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지방분해효소 생산균 Pseudomonas sp. OME 의 분리 동정 및 배양조건 최적화
Isolation and Identification of Lipolytic Enzyme Producing Pseudomonas sp. OME and Optimization of Cultural Conditions 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.20 no.5 = no.121, 2010년, pp.662 - 669  

Kumar, G.Satheesh (Acharya Nagarjuna 대학교 미생물학과) ,  Reddy, T. Kiran (Sri Venkateswara 대학교 바이러스학과) ,  Madhavi, B. (Sri Venkateswara 대학교 바이러스학과) ,  Teja, P.Charan (Sri Venkateswara 대학교 바이러스학과) ,  Chandra, M.Subhosh (동아대학교 생명공학과) ,  Choi, Yong-Lark (동아대학교 생명공학과)

초록
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폐식용유에서 지방분해효소를 생산하는 세균을 분리하였고, PIBWIN 세균동정 방법으로 생리 생화학적 특성을 조사하여 확인한 결과 Pseudomonas sp. OME로 동정하였다. 여러 기질로 지방분해효소 생산을 조사한 결과 올리브유에서 6.1 U/ml의 생산력을 나타내었다. 물리적 인자인 배양시간, 온도. pH 및 올리브유와 효모 추출액의 영양인자에 의한 지방분해효소 생산 조건을 조사 하였다. 효소의 분비는 배양시간. 올리브유 와 효모 추출액의 농도에 강한 영향을 받았으며, RSM을 이용한 최적화는 이들 인자를 가지고 조사하였다. RSM을 이용한 지방분해효소 생산은 배양시간. 올리브유와 효모 추출액의 농도가 48 hr, 0.3 g, 및 0.9 ml에서 최적 생산조건을 나타냈다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Lipolytic enzyme-producing bacteria were isolated from edible oil mill effluents on tributyrin agar medium. The shake-flask-scale studies yielded a promising isolate and it was identified as Pseudomonas sp. An OME using various microbiological observations such as cultural, microscopic, and biochemi...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • Three factors selected from ‘one variable at a time’ approach, were further optimized and used in designing the experiment: Incubation time (A), Olive oil (B) and Yeast extract concentration (C).

이론/모형

  • The lipas activity in the fermented broth medium was measured by centrifugation of fermented culture at 10,000 rpm for 15 min at 4℃ and the crude centrifugal supernatant was used as enzyme source. Determination of lipase activity was done by the titrimetric method [14,16]. The emulsion of olive oil (10%, v/v) was prepared in arabic gum (5%) in sodium phosphate buffer (0.
  • 1. Screening of lipase production by selected bacterial isolates using tributyrin agar plate assay method.
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참고문헌 (26)

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