최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.41 no.3, 2012년, pp.390 - 395
이혜진 (한국식품연구원) , 도정룡 (한국식품연구원) , 권중호 (경북대학교 식품공학부) , 김현구 (한국식품연구원)
Response surface methodology was used to monitor the characteristics of Corni fructus. A maximum electron donating ability of 81.27% was obtained at 119.71 W of microwave power, 7.71% of ethanol concentration, and 4.21 min of extraction time. The maximum inhibitory effect on tyrosinase was 105.92% a...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
산수유란? | 산수유(Corni fructus)는 층층나무과의 낙엽교목인 산수유나무의 열매로, 가을에 붉은색의 열매를 맺어 가을 산호라고도 불린다. 맛은 단맛과 함께 떫고 강한 신맛이 나며, 따뜻한 성질을 지니고 있어 차와 술등의 재료로 이용되고 약용으로 쓰이기도 한다. | |
산수유는 한방에서 어떤 목적으로 사용되었는가? | 맛은 단맛과 함께 떫고 강한 신맛이 나며, 따뜻한 성질을 지니고 있어 차와 술등의 재료로 이용되고 약용으로 쓰이기도 한다. 이러한 산수유는 예로부터 한방에서 다뇨증, 요통, 이명, 폐결핵 치료, 고혈압, 항암, 항균 및 신경쇠약 치료 등의 목적으로 사용되었으며(1), 이러한 효능은 동의보감, 향약집성방 등에도 기록되어 있는 약효가 뛰어난 천연물이다. 예부터 효능이 입증된 산수유는 현재까지도 꾸준한 연구가 이루어지고 있다. | |
산수유의 맛은? | 산수유(Corni fructus)는 층층나무과의 낙엽교목인 산수유나무의 열매로, 가을에 붉은색의 열매를 맺어 가을 산호라고도 불린다. 맛은 단맛과 함께 떫고 강한 신맛이 나며, 따뜻한 성질을 지니고 있어 차와 술등의 재료로 이용되고 약용으로 쓰이기도 한다. 이러한 산수유는 예로부터 한방에서 다뇨증, 요통, 이명, 폐결핵 치료, 고혈압, 항암, 항균 및 신경쇠약 치료 등의 목적으로 사용되었으며(1), 이러한 효능은 동의보감, 향약집성방 등에도 기록되어 있는 약효가 뛰어난 천연물이다. |
Seo KI, Lee SW, Yang KH. 1999. Antimicrobial and antioxidative activities of Corni fructus extracts. Korean J Postharvest Sci Technol 6: 99-103.
Guilian T, Zang T, Yang F, Ito Y. 2000. Separation of gallic acid from Cornus officinalis Sieb. et Zucc by high-speed countercurrent chromatography. J Chromatogr A 886: 309- 312.
Kim OK. 2005. Antidiabetic and antioxidative effects of Corni fructus in streptozotocin-induced diabetic rats. J Korean Oil Chemists' Soc 22: 157-167.
Seo KI, Lee SW, Yang KH. 1999. Antimicrobial and antioxidative activities of Corni fructus extracts. Kroean J Postharvest Sci Technol 6: 99-103.
Seo YB, Kil GJ, Lee YK, Lee YC. 2002. Study on the effects of Corni fructus about the anti-allergic action. Kor J Herbology 17: 1-12.
Lee SJ, Kim EH, Lee HG. 2008. Development of rice wine using Cornus officinalis and Scutellaria baicalensis, respectively antioxidant activity tests. Korean J Food Sci Technol 40: 1-10.
Gontard N, Guilbert S, Cuq JL. 1992. Edible wheat gluten films: influence of the main process variables on film properties using response surface methodology. J Food Sci 57: 190-196.
Cochran WG, Cox GM. 1957. Experimental Design. 2nd ed. John Wiley & Sons Inc, New York, NY, USA. p 335-375.
Box GEP, Hounter JS. 1957. Multifactor experimental design for exploring response surfaces. Annal Math Stat 28: 1195-1242.
Blois MS. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 181: 1198-1200.
Wong TC, Luh BS, Whitaker JR. 1971 Isolation and characterization of polyphenol oxidase of clingstone peach. Plant Physiol 48: 19-23.
Marklund S, Marklund G. 1975. Involvement of superoxide amino radical in the oxidation of pyrogallol and a convenient assay for superoxide dismutase. Eur J Biochem 47: 468-474.
Folin O, Denis W. 1912. On phosphotungastic-phosphomolybdic compounds as color reagents. J Biol Chem 12: 239-249.
Lee EJ, Kim JS, Kwon JH. 2008. Optimization of microwave- assisted extraction conditions for total catechin and electron donating ability of grape seed extracts. Korean J Food Preserv 15: 840-846.
Kim SH, Kim IH, Kang BH, Lee KH, Lee SH, Lee DS, Kim SM, Hur SS, Kwon TK, Lee JM. 2009. Optimization of ethanol extraction conditions from propolis (a bee product) using response surface methodology. Korean J Food Preserv 16: 908-914.
Park JW, Kim HS, Park IB, Shin GW, Lee YJ, Jo YC. 2009. Optimization of ethanol extraction conditions from glasswpot (Salicornia herbacea) using response surface methodology. Korean J Food Preserv 16: 376-384.
Kim HK, Kim MO, Choi MG, Kim KH. 2003. Optimization of microwave extraction conditions for Flammulina velutipes by response surface methodology. Korean J Food Sci Technol 35: 222-228.
Lee BM, Do JR, Kim HK. 2007. Prediction of optimal microwave- assisted extraction conditions preserving valuable functional properties of fluid Cheonggukjang obtained from red ginseng. Korean J Food Preserv 14: 474-480.
Choi MA, Park NY, Woo SM, Jeong YJ. 2003. Optimization of extraction conditions from Hericium erinaceus by response surface methodology. Korean J Food Sci Technol 35: 777-782.
Koh YJ, Cha DS, Choi HD, Park YK, Choi IW. 2008. Hot water extraction optimization of dandelion leaves to increase antioxidant activity. Korean J Food Sci Technol 40: 283-289.
Yoon OH, Cho JS. 2007. Optimization of extraction conditions for hot water extracts from Chrysanthemum indicum L. by response surface methodology. Korean J Food Cookery Sci 23: 1-8.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.