보고서 정보
주관연구기관 |
한국소비자교육지원센터 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2013-11 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO201400011714 |
과제고유번호 |
1475007200 |
사업명 |
식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 |
2014-07-26
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키워드 |
어린이.식생활안전.고열량·저영양식품.어린이 기호식품.Children.good dietary life.High Calorie Foods with Low nutritional Values.children's preferred food.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011714 |
초록
▼
비만과 영양불균형 등 어린이 식생활 안전에 대한 관심이 높아지면서 정부에서는 어린이 식생활안전관리 특별법을 제정하여 시행하고 있다. 이 법에 근거하여 식품의약품안전처에서는 정기적으로 어린이 기호식품과 고열량·저영양식품 목록을 공지하고, 고열량·저영양 식품판별 프로그램을 배포하였고, 이와 함께 어린이 기호식품과 고저식품의 현행화를 지속적으로 진행하고 있다. 본 연구에서는 유통 중인 어린이 기호식품을 모니터링하여 식약처에서 제공하고 있는 정보와의 비교를 통해 어린이 기호식품의 정보를 현행화하고 식품유형별, 고열량·저영양 식품의 비율 등
비만과 영양불균형 등 어린이 식생활 안전에 대한 관심이 높아지면서 정부에서는 어린이 식생활안전관리 특별법을 제정하여 시행하고 있다. 이 법에 근거하여 식품의약품안전처에서는 정기적으로 어린이 기호식품과 고열량·저영양식품 목록을 공지하고, 고열량·저영양 식품판별 프로그램을 배포하였고, 이와 함께 어린이 기호식품과 고저식품의 현행화를 지속적으로 진행하고 있다. 본 연구에서는 유통 중인 어린이 기호식품을 모니터링하여 식약처에서 제공하고 있는 정보와의 비교를 통해 어린이 기호식품의 정보를 현행화하고 식품유형별, 고열량·저영양 식품의 비율 등을 분석하였다. 또한 안전한 어린이 식생활과 관련한 효율적인 정보제공을 위한 교육 컨텐츠를 제작하였다.
어린이 기호식품의 정보 현행화를 위해 우선, 전국 180개의 학교주변 어린이 식품안전보호 구역내 식품판매업소와 대형마트, 백화점, 온라인 유통업체 등에서 판매하고 있는 어린이 기호식품을 2013년 3~4월과 7~8월 2차에 걸쳐 수거하여 모니터링 하였다. 둘째, 식약처와 자율협약에 의해 영양성분을 표시하고 있는 어린이 놀이시설을 포함하여 9곳의 어린이 놀이시설의 영양성분표시 실태 모니터링을 하였다. 셋째, 초, 중, 고등학생 자녀를 둔 학부모 1,000명을 대상으로 자녀의 어린이 기호식품 소비실태와 어린이 식생활 안전관리 특별법의 주요내용에 대한 인지정도, 교육에 대한 요구도를 설문조사 한 결과를 바탕으로 어린이 식생활 안전관련 컨텐츠를 제작하였다.
연구결과는 다음과 같다.
첫째, 본 연구를 통해 수집한 3,748개의 어린이 기호식품을 식약처에서 제공하고 있는 어린이 기호식품 목록과 비교하여 일부 목록을 수정 보완하여 어린이 기호식품 목록의 현행화를하였다.
모니터링 결과 수집된 3,748개의 어린이 기호식품 중 간식용 어린이 기호식품이 80%이고, 식사대용 어린이 기호식품은 20%였다. 간식용 어린이 기호식품의 유형은 과자류, 빵류, 캔디류, 과채음료 순으로 높게 나타났으며, 어육소시지, 유산균음료의 비중이 낮았다. 식사대용 어린이 기호식품의 식품유형은 피자, 샌드위치(즉석섭취식품), 유탕면류와 햄버거, 김밥(즉석섭취식품)의 순으로 높았다.
둘째, 어린이 기호식품의 고열량·저영양식품 비율을 분석한 결과 25.4%의 식품이 고열량·저영양식품으로 판별되었다. 간식용 어린이 기호식품의 고열량·저영양식품 비율은 18.4%로 나타났다. 식사대용 어린이 기호식품의 식품 유형별 고열량·저영양식품 비율은 김밥(즉석섭취식품)
을 제외하고 대체로 높게 나타났다.
셋째, 어린이 기호식품의 원산지를 분석한 결과 국내산이 86.5%, 수입산이 13.5%였다. 전국 9곳의 어린이 놀이시설의 영양성분 표시 실태를 모니터링 한 결과 식약처와 영양성분 표시 자율협약을 맺은 시설에서는 표시를 자율적으로 잘하고 있음을 확인하였다.
끝으로 모니터링 결과와 어린이 식생활안전에 대한 학부모들의 교육요구도를 설문조사한 결과를 바탕으로 어린이 식생활 안전 교육 및 홍보를 위해 어린이용과 학부모용 컨텐츠와 영업자용 리플릿을 개발하였다.
이 연구의 결과들은 어린이 기호식품 및 고열량·저영양식품 목록의 현행화를 통해 어린이식품안전보호구역 및 우수판매업소 관리에 필요한 기초정보로 활용될 것이다.
Abstract
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As interest in children's dietary life such as obesity and imbalance of nutrients has been increasing, the government established 'The Special Act on the Safety Management of Children's Dietary Life' and is currently carrying it into effect. According to this law, Ministry of Food and Drug Safety(MF
As interest in children's dietary life such as obesity and imbalance of nutrients has been increasing, the government established 'The Special Act on the Safety Management of Children's Dietary Life' and is currently carrying it into effect. According to this law, Ministry of Food and Drug Safety(MFDS, hereafter) publishes regularly a list of children's preferred foods and high calorie foods with low nutritional values(HCFLNV, hereafter) on its website. MFDS recently developed a program which could distinguish good foods from HCFLNV through its application. However, the list of children's favorite
foods made on the basis of the manufacturer's reports does not reflect the newest information, and there are difficulties in its practical use. Therefore this study collects and monitors children's preferred food in circulation and compares and contrasts the monitoring result with the information provided by MFDS. As a result, this study updates the information of children's preferred foods and aims to create promotional content.
For this, first, children's preferred food sold at stores in Green Food Zones, large discount stores, department stores and online distributors were collected and monitored twice in 2013 between March and April, and between July and August. Second, the reality of nutritional information label at stores in nine children's adventure parks nationwide was monitored.
Third, parents of school children were surveyed about to what extent they were aware of the reality of their children's consumption of favorite food and major contents of 'The Special Act on the Safety Management of Children's Dietary Life'.
The findings were as follows:
First, monitoring 3,748 children's preferred food showed that snacks between foods amounted to 80%, with 20% foods as a substitute for meals. Snacks between foods were mostly cookies, breads, candies, fruit/vegetable beverages, with less fish sausage and lactic acid beverages. Pizza, sandwiches(instant food), bowl noodles, hamburgers and gimbap(instant food) were taken as a substitute for meals.
Second, the analysis of children's preferred foods found that 25.4% were HCFLNV. 18.4% of snacks between foods were found to be HCFLNV, while the rate of HCFLNV of foods a substitute for meals was high in general except for gimbap.
Third, the place of origin of children's preferred was analyzed as 86.5% domestic and 13.5% imported. Monitoring nutritional information label at stores in nine children's adventure parks nationwide confirmed that Lotteworld, Everland, Seoulland and Seoul Children's Grand Park voluntarily labeled nutritional information. Other children's adventure parks did not have nutritional information label.
Finally, on the basis of monitoring and the survey of parent's demand for education, we developed contents for children and parents and leaflet for food distributors to educate and promote the safety management of children's dietary life.
The results of this study updating the list of children's preferred foods and HCFLNV will be used as the basis for management of Green Food Zones and good food distributors.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목 차 ... 4
- 표 목차 ... 5
- 그림 목차 ... 6
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 9
- 국문 요약문 ... 9
- Summary ... 12
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 15
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 15
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 29
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 33
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 99
- 제5장 주요연구 변경사항 ... 101
- 제6장 참고문헌 ... 102
- 제7장 총괄첨부서류 ... 105
- <부록1> 유통되는 어린이 기호식품에 대한 학부모 인식 및 교육요구도 조사 ... 106
- 끝페이지 ... 113
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