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식생활교육이 저나트륨식 적응에 미치는 영향
Effects of Dietary Education on Low-sodium Diet Adaptation 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.29 no.2, 2014년, pp.212 - 221  

김혜영 (용인대학교 식품영양학과) ,  김주현 (동서울대학교 호텔외식조리과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Korean style DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) and a dietary education program for sodium reduction were developed. Reduced sodium diets (15 and 30% reductions) were developed from general diets for 3 consecutive weeks from Monday through Saturday. Subjects (19 total) were classified in...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구는 DASH(Dietary Approaches to Stop Hypertension) 등 나트륨저감화 프로그램의 벤치마킹을 통해 저나트륨식 적응식을 제공받는 30-50대 성인을 대상으로 식생활 교육이 미치는 효과를 파악하고 효과적인 나트륨 저감화 방안을 도출하고자 실시되었다. 저나트륨식은 단계적으로 1주는 일반식을 2주에는 1단계 저염식(일반식 대비 15% 저염), 3주째는 2단계 저염식(일반식 대비 25-30% 저염)으로 제공하였고 연구기간은 2013년 6월 24일에서부터 7월 23일까지이었다.
  • 이에 본 연구는 DASH(Dietary Approaches to Stop Hypertension) 등 나트륨저감화 프로그램의 벤치마킹을 통해 30-50대 고위험군을 대상으로 단계적인 저나트륨식 적응식을 제공하면서 나트륨 저감화 식생활교육을 실시하여 식생활 교육이 미치는 효과를 파악하고 효과적인 나트륨 저감화 방안을 도출하고자 본 연구를 실시하게 되었다.

가설 설정

  • 2)Full score of the Sum of adaptation is values of 7. Each category scores value of 1.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
고혈압환자를 위해 미국에서 고안된 DASH diet은 무엇인가? 미국에서 고안된 고혈압환자를 위한 DASH(Dietary Approaches to Stop Hypertension)에 대한 관심이 높다. DASH diet 란 포화지방산과 지방이 낮고, 과일과 채소가 풍부하며, 칼륨, 칼슘 및 마그네슘이 풍부한 식이를 말하며 이는 식이패턴이 혈압에 미치는 영향을 연구한 임상연구에서 유래하고 있다. Appel 등의 연구(1997)에서 3,000 mg 나트륨을 포함하며 여러 영양소들이 포함된 식사를 통하여 혈압을 조절하는 식사요법으로 과일류, 채소류, 저지방유제품의 섭취를 강조하고 전곡, 생선, 가금류, 견과류를 섭취하되 육류 및 당분, 설탕이 함유된 음료가 적게 함유되도록 구성하였다.
나트륨 섭취감소는 혈압에 어떤 영향을 주는가? 나트륨 섭취와 혈압과의 관계를 조사한 연구를 보면 하루 100 mmol의 나트륨 섭취감소는 수축기 혈압 4.5 mmHg, 이완기 혈압 2.3 mmHg의 감소를 초래하였다고 한다고 할 정도로 나트륨의 섭취는 고혈압의 예방에 큰 효과를 준다(Elliott 등 1996). 한편 산업적으로 나트륨의 감소는 의료비용의 직접적 감소를 이끌어 낼 수 있다고 하는데, 9.
나트륨의 과잉 섭취는 어떤 질환의 발병 위험률을 높이는가? 나트륨의 과잉 섭취는 혈압 상승, 뇌졸중, 심근경색, 심부전 등의 심장질환 및 신장질환의 발병 위험률을 증가시키는 것으로 알려져 있다. 또한 짠 음식의 과다 섭취는 갈증을 유발시키고 이로 인하여 간접적으로 음료, 특히 탄산음료 섭취량의 증가로 인해 비만을 증가시키며 신장 결석 및 골다공증의 위험을 증가시키는 요인으로 작용하는 것으로 보고되고 있다(He 등 1999).
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참고문헌 (21)

  1. AN SH. 2010. Improvement of blood composition and diet by the 4 weeks nutrition education program for elderly with hypertension. MS thesis. Chonbuk University 

  2. Appel LJ, Moore TJ, Obarzanek E, Vollmer WM, Ph.D., Svetkey LP, Sacks FM, Bray GA, Vogt TM, Cutler JA, Windhauser MM, Lin PH, Karanja N, Simons-Morton DG, McCullough M, Swain J, Steele, Evans, MA, Miller ER, Harsha DW. 1997. A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N. Engl. J. Med., 336:1117-1124 

  3. Choi HM. 2000. Nutrition. Kyomunsa Co. Seoul. pp 301-302 

  4. Elliott P, Stamler J, Nichols R, Dyer AR, Stamler R, Kesteloot H, Marmot M. 1996. Further analyses of 24 hour sodium excretion and blood pressure within and across populations. Inter salt cooperative research group. Br. Med. J., 312(7041):1249-1253 

  5. He FJ, MacGreger GA. .2008. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programs. J. Hum. Hypertens., 23(6):363-384 

  6. Jang JY, Kim MJ, and Han JS. 2009. A study on food frequency, dietary habits and nutrition knowledge of the elderly who intake high sodium. J. Korean soc. Food Scie. & Nutr., 38(10):1362-1372 

  7. Jung EJ. 2008. The effect of salt reduction education program combined with DASH (Dietary approaches to stop hypertension) on blood pressure and salt intake adults. MS thesis. Catholic university 

  8. Jung EJ, Son MS, Kwon JS. 2012. The effect of sodium reduction education program of a public health center on the blood pressure, blood biochemical profile and sodium intake of hypertensive adults. Korean J. Community Nutr., 17(6):752-771 

  9. Kim HH, Shin EK, Lee, HJ, Lee NH, Chun, BY, Ahn, MYo, Lee YK. 2009. Evaluation of the effectiveness of a salt reduction program for employees. Korean J. Nutr., 42(4):350-357 

  10. Kim MK, Han JI, Chung YJ. 2011. Dietary behavior related to salty food intake of adults living in a rural area according to saline sensitivity. Korean J. Nutr., 44(6):537-550 

  11. Kim NY. 2013. Effects of the low-salt diet program for ascites management in patients with liver cirrhosis. DS thesis. Ewha Womans University 

  12. Lee CH, Kim DI, Hong JL, Koh EM, Kang BW, Kim JW Park HK, Kim CI. 2012. Cost-benefit analysis of sodium intake reduction policy in Korea. Korean J. Community nutr., 17(3):341-352, 

  13. Ministry of Health and Welfare/Korea Centers for Disease Control & Prevention. 2011. Korea national health and nutrition examination survey (KNHANES V-1) 2010. 

  14. Moon EH, Kim KW. 2011. Evaluation of nutrition education for hypertension patients aged 50 years and over. Korean J. Community Nutr., 16(1): 62-74 

  15. Sacks FM, Obarzanek E, Windhauser MM, Svetkey LP, Vollmer WM, McCullough M, Karanja N, Lin PH, Steele P, Proschan MA, et al. 1995. Rationale and design of the dietary approaches to stop hypertension trial (DASH). A multicenter controlled-feeding study of dietary patterns to lower blood pressure. Ann. epidemiol., 5(2):108-18. 

  16. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, Appel LJ, Bray GA,Harsha D, Obarzanek E, Conlin PR, Miller ER, Simons-Morton DG, M.D., Karanja N, Lin PH, Aickin, M, Windhauser MM, Moore TJ, Proschan MA, and Cutler JA. 2001. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet. N. Engl. J. Med., 344:3-10 

  17. Smith-Spangler CM, Juusola JL, Enns EA, Owens DK, Garber AM. 2010. POpulation strategies to decrease sodium intake and the burden of cardiovascular disease: a costeffectiveness analysis. Ann. Intern. Med., 152:481-487 

  18. Statistics Korea. 2011. Annual report on the cause of death statistics (2010). (http://kostat.go.kr accessed 2011 September 8) 

  19. Svetkey LP, Harsha DW, Vollmer WM, Stevens VJ, Obarzanek E, Elmer PJ, Lin PH, Champagne C, Simons-Morton DG, Aickin M, Proschan MA, Appel LJ. 2003. Premier: A clinical trial of comprehensive lifestyle modification for blood pressure control: rationale, design and baseline characteristics. Ann. epidemiol., 13(6):462-71. 

  20. World Health Organization. 2003. Nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO Expert Consultation. Geneva (WHO Technical Report Series, No. 916) (http://whqlibdoc.who.int/trs/who_trs_916.pdf, accessed 2013 November 14). 

  21. Yang JK. 2009. Effects of Nutrition Education Program for Elderly with hypertension at the public health center: focused on individual energy intake. MS thesis. Chonbuk University 

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