenty years old living in Seoul and metropolitan area who consumed or have consumed HMR products from 26th March 2019 to 25th April 2019 for 1 month by self-regulation method. 354 responds are collected and except informal responds 275 responds are used as final valid sample. Frequency analysis about demographic characteristics and HMR production consumption and factor analysis and reliability analysis about eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product, HMR product involvement and behavioral intention are conducted. Regression analysis is also conducted to prove the significant relationship between eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product and behavioral intention. Moreover, hierarchical regression analysis and likelihood ratio test are done to prove the difference between groups according to the level of HMR product involvement. As a result of first research project that proves the assumption of relationship between eating lifestyle factor and behavioral intention, price sensitive type(β=.236, t=4.186, p=.000) has a significant positive(+) effect on behavioral intention and trend sensitive type(β=.181, t=3.221, p=.001) also has a significant positive(+) effect. Health-oriented type, epicurean type, safety-oriented type don’t have significant effects on behavioral intention. In the second research project that proves the assumption the influence relationship between consumption propensity of HMR product and behavioral intention, 4 factors of consumption propensity of HMR has a significant effect on behavioral intention. Thus, content-oriented type(β=.243, t=4.494, p=.000) has the biggest significant positive(+) effect on behavioral intention and taste-oriented type(β=.179, t=3.318, p=.001) has the next biggest significant positive(+) effect. Health-oriented type(β=-.137, t=-2.530, p=.012) has a significant negative(-) effect and experience-oriented type(β=.123, t=2.277, p=.024) has a significant positive(+) effect. In the third research project that proves the assumption of controllable influence between eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product and behavioral intention according to the level of involvement, all factors don’t have significant influence on a group that has high involvement in eating lifestyle. On the other hand, in a low involvement group, health-oriented type(t-value=-2.427, p<.05) has a negative(-) effect on behavioral intention, price-sensitive type(t-value=1.973, p<.05) has a positive(+) significant effect on behavioral intention. It suggests that behavioral invention is determined by eating lifestyle in the high involvement group, on the other hand, health and price are main factors that decide the consumption of HMR product type in the low involvement group. In addition, in the high involvement of food service consumption propensity of HMR product, four factors(health-oriented, content-oriented, experience-oriented, taste-oriented) don’t have significant influence on behavioral intention. However, in the low involvement group, health-oriented type(t-value=-3.776, p<.01) has a negative(-) effect and content-oriented type(t-value=2.415, p<.05) has a positive(+) effect on behavioral intention. Similarly, it concludes that in high involvement groups consumption propensity of HMR products doesn’t have impact on behavioral intention, however, in low involvement groups consumers choose HMR products considering health and contents. Based on the result of this study, low price and large amount of quantity should be considered in developing HMR products. Additionally, consumers of HMR products has no longer preoccupation that HMR products aren’t nutritious like fast foods and it means that the products should reflect the social trend. For a sustainable development of HMR product market, the development of new HMR products should consider health primarily that are worried in the low involvement groups.
As one-person households, youth unemployment rate, the opportunity of social participation of women, and elderly population increase, the size of HMR market expanded to over 4 trillion won, as opposed to 770 billion won in 2010, and its growth volume became more than 5 times larger in more than a decade. The social structure change also affects the consumption trend and it increases the sales of small quantity product or small size product. In the purchase channel, convenience stores or online shopping malls increase their sales unlike department stores and supermarkets. As more people became busy, the consumption of HMR also increases because HMR products are easy and simple to cook, convenient to carry, and nutritious. Therefore, this study proposed the influence relationship of eating lifestyle and food service consumption propensity of HMR products in accordance with rapid growth of HMR products based on precedent studies. This study also recognizes the influence relationship of behavior intention of treatment groups according to the level of treatment. Furthermore, the result of proved assumption is analyzed and it suggests the way needed in new product development in the growing HMR product market. Thus, analysis of actual proof is conducted based on attributes that are derived from theoretical considerations. Surveys are conducted to men and women over twenty years old living in Seoul and metropolitan area who consumed or have consumed HMR products from 26th March 2019 to 25th April 2019 for 1 month by self-regulation method. 354 responds are collected and except informal responds 275 responds are used as final valid sample. Frequency analysis about demographic characteristics and HMR production consumption and factor analysis and reliability analysis about eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product, HMR product involvement and behavioral intention are conducted. Regression analysis is also conducted to prove the significant relationship between eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product and behavioral intention. Moreover, hierarchical regression analysis and likelihood ratio test are done to prove the difference between groups according to the level of HMR product involvement. As a result of first research project that proves the assumption of relationship between eating lifestyle factor and behavioral intention, price sensitive type(β=.236, t=4.186, p=.000) has a significant positive(+) effect on behavioral intention and trend sensitive type(β=.181, t=3.221, p=.001) also has a significant positive(+) effect. Health-oriented type, epicurean type, safety-oriented type don’t have significant effects on behavioral intention. In the second research project that proves the assumption the influence relationship between consumption propensity of HMR product and behavioral intention, 4 factors of consumption propensity of HMR has a significant effect on behavioral intention. Thus, content-oriented type(β=.243, t=4.494, p=.000) has the biggest significant positive(+) effect on behavioral intention and taste-oriented type(β=.179, t=3.318, p=.001) has the next biggest significant positive(+) effect. Health-oriented type(β=-.137, t=-2.530, p=.012) has a significant negative(-) effect and experience-oriented type(β=.123, t=2.277, p=.024) has a significant positive(+) effect. In the third research project that proves the assumption of controllable influence between eating lifestyle, food service consumption propensity of HMR product and behavioral intention according to the level of involvement, all factors don’t have significant influence on a group that has high involvement in eating lifestyle. On the other hand, in a low involvement group, health-oriented type(t-value=-2.427, p<.05) has a negative(-) effect on behavioral intention, price-sensitive type(t-value=1.973, p<.05) has a positive(+) significant effect on behavioral intention. It suggests that behavioral invention is determined by eating lifestyle in the high involvement group, on the other hand, health and price are main factors that decide the consumption of HMR product type in the low involvement group. In addition, in the high involvement of food service consumption propensity of HMR product, four factors(health-oriented, content-oriented, experience-oriented, taste-oriented) don’t have significant influence on behavioral intention. However, in the low involvement group, health-oriented type(t-value=-3.776, p<.01) has a negative(-) effect and content-oriented type(t-value=2.415, p<.05) has a positive(+) effect on behavioral intention. Similarly, it concludes that in high involvement groups consumption propensity of HMR products doesn’t have impact on behavioral intention, however, in low involvement groups consumers choose HMR products considering health and contents. Based on the result of this study, low price and large amount of quantity should be considered in developing HMR products. Additionally, consumers of HMR products has no longer preoccupation that HMR products aren’t nutritious like fast foods and it means that the products should reflect the social trend. For a sustainable development of HMR product market, the development of new HMR products should consider health primarily that are worried in the low involvement groups.
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