Objectives: The purpose of the study is to investigate the correlation with subjective oral health status and food preference in elderly people. Methods: Data were extracted from the fifth Korea National Health and Nutrition Survey 2010-2012. The survey data included general characteristics of the s...
Objectives: The purpose of the study is to investigate the correlation with subjective oral health status and food preference in elderly people. Methods: Data were extracted from the fifth Korea National Health and Nutrition Survey 2010-2012. The survey data included general characteristics of the subjects, food preference, and subjective oral health status. Food preference was analyzed by assigning score to 63 food categories. The subjective oral health status consisted of toothache within a month, self-perception of oral health, chewing difficulty, mastication difficulty, and speaking difficulty. Data were analyzed by frequency analysis, descriptive statistics, ${\chi}^2$ test, t-test, and ANOVA using SPSS 22.0 program. Results: Elderly men had a tendency to have a liking for all food categories except for fruit. Difficulty in chewing and mastication was shown in those who had older age, lower education, lower monthly income, and national basic livelihood security. Difficulty in speaking was found in those who had older age, lower education, and national basic livelihood security. Self perception of oral health status was closely related to food preference for pulses and potatoes, fish, vegetables and others(p<0.05). Difficulties in chewing and mastication had relation to all food categories excepting cereals, lipids and sugars(p<0.05). Speaking difficulty were significantly different in pulses, potatoes, meat, eggs, vegetables, fruits, milk, dairy products, and others(p<0.05). Conclusions: Poor subjective oral health status was closely related to food preference. It is necessary to educate that maintenance of good oral health is to ingest the balanced nutrition in the elderly people.
Objectives: The purpose of the study is to investigate the correlation with subjective oral health status and food preference in elderly people. Methods: Data were extracted from the fifth Korea National Health and Nutrition Survey 2010-2012. The survey data included general characteristics of the subjects, food preference, and subjective oral health status. Food preference was analyzed by assigning score to 63 food categories. The subjective oral health status consisted of toothache within a month, self-perception of oral health, chewing difficulty, mastication difficulty, and speaking difficulty. Data were analyzed by frequency analysis, descriptive statistics, ${\chi}^2$ test, t-test, and ANOVA using SPSS 22.0 program. Results: Elderly men had a tendency to have a liking for all food categories except for fruit. Difficulty in chewing and mastication was shown in those who had older age, lower education, lower monthly income, and national basic livelihood security. Difficulty in speaking was found in those who had older age, lower education, and national basic livelihood security. Self perception of oral health status was closely related to food preference for pulses and potatoes, fish, vegetables and others(p<0.05). Difficulties in chewing and mastication had relation to all food categories excepting cereals, lipids and sugars(p<0.05). Speaking difficulty were significantly different in pulses, potatoes, meat, eggs, vegetables, fruits, milk, dairy products, and others(p<0.05). Conclusions: Poor subjective oral health status was closely related to food preference. It is necessary to educate that maintenance of good oral health is to ingest the balanced nutrition in the elderly people.
사회적 취약계층에 포함되는 노인의 건강은 여러 가지 요인 중 장기간 동안 형성된 식습관과 영양소의 섭취상태에 따라 많은 영향을 미치는 것으로 나타났다17). 이에 본 연구에서는 국민건강영양조사 제 5기 원시자료를 이용하여 노인의 식품선호도에 따른 주관적 구강건강상태의 관련성을 파악하고자 하였다.
제안 방법
이에 본 연구에서는 65세 이상 노인들을 대상으로 국민 건강영양조사 중 영양조사에서 조사된 63개의 식품항목에 대한 노인의 식품선호도와 구강면접에서 조사된 최근 1년간 치통경험, 본인인지 구강건강상태, 씹기불편, 저작불편호소경험, 말하기 불편을 주관적 구강건강상태로 정의하여 노인의 식품선호도와 주관적 구강건강상태와의 관련성을 파악하고자 하였다.
대상 데이터
그 중 에너지 및 영양소 주요급원식품에 대한 섭취빈도가 공개되어 있지 않은 2012년도 자료는 분석에서 제외하였다. 조사기간은 2010년 1월∼12월(1차년도), 2011년 1월∼12월(2차년도)이었으며, 2010년과 2011년도에 건강 설문, 영양조사 및 검진조사에 참여한 65세 이상 노인 2,559명을 대상으로 하였다.
데이터처리
연구대상자의 인구사회학적 특성을 파악하기 위하여 빈도분석을 실시하였고, 노인의 식품섭취선호도 파악을 위하여 기술통계분석을 시행하였다. 연구대상자 특성에 따른 주관적 구강건강상태를 알아보기 위하여 교차분석을 이용하였으며, 식품선호도에 따른 주관적 구강건강상태는 t-test 및 one-way ANOVA를 시행하였다.
0(IBM SPSS statistics, New York, USA) 프로그램을 사용하였다. 연구대상자의 인구사회학적 특성을 파악하기 위하여 빈도분석을 실시하였고, 노인의 식품섭취선호도 파악을 위하여 기술통계분석을 시행하였다. 연구대상자 특성에 따른 주관적 구강건강상태를 알아보기 위하여 교차분석을 이용하였으며, 식품선호도에 따른 주관적 구강건강상태는 t-test 및 one-way ANOVA를 시행하였다.
성능/효과
1. 노인의 식품선호도는 과일류를 제외한 모든 식품군에서 남자가 여자보다 식품의 선호도가 높았다.
2. 노인들은 연령이 많을수록, 교육수준이 낮을수록, 소득분위가 낮을수록, 기초생활수급경험이 있을수록 씹기불편과 저작불편호소경험이 많은 것으로 나타났으며, 연령이 많을수록, 교육수준이 낮을수록, 기초생활 수급경험이 있을수록 말하기 불편을 호소하는 것으로 나타났다.
3. 식품선호도에 따른 본인인지 구강건강상태는 두류 및 서류, 생선류, 채소류, 기타에서 유의한 차이를 보였고, 씹기불편과 저작불편호소경험은 곡류와 유지 및 당류를 제외한 모든 식품군에서 유의한 차이를 보였으며, 말하기 불편은 두류 및 서류, 육류 및 난류, 채소류, 과일류, 우유 및 유제품, 기타에서 유의한 차이를 보였다(p<0.05).
후속연구
본 연구의 제한점은 식품선호도와 구강건강상태에 관련된 선행연구가 미비한 실정으로 문헌고찰에 의한 연구결과의 비교가 불충분하고, 식품의 선호도 점수는 식품섭취권장량을 고려하지 않았으며, 추후 연구에서는 노인들의 지역별, 경제수준별 비교연구가 필요할 것으로 사료되었다. 이러한 제한점에도 불구하고 본 연구는 우리나라의 대표가 될 수 있는 국가자료를 이용하여 노인들의 식품선호도와 주관적 구강건강상태와의 관련성을 입증하였으며, 노인들의 구강건강증진 및 영양교육개발에 필요한 기초자료를 제시하였다는 점에서 의미가 있다고 생각되었다.
질의응답
핵심어
질문
논문에서 추출한 답변
노인인구가 증가함에 따라 대두되는 문제는 무엇인가?
지속적인 경제성장과 생활수준의 향상 및 보건의료 기술의 발달로 인해 평균수명이 연장되면서 노인인구가 빠르게 증가하고 있다. 노인인구가 증가함에 따라 노인층의 경제적 빈곤, 질병으로 인한 건강문제, 은퇴로 인한 심리적 문제 등 다양한 노인문제가 심각한 사회문제로 대두되고 있다. 특히노인들의 건강문제와 직결된 보건의료복지 분야에 대한 대비책이 없는 상태에서 수명의 연장은 많은 노인들에게 고통스러운 기간의 연장일 뿐이며, 가족들에게는 간병 및 경제적 부담을 안겨주기1) 때문에 노인들의 건강문제는 고령화 사회에서 해결해야 할 중요한 문제이다.
현재 노인의 건강과 관련된 연구는 어디에 초점이 맞춰져 있는가?
노인의 건강과 관련된 연구는 대부분 전신건강이나 정신건강에 초점이 맞춰져 있어 구강건강에 대한 관심은 상대적으로 적은 편이다2). 그러나 구강건강은 건강의 필수적인 요소로서 구강건강과 전신건강은 상호 밀접한 관련이 있다.
노인의 질병으로 인한 건강문제 해결이 중요한 이유는 무엇인가?
노인인구가 증가함에 따라 노인층의 경제적 빈곤, 질병으로 인한 건강문제, 은퇴로 인한 심리적 문제 등 다양한 노인문제가 심각한 사회문제로 대두되고 있다. 특히노인들의 건강문제와 직결된 보건의료복지 분야에 대한 대비책이 없는 상태에서 수명의 연장은 많은 노인들에게 고통스러운 기간의 연장일 뿐이며, 가족들에게는 간병 및 경제적 부담을 안겨주기1) 때문에 노인들의 건강문제는 고령화 사회에서 해결해야 할 중요한 문제이다.
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