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NTIS 바로가기대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.24 no.4, 2019년, pp.290 - 299
권지수 (가천대학교 교육대학원 영양교육전공) , 조우균 (가천대학교 식품영양학과)
Objectives: This study examined the nutrition teachers' and parents' recognition of environmentally-friendly agricultural products (EAPs) used in school foodservice. Methods: A questionnaire survey was given to 128 school foodservice nutrition teachers in Seongnam and 189 parents from Oct. 16 to Oct...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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친환경농산물을 신뢰할 수 있는 인증제도 관련 교육과 홍보를 통해 저자가 예측한 결과는 무엇인가? | 영양(교)사와 학부모 모두에서 친환경농산물에 대한 인증기준과 인증제도에 대한 신뢰도는 타 지역에 비해 낮은 것으로 나타나, 친환경농산물을 신뢰할 수 있는 인증제도 관련 교육과 홍보가 필요함을 알수 있었다. 이를 통해 친환경농산물에 대한 신뢰도를 높임과 동시에 인지도를 제고하고, 학교급식에 대한 만족도 향상을 기대할 수 있을 것으로 생각된다. 학교나 가정에서 친환경농산물의 가격을 낮추는 일이 우선적으로 개선되어야 하는 부분이라고 지적함에 따라, 정부는 일반농산물과의 가격 차이를 줄일 수 있는 보조금 지원정책이나 합리적인 소비를 촉진할 수 있는 방안을 모색하여야 할 것이다. | |
영양교사와 학부모 두 집단에서 친환경농산물을 사용하지 않는 이유는 무엇인가? | 25점보다 조금 더 높게 나타났다. 친환경농산물을 사용하지 않는 이유를 영양(교)사와 학부모 두 집단에서 60%이상이 비싼 가격이라고 응답하였다. 친환경농산물의 우선적으로 개선할 점으로 영양(교)사는 적정한 가격을 36. | |
학교급식이란? | 학교급식이란 성장기 학생들에게 심신 발달과 식생활 개선을 목적으로 제공되는 한 끼의 식사이자, 건강한 인간을 육성하여 국가 경쟁력을 강화시키고자 하는 국가 정책 사업이다[1]. 학교급식은 1993년에 시작하여 1996년에 위탁급식제도가 학교급식법이 개정됨에 따라 도입되어[2], 단기간에 양적 확대가 이루어졌으나, 식품첨가물을 함유한 해외 농산물과 원재료의 안전성이 확보되지 않은 식재료의 사용으로 인한 식중독 사건 및 사고로 인하여 학교급식에 대한 신뢰도가 떨어졌다[3]. |
Culin Sci Hosp Res Ahn 20 4 144 2014
J Korean Soc Food Cult Kim 33 5 427 2018
Korean J Community Nutr Lee 14 5 556 2009
Gyeonggido Seongnam Office of Education. A basic direction of school foodservice in 2019 [internet]. 2019. updated 2019 Feb 19. cited 2019 Feb 28. Available from: http://www.goesn.kr/main_sub/sub_page.php?id=121&folder_idx=61&folder_page_idx=505&folder_sub_idx=314
National Agricultural Products Quality Management Service. Certified agricultural products information [internet]. Environmentfriendly Agricultural Products Certification. 2019. cited 2019 Apr 8. Available from: http://www.enviagro.go.kr/portal/content/html/info/signintro.jsp
J Korean Foodserv Manag Kim 15 6 359 2012
Korean J Culin Res Lee 22 4 204 2016
Korea Rural Economic Institute Jeong 2018
Korea Rural Economic Institute Sung 2017
J Living Cult Res Lee 26 1 75 2011
J Korean Soc School Health Yang 19 2 37 2006
Korean J Community Nutr Chang 13 6 867 2008
Factors influencing on purchase intention of environment-friendly agricultural products for housewives with elementary school children Li 179
Park GH. A study on the recognition of school dietitian and utilization of environment-friendly agricultural products in school meal service [master's thesis]. Kyungpook National University; 2013.
Park SE. A study on use status of environment-friendly agricultural and livestock products & demand for environmentfriendly foodservice [master's thesis]. Kyungnam University; 2018.
Shin MS. An awareness of environment-friendly farm produce in parents and nutrition teachers [master's thesis]. Kangwon University; 2008.
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