보고서 정보
주관연구기관 |
공주대학교 Kongju National University |
연구책임자 |
김미현
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참여연구자 |
연지영
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2020-11 |
과제시작연도 |
2020 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO202100007737 |
과제고유번호 |
1475012127 |
사업명 |
식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 |
2021-07-31
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키워드 |
영양표시.미량 함유 영양소.표시 허용 오차.Nutrition labeling.Nutritional components contained as trace amount.Tolerance limits.
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초록
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식품에 미량 포함되어 있는 영양성분의 경우 함량의 변동 범위가 넓고, 절대 값이 매우 작아 오차범위에 들어가기가 어려운 경우가 다수 발생 가능하며, 식품마다 함유되어 있는 영양성분의 구성 및 함량에 차이가 크기 때문에 미량 함유 영양성분에 대한 기준 및 허용오차 범위에 대한 합리적이고 체계적인 정책적 검토가 필요하다. 본 연구에서는 식품유형별, 영양성분별로 미량 함유영양성분의 영양표시 오차 발생원인 및 허용오차 범위 개선에 대한 전문가 및 산업체 의견의 청취, 국외 사례조사 및 분석, 2016년부터 2019년 까지 실시된 국내 영양
식품에 미량 포함되어 있는 영양성분의 경우 함량의 변동 범위가 넓고, 절대 값이 매우 작아 오차범위에 들어가기가 어려운 경우가 다수 발생 가능하며, 식품마다 함유되어 있는 영양성분의 구성 및 함량에 차이가 크기 때문에 미량 함유 영양성분에 대한 기준 및 허용오차 범위에 대한 합리적이고 체계적인 정책적 검토가 필요하다. 본 연구에서는 식품유형별, 영양성분별로 미량 함유영양성분의 영양표시 오차 발생원인 및 허용오차 범위 개선에 대한 전문가 및 산업체 의견의 청취, 국외 사례조사 및 분석, 2016년부터 2019년 까지 실시된 국내 영양표시 실태조사 자료를 이용하여 식품유형별, 영양소별 허용오차 부적합 실태분석을 실시하였고, 외국의 미량 함유 영양성분에 대하여 별도의 허용오차를 두는 사례를 적용하여 허용오차 부적합률 변화에 대한 시뮬레이션을 실시하였다. 이를 통해 미량 영양성분의 정의 및 표시 허용오차 범위 기준 개선 방안을 제시하였다. 주요 결과로 영양표시 대상 일부 영양성분 중 식품내에 함유량이 특정 기준 미만으로 미량 함유된 경우 현행의 허용오차를 범위 적용 시 적은 함량의 변동에도 부적합 가능성이 높으나, 실제적인 섭취량에 미치는 영향은 미미하므로 별도의 기준을 두어 관리하는 것을 제안한다. 나트륨, 포화지방, 콜레스테롤의 경우 식품 중 함량이 특정 기준 이하인 미량 함유인 경우 별도의 허용오차(해외사례 또는 우리나라에 실정에 맞는 기준)을 두어 관리하는 개선안을 제안한다. 열량,탄수화물, 당류, 단백질, 지방, 식이섬유, 트랜스지방, 비타민과 무기질의 경우 미량 함유 영양성분의 해당 범위를 설정하고 별도의 허용오차 기준을 관리할 근거의 부족 또는 현행의 표시기준이 이미 이에 상당하는 허용 오차를 허용하고 있어 현행 유지를 제안한다.
(출처 : 국문 요약문 5p)
Abstract
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Nutritional components contained in trace amounts in food are made up of a wide range of variable contents, and they appear as significantly small absolute values. Thus, trace nutritional components are hard to be measured within the tolerance limit.
Furthermore, nutritional components and their
Nutritional components contained in trace amounts in food are made up of a wide range of variable contents, and they appear as significantly small absolute values. Thus, trace nutritional components are hard to be measured within the tolerance limit.
Furthermore, nutritional components and their contents vary significantly depending on the food in which the nutrients are contained. Therefore, a reasonable and systematic policy review is required to establish the standards and labeling tolerance limits for nutritional components contained in trace amounts in food. In this study, various opinions and comments with respect to why discrepancies in trace nutrients may exist and how to improve the tolerance limit were collected from experts and industries, and various foreign cases were analyzed. In addition, survey results about the status of domestic nutrition labeling, which was implemented between 2016 to 2019, were analyzed in order to propose an improved measure for defining trace nutritional components as well as the criteria for tolerance limits to be used for food labeling.
Based on the analysis in this study, it is suggested as follows. If some nutritional components which are subject to food labeling is contained in an amount that is less than a standard amount, there is a high possibility for the trace nutrient to become significant with a small change when the current tolerance limit is applied although the actual intake or impact to health risk therefrom is very insignificant. Therefore, it is suggested that separate criteria be established, or that these small trace amounts be treated as exceptions to established tolerance limits. For sodium, saturated fat, and cholesterol, if the content contained in food is less than a specific standard amount, an improved measure is suggested that allows for a separate tolerance limit to be applied.
For calories, carbohydrates, sugars, protein, fat, dietary fiber, trans fat, vitamins and minerals, it is suggested that current measures be kept as there are not sufficient grounds to define and manage separate tolerance limits for trace nutrients, or the currently-used labeling standards already allow corresponding tolerance limits.
(출처 : Summary 7p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 목차 ... 3
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 5
- 국문 요약문 ... 5
- Summary ... 7
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 9
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 9
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 18
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 21
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 161
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 162
- 제6장 총괄참고문헌 ... 162
- 끝페이지 ... 164
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