1. 식품용기 소비자 사용실태 조사 전국의 일반 소비자, 요식업소 종사자, 식품매장 종사자, 식품제조업 종사자 3,103명을 대상으로 식품용기 사용 실태조사를 실시했다. 소비자 10명중 8명이 중금속과 내분비계장애추정물질 검출을 우려하고 있고 식품용기의 재질 특성을 제대로 알지 못하고 사용하고 있다. 직업이나 연령, 학력에 관계없이 가장 많이 사용하고 있는 식품용기는 도자기제〉합성수지제〉유리제〉금속제 순이며 10명중 7명이 도자기제와 함성수지제를 사용하고 있다. 안전성 면에서 도자기제와 유리제를 선호하면서도 실제 염도가
1. 식품용기 소비자 사용실태 조사 전국의 일반 소비자, 요식업소 종사자, 식품매장 종사자, 식품제조업 종사자 3,103명을 대상으로 식품용기 사용 실태조사를 실시했다. 소비자 10명중 8명이 중금속과 내분비계장애추정물질 검출을 우려하고 있고 식품용기의 재질 특성을 제대로 알지 못하고 사용하고 있다. 직업이나 연령, 학력에 관계없이 가장 많이 사용하고 있는 식품용기는 도자기제〉합성수지제〉유리제〉금속제 순이며 10명중 7명이 도자기제와 함성수지제를 사용하고 있다. 안전성 면에서 도자기제와 유리제를 선호하면서도 실제 염도가 있는 젓갈류나 산도가 있는 김치를 합성수지제에 담고 있고, 10명중 6명이 전자렌지 사용시 내분비계장애추정물질이 검출될 우려가 있는 재질의 뚜껑을 덮어 사용하고 있다. 따라서 안전하게 사용하기 위해서는 식품용기에 표시된 주의사항을 잘 살펴보아야 하는데 절반만이 제품사용설명서를 보고 구입하고 설명서대로 사용하고 있다. 그러나 제품에 표시된 주의사항이 올바른 정보제공을 못하고 있어 이에 대한 개선이 요구되고 있다. 특히 재질에 따른 내열온도와 내냉온도가 각 제조회사별로 다르기 때문에 정확한 정보를 얻을 수 없고 FDA승인, 환경호르몬 무검출 등 검증되지 않은 표시등의 많은 문제점이 제기되었다. 본 조사를 계기로 식품용기의 품질표시를 의무표시로 해서 식품용기의 관리 강화가 요구된다. 2. 소비자의 기구 및 용기포장의 유해물질 검출 분석 소비자 사용실태조사 결과를 근거로 중금속, 내분비계장애추정물질, 포름알데히드를 일반가열, 전자렌지 사용으로 소비자가 사용하는 습관대로, 또한 시간별, pH조건을 변화시켜서도 실험했다. 중금속 검출량은 식품공전 기준치 이하로 우려할 만한 수준은 아니나 전자렌지 이용시와 pH4.7는 일반가열보다 검출량이 증가해서 소비자들에게 전자렌지사용은 짧은 시간에 하는 것이 바람직하다 등의 교육, 홍보가 필요하다. 특히 포름알데히드는 전자렌지 사용시 1분 이하로 가열해야 검출량이 규격기준 (4.0 ㎎/ℓ)에 적합하다. 용기 내부에 character 등으로 도색된 제품들은 가열하였을 때 포름알데히드의 검출량이 2배에서 3배 증가하여 소비자의 주의가 요망된다. 벤조페논이 합성수지제, 고무제에서 검출되고 있어 내분비계장애추정물질로서의 관리가 요구된다. 3. 사용지침서 제작 식품용기 사용 실태, 품질표시 · 주의사항표시 및 실험결과를 토대로 사용지침서를 제작해서 소비자의 식품용기에 대한 이해 및 교육 · 홍보자료로 활용했다.
Abstract▼
1. A survey on Realities of Consumers Usage of Food Containers A survey are carried out for total 3,108 people from consumers general, restaurants employees, food market employees, and food manufacture employees. Eight out of ten consumers responded anxiety of detection of heavy metal and end
1. A survey on Realities of Consumers Usage of Food Containers A survey are carried out for total 3,108 people from consumers general, restaurants employees, food market employees, and food manufacture employees. Eight out of ten consumers responded anxiety of detection of heavy metal and endocrine disruptors and do not understand about characteristics of food container material. The order of the most common usage of food containers from respondents regardless of job and education are as follow :ceramics〉synthetic resin〉glass〉metal and seven out of ten people use ceramics and synthetic resin. The survey also reveals that consumers prefer ceramics and glasses for the sake of safety but they use synthetic resin containers for the preserved fishes which contain salt and Kimchee that contains acid. Six out of ten responded that they cover a lid which may detect endocrine disrupting substance when they put the container in the microwave oven Therefore consumers must read warning notice carefully on the food containers for the sake of safe usage but only half of respondents purchase the product after reading its' instruction and use it according to the instruction. But the warning notice on the product do not have an appropriate information. it is required to Improve warning instruction on the products. Specially it is hard to have correct information because every products have different heat durable temperature and cold durable temperature depends on materials according to manufacturers. Many problems are raised because there are many indications which are not identified as FDA approval, no-detection of endocrine disruptors etc. It is required to strengthen food container management by requiring notice on quality indication on the food containers by taking this survey as an opportunity 2.Analysis of Harmful Substance Detection of Consumers Utensils and Containers Packaging Tests are carried out for detection of heavy metal, endocrine disruptors, and formaldehyde under condition of heating, microwave oven using, consumers general usage, different time sequence, different pH condition based upon a survey on realities of consumers usage. Detection level of heavy metal is lower than the standard of the Food Code which is not anxious level but the level is increased higher when it is used m the microwave oven and under pH4.7 condition than just heating. Therefore, Consumers need to be educated and publicized about usage of microwave oven. Specially formaldehyde is detected lowerer than the standard(4.0㎎/ℓ) if it is heated less than 1 minute. If there is colourful drawings inside the container formaldehyde is detected 2 -3times more when it is heated. It is required to control endocrine disruptors of syntheic resin and rubber materials due to Benzophenone detection. 3. Publication of Usage Instruction A usage instruction of food containers is produced based upon the survey of food container usage, quality indication notice indication and the test result and used it as education and P.R. materials for the consumers to understand food containers.
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