$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

초록

식품 중 아플라톡신 ($B_1+B_2+G_1+G_2$)의 기준은 곡류, 두류, 땅콩, 견과류 및 그 단순가공품 (분쇄, 절단 등), 곡류 가공품 및 두류가공품, 과자류 (땅콩 또는 견과류 함유식품), 장류, 고춧가루, 팝콘용 옥수수가공품, 기타 식품류 (찐쌀)에 대하여 15 ($B_1$은 10)${\mu}g/kg$ 이하로, 원유 및 우유류 중 아플라톡신의 기준은 $M_1$으로서 0.5 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되었다. 사과주스, 사과주스 농축액 중 파튤린의 기준은 50 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되어 있으며, 오크라톡신 A의 기준은 밀, 호밀, 보리, 커피콩, 북은 커피에 5 ${\mu}g/kg$, 인스턴트커피, 건포도 중 10 ${\mu}g/kg$, 포도주스, 포도주스 농축액, 포도주 중 2 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되었고, 푸모니신($B_1+B_2$)은 옥수수 중 4 mg/kg, 옥수수 단순가공품 및 옥수수 가루 중 2 mg/kg, 옥수수 가공품 중 1 mg/kg 이하로 설정되었다. 현재 식품 중 곰팡이독소에 대한 안전관리는 노출량 조사와 위해평가를 통해 합리적이고 과학적으로 설정되어 관리하고 있다.

Abstract

Total aflatoxin ($B_1+B_2+G_1+G_2$) maximum levels of 15 ${\mu}g/kg$ ($B_1=10\;{\mu}g/kg$) were set for grain, beans, peanut, nuts & their processed food (grinding, cutting etc.), processed cereal product & processed bean product, confectionaries (peanut or nut-containing food), soybean paste, red pepper paste, dried red pepper, processed com products for popcorn and steamed rice. The maximum levels for aflatoxin $M_1$ are 0.5 ${\mu}g/kg$ for raw milk and milks before manufacturing processing. The patulin maximum level is 50 ${\mu}g/kg$ in apple juice and apple juice concentrate (including concentrate to use as raw material and converted by concentration multiple). The ochratoxin A is managed at the maximum levels of 5 ${\mu}g/kg$ in wheat, barley, rye, coffee beans and roasted coffee, 10 ${\mu}g/kg$ in instant coffee and raisin, 2 ${\mu}g/kg$ in Grape juice, concentrated grape juice as reconstituted and wine. The fumonisins ($B_1+B_2$) maximum levels are 4000 ${\mu}g/kg$ in com, 2000 ${\mu}g/kg$ in com processed food (grinding, cutting etc.) and com powder, 1000 ${\mu}g/kg$ in processed com products. Standards for mycotoxins in food have been established and the mycotoxin risk in food is managed reasonably and scientifically, based on risk assessment and exposure analysis.

참고문헌 (13)

  1. 1. 서정희: 곰팡이독소의 특성과 식품에서의 문제점. 한국소 비자보호원 소비자안전국, 안전보고서 2000-12 (2000). 
  2. 2. International Agency for Research on Cancer: Monographs on evaluation of carcinogenic risks to humans. Some naturally occurring substances: food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins, International Agency for Research on Cancer, Lyon, France. 56, pp. 489 (1993). 
  3. 3. Egmond, H.P., Schothorst, R.C., Jonker, M.A.: Regulations relating to mycotoxins in food. Anal. Bioanal. Chem. 389, 147-157 (2007). 
  4. 4. Codex Committee on Food Additives and Contaminants: 24th Session of the Codex Committee on General Principles. Agenda-Proposed draft working principles for risk analysis for food safety-government comments at step 3. FAO/WHO, Rome, Italy (2007). 
  5. 5. Korea Food and Drug Administration: Food Code. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea (2010). 
  6. 6. Codex Committee on Food Additives and Contaminants: CODEX general standard for contaminants and toxins in food and feed. CODEX STAN 193-1995 (2009). 
  7. 7. Food and Drug Administration: Action levels for poisonous or deleterious substances in human food and animal feed [Online]. Available from http://www.cfsan.fda.gov/-lrd/fdaact. html. Accessed July 14, 2010. 
  8. 8. European Commission: Commission Regulation No. 165/ 2010 of 26 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins, Official Journal of the European Union No. L50/8 of February 27th, 2010 (2010). 
  9. 9. European Commission: Commission Regulation No. 105/2010 of 5 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards ochratoxin A, Official Journal of the European Union No. L35/7 of February 6th, 2010 (2010). 
  10. 10. European Commission: Commission Regulation No. 1881/2006 of December 19th setting maximum levels of certain contaminants in foodstuffs, Official Journal of the European Union No. L364/5 of December 20th, 2006 (2006). 
  11. 11. Food and Drug Administration: Fumonisin levels in human foods and animal feeds - A guidance for industry [Online]. Available from http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/ 001277gd. pdf. Accessed July 14, 2010. 
  12. 12. Food and Drug Administration: Guidance for industry and FDA: Advisory levels for deoxynivalenol(DON) in finished wheat products for human consumption and grains and grain by-products used for animal feed. Available from http://www. fda.gov/ Food/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidance- Documents/NaturalToxins/ucm120184.htm. Accessed July 14, 2010. 
  13. 13. Food and Drug Administration: CPG Sec.510.150 Apple juice, apple juice concentrates, and apple juice products - Adulteration with patulin. Available from http://www.fda.gov/ ICECI/ ComplianceManuals/CompliancePolicyGuidance- Manual/ucm074427.htm. Accessed July 14, 2010. 

이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. 김영수, 김영숙, 김명길, 이성봉, 이주예, 오상헌, 정유정, 서미영, 성진희, 이완, 이정복, 윤미혜 2013. "곡류 및 그 가공품 중 아플라톡신과 데옥시니발레놀의 안전성 평가" 한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, 28(2): 158~167 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

이 논문 조회수 및 차트

  • 상단의 제목을 클릭 시 조회수 및 차트가 조회됩니다.

DOI 인용 스타일

"" 핵심어 질의응답