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근내지방도가 한우육의 품질 및 항산화성 Dipeptide 특성에 미치는 영향
Effect of Intramuscular Fat Content on the Meat Quality and Antioxidative Dipeptides of Hanwoo Beef 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.26 no.1, 2013년, pp.117 - 124  

조철훈 (충남대학교 동물자원생명과학과,) ,  (충남대학교 동물자원생명과학과,) ,  임동균 (진주보건대학교 보건행정과) ,  이경행 (한국교통대학교 식품영양학과) ,  김종주 (영남대학교 생명공학부) ,  차주수 (순천대학교 동물자원과학과) ,  남기창 (순천대학교 동물자원과학과)

초록
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근내지방도(IMF)가 한우육의 품질 및 기능성분에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 250두의 한우를 근내지방 함량에 따라 Low(<14%, n=96), Medium(14~17%, n=83), High(>17%; n=71) 세 그룹으로 분류하고, 7일간 숙성 후 등심육의 품질 및 기능성분을 분석하였다. 한우 등심육의 수분 함량은 IMF와 반비례하였으며, High IMF 그룹은 Low IMP 그룹에 비하여 낮은 드립 감량을 나타내었다. 기능성 didpeptide 함량은 IMF에 따라 유의적 차이가 없었으나, High IMF 그룹은 다른 그룹보다 낮은 inosine monophosphate, 높은 hypoxanthine, 낮은 histidine 함량은 나타내었다. 불포화지방산의 비율은 IMF에 따라 유의적 차이가 없었다. 저지방육의 건강지향적 가치를 고려할 때 지나친 IMF를 목표로 하는 육종 및 사양은 지양되어야 할 것으로 판단되었다.

주제어

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제안 방법

  • The dried sample was then mixed with 200 ㎕ of pyridine and 100 ㎕ of Sylon BFT (99% BSTFA+1% TMCS) and derivatized at 50℃ for 1 hr. Analysis was performed with a gas chromatograph (HP 6890) equipped with an on-column capillary injector and a FID detector. A capillary column (HP-5, 30 m×0.
  • Therefore, it is imperative to determine the relationship between the fat content of Hanwoo beef and other functional components. The objective of the present study was to elucidate the effects of intramuscular fat content in Hanwoo beef on proximate composition, physicochemical meat quality, micronutrient components, and sensory attributes.

대상 데이터

  • 6×150 ㎜, 3 ㎛, Waters). A diode array detector (Waters 2487, Millipore Co-Operative, Milford, MA, USA) was used at 214 nm for the determination of creatine, carnosine, and anserine, and at 236 nm for creatinine. Mobile A phase was 0.

데이터처리

  • Analysis of variance was performed on all the variables measured by the procedure of General Linear Model (GLM) using SAS statistical package (SAS, 1999). The Duncan’s multiple range test was used to determine differences among the treatment means at p<0.
  • The Duncan’s multiple range test was used to determine differences among the treatment means at p<0.05.

이론/모형

  • Briefly, the moisture content was obtained by drying each sample (3 g) placed n an aluminum dish at 104℃ for 15 hr. The crude protein contents were measured by the Kjeldahl method (VAPO45, Gerhardt Ltd., Idar-Oberstein, Germany). The crude fat contents were measured using the Soxhlet extraction system (TT 12/A, Gerhardt Ltd.
  • The water holding capacity (WHC) was determined by centrifugation method of Kang et al. (2012). Briefly, 5 g of minced meat sample was placed into a centrifugation tube with a filter paper (No.
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참고문헌 (24)

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