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시판 유통 마른 김(Pyropia tenera)의 미생물학적·화학적 위해요소 분석 및 안전성 평가
Safety Assessment of Microbiological and Chemical Hazards in Commercial Dried Laver Pyropia tenera 원문보기

한국수산과학회지 = Korean journal of fisheries and aquatic sciences, v.56 no.2, 2023년, pp.182 - 187  

김소희 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  전은비 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  송민규 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  김진수 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  이정석 (경상국립대학교 해양식품공학과) ,  허민수 (경상국립대학교 수산식품산업화 기술지원센터) ,  박신영 (경상국립대학교 해양식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Fifteen samples of dried laver Pyropia tenera were collected from markets and processing plants in Korea for an assessment of their microbial and chemical hazards, in accordance with the Korean food code. The contamination levels of total viable bacteria, coliforms, Escherichia coli, and nine other ...

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AI 본문요약
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문제 정의

  • 본 연구에서는 시중 유통중인 마른김의 일반세균, 대장균군, 대장균, 식중독세균 9종과 중금속 및 방사능에 대해 분석하였다. 마른김은 미생물학적 및 화학적 분석항목에 대해 국내의 기준규격 모두에 준하는 안전성이 검증된 제품이 유통되고 있음이 확인되었고, 뿐만 아니라 각 나라의 기준규격에도 적합하여 수출제품으로서 적합한 것으로 판단된다.
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참고문헌 (15)

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