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녹차 추출물을 첨가한 Protein Film의 물성 및 어묵에 대한 산패 억제 효과
Physical Properties of Protein Films Containing Green Tea Extract and Its Antioxidant Effect on Fish Paste Products 원문보기

한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.33 no.6, 2004년, pp.1063 - 1067  

이세희 (충남대학교 식품공학과) ,  이명숙 (충남대학교 식품공학) ,  박상규 (광주과학기술원 신소재공학) ,  배동호 (건국대학교 응용생물화학) ,  하상도 (중앙대학교 식품공학) ,  송경빈 (충남대학교 식품공학과)

초록
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천연 항산화제인 녹차 추출물을 첨가하여 옥수수 단백 및 대두 단백 필름을 제조하여 물성을 측정하였고 이들 포장재를 사용하여 포장한 가공 식품의 지방 산패에 미치는 영향을 측정하기 위해 튀김 어묵을 대상으로 저장 실험을 하였다. 녹차 추출물을 함유한 필름의 경우 인장강도와 신장률은 감소하였으며 대두 단백 필름의 경우 녹차 추출물의 영향으로 Hunter b값이 증가하였으나 옥수수 단백 필름의 경우에는 감소하였다. 유지의 산패 측정을 위한 실험 결과, 저장 2일 후 H 어묵의 경우에는 녹차 추출물을 포함하고 있는 포장재로 포장한 것이 대조군에 비해서 옥수수 단백필름은 3.6 mg MDA/kg sample, 대두 단백필름은 3.6 mg MDA/kg sample, D 어묵의 경우 옥수수 단백필름은 1.6 mg MDA/kg sample, 대두 단백필름은 0.6 mg MDA/kg sample의 차이로 산화를 억제시키는 것으로 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To elucidate the effect of protein films containing an antioxidant on lipid oxidation of fish paste products during storage, zein and soy protein isolate (SPI) films containing green tea extract were prepared and their physical properties were examined. Tensile strength and elongation of the protein...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 그러나 합성항산화제의 안전성 문제와 더불어 식품 첨가물에 대한 소비자들의 수승성 문제가 대두되고 있기 때문어】(5) 천연물로부터 항산화 효과가 있는 물질 분리 등 천연 항산화제에 관한 연구가 활발히 이루어지고 있다(6-9). 그 중 녹차 추줄물은 항산화 효과가 뛰어난 천연 항산화제로 알려져 있기에(10) 본 연구에서는 이를 가식성 단백질 필름에 적용하고자 하였다.
  • 따라서 본 연구에서는 산소투과성에 따른 가식성 단백 필름의 문제점을 개선하고자 천연 항산화제인 녹차 추출물을 첨 가한 가식 성 단백 필름을 제조하여 그 물성을 측정 비교하고 또한 시판되고 있는 튀김 어묵에 적용하여 저장 중 지방의 산패 억제 효과를 연구하여 그 결과를 보고하는 바이다.
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참고문헌 (10)

  1. Ayranci, Erol, Tunc, Sibel. A method for the measurement of the oxygen permeability and the development of edible films to reduce the rate of oxidative reactions in fresh foods. Food chemistry, vol.80, no.3, 423-431.

  2. Kim, Ki Myong, Weller, C.L., Hanna, M.A., Gennadios, A.. Heat Curing of Soy Protein Films at Atmospheric and Sub‐atmospheric Conditions. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.67, no.2, 708-713.

  3. Park, H.J., Chinnan, M.S.. Gas and Water Vapor Barrier Properties of Edible Films from Protein and Cellulosic Materials. Journal of food engineering, vol.25, no.4, 497-507.

  4. Ryu, S.Y., Rhim, J.W., Roh, H.J., Kim, S.S.. Preparation and Physical Properties of Zein-Coated High-Amylose Corn Starch Film. LWT- Food science and technology, vol.35, no.8, 680-686.

  5. Parris, N., Coffin, D. R.. Composition Factors Affecting the Water Vapor Permeability and Tensile Properties of Hydrophilic Zein Films. Journal of agricultural and food chemistry, vol.45, no.5, 1596-1599.

  6. Rhim, J. W., Gennadios, A., Handa, A., Weller, C. L., Hanna, M. A.. Solubility, Tensile, and Color Properties of Modified Soy Protein Isolate Films. Journal of agricultural and food chemistry, vol.48, no.10, 4937-4941.

  7. Lawlor, J.B., Sheehy, P.J.A., Kerry, J.P., Buckley, D.J., Morrissey, P.A.. Measuring Oxidative Stability of Beef Muscles Obtained from Animals Supplemented with Vitamin E Using Conventional and Derivative Spectrophotometry. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.65, no.7, 1138-1141.

  8. BREWER, M. SUSAN., IKINS, W.ILLIAM G., HARBERS, C.AROLE A.Z.. TBA Values, Sensory Characteristics, and Volatiles in Ground Pork During Long‐term Frozen Storage: Effects of Packaging. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.57, no.3, 558-563.

  9. Mate, J. I., Frankel, E. N., Krochta, J. M.. Whey Protein Isolate Edible Coatings: Effect on the Rancidity Process of Dry Roasted Peanuts. Journal of agricultural and food chemistry, vol.44, no.7, 1736-1740.

  10. MATÉ, JUAN I., KROCHTA, JOHN M.. Whey Protein Coating Effect on The Oxygen Uptake of Dry Roasted Peanuts. Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol.61, no.6, 1202-1207.

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