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침수 및 대기 발아방식과 키토산 처리가 현미발아에 미치는 영향
Effects of Germinating Types of Water-soaking & Air-exposure and Chitosan Treatment on Brown Rice Germination 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.31 no.4 = no.117, 2006년, pp.363 - 368  

이준 (Graduate Student, Chonnam National University) ,  임기택 (Graduate Student, Seoul National University) ,  홍지향 (Research Institute for Agriculture and Life Science, Seoul National University) ,  이종욱 (Chonnam National University) ,  최영수 (Chonnam National University) ,  이양봉 (Pukyong National University) ,  최성문 (Graduate Student, Chonnam National University) ,  정중훈 (Dept. of Biosystems & Biomaterials Science and Engineering, Seoul National University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of germinating types and treatments of acetic acid, water-soluble and water-insoluble chitosan on the germination ratio and sprout length of brown rice were investigated in this study. The treatment of 0.001% acetic acid improved the germination ratio and sprout growth of brown rice in t...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 묽은 초산, 수용성 및 불용성 키토산의 화학적 처리가 현미 발아율과 싹 성장 촉진에 미치는 영향을 구명하였다.
  • 따라서 발아현미 품질을 높이고 생산 공정을 단축시키는 제조기술 및 시스템 개발이 필요하다. 이에 천연고분자이고 항균성이 있는 키토산을 사용하여 침지 및 대기 발아방식에 따라 키토산처리가 현미 발아율 및 발아속도에 미치는 영향을 구명하고자 하였다.
  • 초산처리, 수용성 키토산(Mw: 30만 Ja Kwang Co., Korea) 처리, 불용성 키토산 처리(Mw; 200, 000, DD; 98% Taehoon Co., Korea)가 현미 발아에 미치는 영향을 구명하기 위해서 발아실험을 하였다. 본 실험에 사용된 현미는 2004년산(품종: 동진)으로 전남 장성 진원농협에서 구입하였다.
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참고문헌 (8)

  1. 이은웅. 1999. 수도작. 향문사. pp. 60-64, 168-169, 318-324 

  2. 이창호. 1998. 현미의 기능성. 식품기술. 11(1):3-6 

  3. Hemmat, M., G. W. Zeng, and A. A. Khan. 1985. Response of intact and scarified culy dock (Rumex crispus) seeds to physical and chemical stimuli. Weed Sci. 33: 658-664 

  4. Kim S. S. and W. J. Lee. 1979. Characteristics of germinated rice as a potential raw materials for Sikhe production. Korean J. Food Sci. Technol., 29(1): 101-106. (In Korean) 

  5. Khan, A. A., K. L. Tao, and C. H. Roe. 1973. Application of chemicals in organic solvents to dry seeds. Plant Physiol. 52: 79-81 

  6. Kum, J. S., B. K. Choi, H. Y. Lee, J. D. Park and H. J. Park. 2004. Physicochemical properties of germinated brown rice. Korean J. Food Sci. Technol, Vol. 11 (2): 182-188. (In Korean) 

  7. Oh, S. H. and Y. G. Choi. 2000. Production of the quality germinated brown rices containing high r-aminobutyric acid by the chitosan application. Korean. J. Biotechnol. Bioeng. 15: 615-620. (In Korean) 

  8. Yoo, Y. K., Kang, S. W. and Kim, K. H. 1999. Growth and flowering in Lilium oriental hybrid Casblanca by chitosan treatment. Research of Natural Resources. 2: 17-23. (In Korean) 

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