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쌀가루 첨가 크림수프의 관능적 특성
Sensory Characteristics of Cream Soup Prepared with Rice Flour 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.19 no.6, 2003년, pp.723 - 728  

이숙영 (경희대학교 조리과학과) ,  정청송 (경희대학교 조리과학과) ,  윤혜현 (경희대학교 조리과학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The sensory characteristics of cream soup containing 0, 25, 50, 75 and 100% rice flour were investigated in order to develop a new processed food using rice. The Hunter L(lightness) value increased with the amount of rice flour, while the a(redness) value and b(yellowness) value decreased, significa...

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문제 정의

  • 본 연구에서는 줄어드는 쌀 소비와 증가하는 서구식 및 편의식 요구에 부합하는 쌀 이용 가공식품으로써, 아침식사 대용, 간식, 이유식, 별미식 및 영양음료 등의 다양한 활용목적의 편의식품인 쌀 크림수프를 개발하기 위한 기초 연구로 밀가루 대체 재료로 쌀가루 첨가량을 달리한 크림수프를 제조하여 그 관능적 특성을 조사하였다.
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참고문헌 (24)

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  3. 이현유, 한억, 이상효, 권상오, 김성수, 오상룡, 민병용 : 쌀을 이용한 압출형 가공식품 개발 연구 . 한국식품개발연구원 보고서, p.1, 1992 

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  23. Stone, H, Sidel, J, Oliver, S, Woolsey, A and Singleton, RX : Sensory evaluation of quantitative descriptive analysis, Food Technol., 28(11):24, 1974 

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