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경기지역 학교급식지원센터 도입 여부에 따른 구매관리 효율성 연구
Efficiency of Purchase Management as Determined by the Adoption of School Meal Service Support Center in Gyeonggi Area 원문보기

대한영양사협회 학술지 = Journal of the Korean dietetic association, v.26 no.3, 2020년, pp.196 - 207  

이지혜 (숙명여자대학교 영양교육대학원) ,  김보람 (숙명여자대학교 식품영양학과) ,  주나미 (숙명여자대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was undertaken to provide basic data for revitalizing the school meal support centers and improving school meals, by analyzing the purchase conditions and satisfaction of food according to an adoption of a school meal service support center. Comparing the purchasing efficiency, convenienc...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 학교급식지원센터 도입 여부에 따른 식재료 구매실태 및 만족도를 분석하여 학교급식 지원센터의 활성화와 학교급식의 발전을 위한 기초자료를 제공하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
식재료 공급 관리의 중요한 이유는? 또한 Hwang & Gouk(2011)에 따르면 영양(교)사는 학교급식 식재료 품 질 및 구매 개선을 위해 공공기관의 납품업체 관리를 희망하는 것으로 나타나 제도 개선의 필요성을 인지하고 있는 것을 알 수 있다. 이와 같이 식재료 조달 체계는 학교급식 식재료 품질과 안전성에 영향을 미치며, 이는 학교급식 최종 생산품의 품질에 결정적인 영향을 끼칠 수 있다는 점에서 식재료 공급 관리는 중요하다고 할 수 있다. 따라서 학교급식에 우수한 품질의 식재료를 안정적으로 공급할 수 있도록 학교 급식 식재료 공적 조달체계인 학교급식지원센터의 기능을 다각적으로 검토하여 센터 도입 여부에 따른 급식 운영의 실태 및 효과를 규명하는 일이 필요하다.
학교급식 사업을 하려고 하는데 우수 식재료에 대한 지원은 누구의 권한인가요? 정부는 학교급식의 기본 목적과 국가ㆍ사회 적으로 요구되는 다양한 기능을 충족시키기 위해 식 재료 조달 방법의 구축을 위한 노력을 전개하고 있다 (Seo 2013). 이러한 변화에 맞춰 2003년에는 지방자치 단체장이 학교급식에 우수 식재료를 지원할 수 있도록 법령상 근거가 마련되었고, 2006년에는 지방자치 단체의 원활한 식재료 지원을 위해 학교급식지원센터 제도가 도입되었다(Ministry of Education 2014). 
학교급식지원센터 도입이 필요한 이유? 본 연구결과 구매 효율성을 비교하면, 학교급식지 원센터를 도입한 지자체가 도입하지 않은 지자체보다 구매가 편리하고, 전반적인 만족도가 유의적으로 높은 것으로 나타나 비도입지자체에서도 학교급식지원 센터 도입의 필요성이 절실하다고 생각된다. 또한 식재료 공급 안정성도 도입지자체가 비도입지자체보다 전반적으로 높은 것으로 나타났다. 식재료 품질 만족도 역시 가격 부문을 제외한 항목에서 학교급식지원 센터 도입 지자체의 만족도가 유의적으로 높은 것으로 나타났다. 따라서 비도입지자체가 학교급식지원센터를 도입한다면 비도입지자체에서 겪고 있는 반품 및 교환처리에 대한 불만 사항을 해결할 수 있고, 식재료 품질에 있어서 만족도가 높아질 수 있을 것으로 생각된다.
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참고문헌 (15)

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  3. Cho HY (2014): School dietitians' satisfaction survey and a case study of the school meal service support center. Doctoral degree dissertation. Seoul National University. pp.2 

  4. Hwang YJ, Gouk SY (2011): A study on improving the school food servies system. Korea Rural Economic Institute. Seoul. pp.94-97 

  5. Jung HJ, Kim HA (2012): Purchasing status and supplier performance evaluation of school foodservice in Chanwon, Korea. J Korean Soc Food Sci Nutr 41(6):861-869 

  6. Kim JH (2015): A study on the management of school meal system: focusing on the supply system of school meal ingredients of Geonggi province. Masters degree thesis. Korea National University of Education. pp.57-59 

  7. Kim KA, Kwak TK, Lee KE (2006): Food purchasing and quality management practices in school food service. J Korean Diet Assoc 12(4):329-341 

  8. Kim OY, Kim H (2016): A case study on operating situations of environment-friendly school food service center managed directly by local government. Korean J Org Agric 24(1): 45-59 

  9. Korea Food Service News (2019). School meal support center, even though the name is the same, the operating system 'each'. Available from: http://www.fsnews.co.kr/news/articleView.html?idxno32836. Accessed March 22, 2019 

  10. Lee YM (2010): The current situation on the food ingredient purchase or the direct meal schools in Chungbuk area. Masters degree thesis. Chungbuk National University. pp.16-19 

  11. Ministry of Education (2013). Measures of strengthening school meal safety management. Available from: https://www.moe.go.kr/boardCnts/view.do?boardID294&boardSeq43502&lev0&searchTypenull&statusYNW&page247&smoe&m0501&opTypeN. Accessed May 4, 2019 

  12. Ministry of Education (2014): School meal support center guidelines. Ministry of Education. Seoul. pp.3-20 

  13. Seo HJ (2013): Recognition of school parents and satisfaction research regarding a comprehensive use of eco-friendly agricultural products in school meals: centering on elementary schools in Ulsan area. Masters degree thesis. University of Ulsan. pp.1-13 

  14. Yoon JA (2011): Study on food purchase management practices and purchase satisfaction in school food service in Chungnam. Masters degree thesis. Kongju National University. pp.62-76 

  15. Yoon YJ (2010): The awareness and satisfaction of nutritionists depending on the use of environment-friendly agricultural products in school food service in some areas of Gyeonggi-do. Masters degree thesis. Dankook University. pp.1-8 

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