최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.31 no.6, 2016년, pp.597 - 604
조수진 (전북대학교 식품영양학과) , 이지은 (전북대학교 식품영양학과) , 노정옥 (전북대학교 식품영양학과)
This study was performed to investigate the quality characteristics of lotus root tea (LT) prepared with Gardenia jasminoides powder (GLT) and Rubus coreanus Miquel powder (RLT). The proximate compositions, physicochemical properties, mineral contents, and sensory evaluations of samples were measure...
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
치자의 효능은? | 치자(Gardenia jasminoides)는 치자나무의 열매로서 치자의 성분인 genepin은 담즙분비촉진, 위액분비억제 등의 작용을 하며 geniposide는 인슐린 GTP수치를 감소시키는 작용이 있다(Choo et al. 2000). 치자 열매와 꽃에는 사포닌, 그로신 및 다량의 기름이 함유되어 있어 피로회복, 최면, 건위, 이뇨, 정장, 식용증진에 효과가 있으며, 해열 진정작용과 혈압강하작용을 하는 것으로 보고되었다(RDA 2014). 또한 치자의 카로티노이드색소인 crocin은 천연색소로 식품산업에서 중요한 역할을 하고 있다(Lee et al. | |
연근차 pH 측정 결과는 어떠한가? | pH는 모두 약산성 범위이며 시료 간 유의적인 차이를 보였다(p<0.001). 복분자연근차가 다른 연근차에 비해 높은 산성값을 보였는데 이는 복분자의 낮은 pH의 영향으로 판단된다. 본 연근차 제조에 사용된 치자분말의 pH는 4.49±0.03, 복분자분말은 3.77±0.03이었다. Lee & Ahn(2009)의 전북지역 복분자의 pH는 3.463.52 수준으로 본 연구에서 사용된 분말과 유사하게 낮은 값을 보였다. | |
복분자의 효능은? | 복분자(Rubus coreanus Miquel)는 한방에서 약재로 사용되어지고 있으며 항암 및 면역활성 증진(Kwon et al. 2007), 호르몬 분비 촉진, 체중조절(Kwon et al. 2006), 항산화 스트레스 예방(Park et al. 2013) 등의 효과가 있는 것으로 보고되고 있다. 현재 복분자를 이용한 제품은 복분자주(Lee 2014) 및 음료(Yang & Rho 2012) 이외에 머핀(Ko &Hong 2011), 증편(Choi & Seo 2012), 파운드케이크(Ji &Jung 2013), 요구르트 드레싱(Park et al. |
AOAC. 1990. Official methods of analysis. 15th ed. Association of official analytical chemists, Washington. DC, USA. p 788
Bae MJ, Kim SJ, Ye EJ, Nam HS, Park EM. 2008. Study on the chemical composition of lotus root and functional evaluation of fermented lotus root drink. J. Korean Soc. Food Cult., 23(2):222-227
Choi JJ, Seo BH. 2012. A study on quality characteristics of Jeungpyeon with added Rubus oreanus Miquel. East Asian Soc. Diet. Life, 22(1):52-61
Chong HS. Physical properties of Paeksulgies prepared with different level of Gardenia jasminoides. Korean J. Posthavest Sci. Technol., 7(4):380-383
Choo SJ, Yoon HH, Han TR. 2000. Sensory characteristics of Dasik containing gardenia blue pigments. Korean J. Food Cook. Sci., 16(3):255-259
Hur YS, Hahm SP. 2013. Customers' selection, attributes, satisfaction, recommendation in the traditional tea cafe. Tourism Institute of Northeast Asia, 9(3):45-60
Hwang IS, Lee HJ. 2012. Effect of preference and fit of product color on purchase intention. Korean Marketing Review, 27(1):27-43
Ji JL, Jeong HC. 2013. Quality characteristics of pound cake with added Rubus coreanus Miquel concentrate. East Asian Soc. Diet. Life., 23(3):341-348
Ko DY, Hong HY. 2011. Quality characteristics of muffins containing Bokbunja (Rubus coreanus Miquel) powder. East Asian Soc. Diet. Life., 21(6):863-870
Kim AJ, Han MR, Woo N, Kang SJ, Lee GS, Kim MH. 2008. Physicochemical properties of Korean Ginseng pickles with Chija and Omija. Korean J. Food & Nutr., 21(4):524-529
Kim DH, Kang CS. 2012. Qualitative characteristics of muffins prepared with freeze dried lotus root powder. J. Hotel & Resort., 11(1):5-15
Kim HO. 2011. Quality characteristics of lotus root tea according to the roasting time. Master's thesis. Sunchon National University, Sunchon. pp 1-57
Kim JS, Jun JB. 2003. Tea and food using the lotus. Korean Soc. Women's Cult., 11: 107-124
Kim ML. 2006. Antioxidative activity of extracts from Gardenia jasminoides and quality characteristics of noodle added Gardenia jasminoides powder. Korean J. Food Cook. Sci., 22(2):237-243
Kim SJ. 2010. A study on the manufacturing process of lotus root tea, Master's thesis. Sungshin Women's University, Seoul. pp 1-85
Kim YJ, Shin DH. 2000. Mineral contents of wild vegetables and their losses during cooking. In. Agric. Sci. & Technol., 31(1):45-56
Kwon HJ, Choi MA, Park CS. 2010. Development and quality characteristics of lotus root Jeonggwa admixed with Omija (the medicinal herb Schizandra chinensis Baillon) extract during storage. Korean J. Food Preserv. 17(4):457-465
Kwon KH, Cha WS, Kim DS, SHin HJ. 2006. A research and application of active ingredients in Bokbunja (Rubus coreanus Miquel). Korean J. Biochnoa Bioeng., 21(6):405-409
Kwon MC, Jim CH, Na CS, Kwak HG, Kim JC, Lee HY. 2007. Comparison of immuno-modulatory regulatory activities of Rubus coreanus Miquel by ultra high pressure extracts process. Korean J. Med. Crop Sci., 15(6):398-404
Lee EJ, Kim HI, Hong GJ. 2011. Quality characteristics of cookies added with Nelumbo nucifera G. powder. J. Korean Soc. Food Cult., 26(4):394-399
Lee SJ, Ahn BM. 2009. Changes in physicochemical characteristics of black raspberry wines from different regions during fermentation. Korean J. Food Sci. Technol., 41(6):662-667
Oh MS. 1996. Changes in mineral content in several root vegetables by various cooking methods. Korean J. Cook. Sci., 12(1):40-45
Park BH, Cho HS. 2009. Quality characteristics of Jook prepared with lotus root powder. J. Korean Home Eco. Asso., 47(3):79-85
Park BH, Cho HS, Bae KY. 2008. Quality characteristics of dried noodles made with lotus root powder. Korean J. Cook. Sci., 24(5):593-600
Park JY, Lee SH, Park KB. 2013. Quality characteristics of yogurt dressing added with Bokbunja (Rubus coreanus Miquel) juice. Korean J. Culin. Res., 19(5):23-35
RDA Rural Development Administration. 2014. General characteristics of Gardenis jasminoides and its cultivation, Suwon
Rho JO, Kim YO, Lee YS. 2013. Quality characteristics of pickled color radish and sensory evaluation by elementary, middle, high, and university students. J. East Asian Soc. Diet. Life. 23(5):569-576
Yu HH. 2016. Quality characteristics and antioxidant activity of soymilk added with Nelumbo Nucifera root powder. Korean J. Human Eco., 25(2):239-249
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.