$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

위탁급식전문업체의 인력 운영 구조 개선을 통한 경영 효율성 증진 방안 연구
Designing a Manpower Structure for Management Efficiency Improvement in a Contract-foodservice Management Company 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.22 no.1, 2009년, pp.132 - 140  

신서영 (서일대학 식품영양과) ,  박영민 (연세대학교 생활환경대학원) ,  최미경 (계명대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to examine the manpower structure of foodservice operations, evaluate the management efficiency of each operation, and propose efficiency improvement guidelines for inefficient operations. For this purpose, a total of 224 B&I foodservice operations managed by an 'A' contract...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 DAE 기법을 이용하여 A 위탁 급식전문업체에서 운영하고 있는 업장들의 다양한 투입, 산출변수를 동시에 고려하여 운영효율성을 평가하고, 효율성 개선을 위한 인력 운영 개선 방안을 제시하고자 한다.
  • 본 연구에서는 DAE 기법을 이용하여 A 위탁 급식전문업체에서 운영하고 있는 업장들의 효율성을 DAE 기법을 통해 분석하고 효율성이 낮은 업장과 높은 업장의 인력 운영구조의 차이를 파악하고 효율성 개선을 위한 목표를 제시하는 것을 목적으로 하였다.
  • 001). 효율성 이 낮은 업장의 경우 효율성 점수와 준거집단 및 가중치를 참고하여 각 업장의 어느 부문이 얼마나 비효율적인지 알 수 있고 이를 통하여 업장별 효율성 개선 목표를 제시하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (24)

  1. 채한수. 인사행정론, 삼영사. 2001 

  2. Cha, JA and Yang, IS. A case study on the work measurement of hospital foodservice by the work sampling methodology. Korean J. Nutr. 24:547-559. 1991 

  3. Kim, SH. Operational factors affecting productivity of foodservice system in selected hospitals. MS. Thesis. Yonsei Uni., Seoul. 1992 

  4. Yang, IS, Yu, IG, Lee, WJ and Cha, JA. Developing standardized indices of staffing needs for elementary school foodservices in urban areas. Korean J. Dietary Culture. 8:55-62. 1993 

  5. Lee, BS and Yang, IS. Development of standardized model of staffing through work measurement in school foodservice systems. Korean J. Nutr. 30:574-575. 1997 

  6. Yang, IS and Cha, JA. Work analysis and time measurement of dietians in employee feeding facilities by work sampling methodology. Korean J. Dietary Culture. 11:673-681. 1996 

  7. Joo, NM, Jeong, HS and Chun, HJ. The analysis of the foodservice productivity in the welfare facilities for the elderly - The estimation of the work measurement by the work sampling methodology. Korean J. Soc. Food Sci. 15:8-15. 1999 

  8. Han, KS and Yang, IS. Work measurement through work sampling methodology in university foodservice operated by the contracted foodservice management company. Kyonggi Tourism Research. 3:103-117. 1999 

  9. Yang, IS, Lee, YE, Cha, JA, Yoo, TY and Chung, LN. Work measurement of dietetic staff through work sampling methodology in school foodservice systems. Korean J. Nutr. 35:263-271. 2002 

  10. Eom, YL and Lyu, ES. Human resource management on die-titians in contract-managed foodservice companies. J. Korean Dietetic Assoc. 9:248-258. 2003 

  11. Park, MK, Cho, SK, Cha, JA and Yang, IS. Development of standardized model of staffing demand through comparative analysis of labor productivity by foodservice's meal scale in contract foodservice management company. Korean J. Nutr. 39:417-425. 2006 

  12. Cheon, HS, Kim, HY and Van, JW. A study on effective management plans for work schedule of cooks in contracted foodservice companies. The Korean J. Culinary Res. 12: 188-202. 2006 

  13. Kim, EM, Jeong, MK, Lee, MA and Kim, IH. Analysis on work and labor productivity in elementary school foodservice systems. Korean J. Food Cookery Sci. 22:875-881. 2006 

  14. Chames, A, Cooper, WW and Rhodes, E. Measuring the efficiency of decision making units. Eur. J. Oper. Res. 2:429-444. 1978 

  15. Donthu, N and Yoo, B. Retail productivity assessment using data envelopment analysis. J. Retailing 74:89-105. 1998 

  16. Resynolds, D. Hospitality-productivity assessment using dataenvelopment 

  17. Rodgers, S and Assaf, A. Quantitative methods in measuring productivity of foodservice systems. J. Foodservice Bus. Res. 9:39-54. 2006 

  18. Sanjeev, GM. Measuring efficiency of the hotel and restaurant sector: The case of India. Int. J. Contemp. Manag 19:378-387. 2007 

  19. Kim, SJ, Yoon, JH and Choi, KW. Efficiency analysis for brand of franchise restaurant and franchisees: by applying data envelopment analysis(DEA). J. Tourism Sciences. 30:197-217. 2006 

  20. Seo, YA and NA, JK. Measuring efficiency of Korean franchise restaurant business: Data envelopment analysis. J. Tourism Sciences 30:295-315. 2006 

  21. Choi, KY and Park, JY. The efficiency and business strategy of contract-foodservice operations using data envelopment analysis. J East Asian Soc Dietary Life. 17:727-737. 2007 

  22. Choi, KW, Park, YM, Shin, SY and Kwak, DK. Efficiency analysis of contract-managed business and industry foodservice operations using data envelopment analysis. Korean J. Community Nutr. 12: 178-188. 2007 

  23. Park, JY, Choi, KW and Kim, TH. The influence of menu factors on DEA menu efficiency in contract-foodservice operations. J. East Asian Soc Dietary Life. 18:242-252. 2008 

  24. Lan, CH, Lan, YH, Chang, CC and Chuang, LL. Efficiencybased recruitment plan for chained quick-service enterprise. Human Systems Manag. 25:197-209. 2006 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로